Custard taartje met vijgen | simoneskitchen.nl

Ik heb een paar uitzonderlijk frustrerende dagen achter de rug. Frustrerend omdat dingen niet gingen zoals ik het in mijn hoofd had. Frustrerend omdat feedback vanuit de klant uren (dagen) duurde. Frustrerend omdat mijn hele planning in de war liep, maar bovenal frustrerend omdat niemand echt blij is met het eindresultaat. Godzijdank komt dat eigenlijk bijna nooit voor. Maar misschien dat het er daarom altijd extra inhakt als iets wel verkeerd gaat. Ligt het aan mij? Wat heb ik fout gedaan? Heb ik dingen verkeerd geïnterpreteerd? Was er een miscommunicatie?

Custard vijgentaartje | simoneskitchen.nl

Ik ben in de basis een vrij onzeker persoon. Zou je misschien niet zeggen maar het is wel zo. En dit soort dingen vind ik heel lastig. Ik ben altijd geneigd om de schuld bij mezelf te zoeken. Heel erg aan mezelf te gaan twijfelen. Misschien ook wel terecht. Tenslotte nemen mensen mij aan omdat ze een bepaalde verwachting hebben. En als ik die verwachting dan niet waar maak – om wat voor reden dan ook – dan is er duidelijk ergens iets fout gegaan. Nou ja, ik baal er echt verschrikkelijk van. Maar kan er op dit moment weinig aan veranderen.

Vijgen custard taartje | simoneskitchen.nl

‘Had ik maar….’ heeft nu geen zin meer. Genoeg erover gezemeld. Dus… heb ik zin in comfort food. En dan kom je bij dit overheerlijke vijgen custardtaartje echt niet verkeerd uit. Lekker vol met suiker, room en – als kers op de spreekwoordelijke taart – geroosterde marsepein. Neem wel een klein stukje, want hij is overheerlijk maar ook heel erg machtig. Je bent dus gewaarschuwd. Je kunt dit taartjes maken met vijgen zoals wij hier deden, of je kunt er fruit naar keuze in verwerken. De basis is een kruimeldeeg, daaroverheen komt een laagje geroosterde marsepein en dan die lekkere romige custard. O en het is tenslotte al bijna kerst (toch?) dus dan kun je dit echt ook heel goed aan je gasten voorzetten als kerstdessert. Sla je zeker geen modderfiguur mee!

Custard taartje met vijgen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Vijgen custardtaartje

De hoeveelheid deeg is meer dan je nodig hebt. De rest kun je invriezen of een paar dagen in de koeling bewaren voor andere baksels
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Koeling: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 4 kleine taartjes of 1 grote

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 310 gr bloem
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Voor de custard:

  • 3 eidooiers
  • 300 ml melk
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • 50 gr suiker

Extra:

  • geroosterde marsepein of alternatief amandelspijs
  • Vijgen of ander fruit mango, nectarine, abrikozen, kersen

Instructies

Voor het deeg:

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven. Zet de oven lager op 150 C

Custard:

  • Vermeng de maizena met een eetlepel van de melk en roer goed door tot alle klontjes eruit zijn. Doe de ingredienten bij elkaar en kook dit au bain marie tot de custard dik en lobbig wordt.
  • Zodra je taartjes blind gebakken zijn, leg je klontjes of stukjes geroosterde marsepein of amandelspijs op de bodem. Probeer het een beetje dun te houden, maar komt  niet zo nauw. Giet de custard eroverheen.
  • Druk je fruit in de vulling en zet nog even 15 minuutjes in de oven om af te bakken.
  • Als je kunt wachten dan eerst helemaal af laten koelen zodat de custard kan opstijven.
Gang: Dessert

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!