Simone's Kitchen

Auberginerolletjes met caponata en geitenkaasmousse

Auberginerolletjes met caponata

Van de week was ik onderdeel van een online evenement waarbij we onder andere een toffe workshop kregen van Angelique Schmeink. Wie haar niet kent: Angelique is een van de twee vrouwelijke meesterkoks die Nederland rijk is, ze heeft maar liefst 9 kookboeken op haar naam staan en nog zo veel meer. Check vooral haar site als je meer wilt weten.

Mijn twee favoriete boeken in de kast zijn bovendien van de hand van Angelique. Namelijk de boeken “Smaakvrienden groente en Smaakvrienden Fruit” Ik kan gerust zeggen dat ik die boeken zo ontzettend vaak gebruik als ik bezig ben met het maken van recepten! Ze zijn helaas niet meer te koop, of ze worden aangeboden voor een exorbitant hoog bedrag.

Koken dus

Maar we kwamen om te koken. Het evenement was georganiseerd door mijn favoriete merk tomaat: Mutti. En het gerecht wat we gingen koken was auberginerolletjes. Ik had gelukkig alle mise-en-place al van te voren gedaan, zodat het meer een kwestie was van alles in de pan doen en lekker bakken.

Caponata maakte ik al eens eerder, maar de versie van Angelique was net weer even anders.

Auberginerolletjes met caponata
Oorspronkelijke opmaak van het bord

Voor het maken van de auberginerolletjes snij je de aubergine in de lengte in dunne plakken en deze laat je minimaal een half uur liggen. Hierbij bestrooi je de aubergine eerst met wat zout, dek het af en doe er een gewicht op zoals bijvoorbeeld een blikje. Dit zorgt dat er een enorme hoeveelheid vocht uit de aubergines komt.

Het grappige is dat ik dat dus voorheen nooit deed maar dit keer volgde ik braaf de instructies en inderdaad, na een half uur lagen de plakken aubergine in een enorme plas water. Ik wist wel dat dat soms gedaan werd, maar – eigenwijs als ik ben – deed ik dat dus nooit.

Beter om te grillen

Maar door het zout worden de plakken wat soepeler en kun je ze beter grillen. En ze lijken ook eerder gaar te worden dus dat is natuurlijk helemaal handig. Terwijl de caponata lekker stond te pruttelen, grilden we de aubergine en maakte we de geitenkaasmousse.

Dat vond ik ook weer een verrassend makkelijk en lekker receptje. De mousse wordt gemaakt door een kleine hoeveelheid melk te verwarmen. (Breng het niet aan de kook!) Dan voeg je de zachte geitenkaas toe en je roert tot het éen geheel vormt. Zo lekker!

In de tweede foto zie je hoe we het bord in eerste instantie opmaakten. De auberginerolletjes werden gevuld met een schepje van de caponata, wat rucola, salie en basilicum en dan opgerold. Dat werd dan op het bord gelegd met een beetje extra van de caponata en de geitenkaasmousse.

De caponata kun je ook prima gebruiken als pastasaus overigens. Maar ik koos ervoor om het als hoofdgerecht te eten met de auberginerolletjes en met de geitenkaasmousse.

Tijdens de workshop liet Angelique behalve de auberginerolletjes nog twee andere gerechten zien: een gerechtje met puntpaprika en een dessert met kerstomaatjes! Dat dessert vond ik zo verrassend en zag er zo lekker uit dat ik die binnenkort ook ga maken. Ben zo benieuwd hoe dat smaakt!

Deze auberginerolletjes kun je ook prima maken voor de kerst trouwens. Ik denk dat het als voorgerecht echt prima werkt. De hoeveelheid caponata is wel echt heel veel. Dus doe je het als voorgerechtje of bijgerecht tijdens de kerst dan kun je er gerust de helft van maken. Van de geitenkaasmousse zou ik lekker wel de hele hoeveelheid maken, want die is ook heerlijk als dip.

Bijvoorbeeld met stukjes witlof of een stukje stokbrood. Ook heerlijk! Rest me nog om het recept hier met jullie te delen!

auberginerolletjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Auberginerolletjes met caponata en geitenkaasmousse

Een heerlijke vegetarisch voorgerechtje met aubergine en geitenkaas
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • Grillpan

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 banaansjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 kleine courgette
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 gele paprika
  • 1 blikje Mutti polpa 400 gr
  • 2 el Mutti Doppio = tomatenpuree
  • 3 el kappertjes
  • 2 el gele rozijnen geweld in lauw water
  • 50 gr rucola
  • 4 el olijfolie
  • 4 takjes basilicum
  • 4 takjes dragon

Saus van geitenkaas

  • 100 gr verse geitenkaas
  • 75 ml halfvolle (geiten)melk

Instructies

  • Snijd de aubergine over de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Houd vier plakken uit het midden apart. Bestrooi aan beide kanten licht met zout en leg ze naast elkaar in een enkele laag op een groot bord. Dek af met plastic folie, zet er een gewicht op (blikjes bijvoorbeeld) en laat ze 30 minuten zo staan zodat het vruchtvlees zacht wordt en je de plakken beter kunt grillen. Snijd de overige plakken aubergine in blokjes van 1 cm
  • Pel en halveer de sjalotten en snipper ze. Pel de teentjes knoflook en snijd deze fijn. Snij de courgette in blokjes. Snij de bleekselderij in plakjes en de gele paprika in blokjes
  • Verwarm de helft van de zonnebloemolie in een ruime bakpan en fruit hierin op middelhoog vuur de sjalot, knoflook en aubergine glazig. Voeg courgette, bleekselderij en paprika toe en fruit 2 minuten.
  • Voeg tijm en rozemarijn toe. Breng de groenten op smaak met zeezout en zwarte peper uit de molen. Voeg mutti polpa en Mutti Doppio toe en breng alles rustig aan de kook.
  • Laat ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Meng de kappertjes en de rozijnen door de caponata. Verwijder de tijm en rozemarijn
  • Dep de plakken aubergine droog en bestrijk ze aan beide kanten met zonnebloemolie. Verhit een grillpan en grill de plakken aubergine in 3-4 minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt. Neem de pan van de warmtebron en verkruimel de geitenkaas erin en roer tot een gladde creme. Breng op smaak met zeezout
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse
Trefwoord: aubergine, geitenkaas
Auteur: Angelique Schmeink

Voedingswaarde

Calorieën: 514kcal, Koolhydraten: 22g, Eiwit: 9g, Vet: 46g, Verzadigd vet: 9g, Cholesterol: 13mg, Natrium: 317mg, Kalium: 696mg, Vezels: 6g, Suiker: 13g, Vitamine A: 1035IU, Vitamine C: 70mg, Calcium: 127mg, Ijzer: 2mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.