Een heerlijk custard taartje met vijgen en als extra verrassing een laagje marsepein op de bodem van de taart.

Custard taartje met vijgen

Custard taartje met vijgen

Hoe lekker ziet dit custard taartje er wel niet uit? En het mooie is dat het ook nog eens heel eenvoudig is om te maken. Je kunt hier natuurlijk zelf je deeg voor maken zoals ik hier heb gedaan, maar wil je het nog makkelijker maken dan gebruik je kant- en klaar deeg uit de supermarkt. Daar heb je tegenwoordig echt prima keuze in.

Dat gezegd hebbende is dit deeg wel echt een aanrader. Onthoud dat de hoeveelheid hieronder genoeg deeg maakt voor twee taarten. Vries de tweede helft in en je hebt altijd kant- en klaar wat deeg in de koeling liggen.

Custard taartje met vijgen

Met lobbige custard

Het vijgentaartje is natuurlijk niet compleet zonder een lekker lobbige custard. Die maak je door de custard ingredienten au bain marie rustig te koken tot het de gewenste dikte is geworden. Ook hier zou je als cheat versie custard uit een pakje kunnen gebruiken. Die is nog niet eens zo slecht qua smaak. Ik maakte er al eerder een keer creme brulee mee en dat was ook echt verrassend lekker.

Dus – ik geef het je maar even mee als optie – wil je dit custard taartje maken in de helft van de tijd? Gebruik dan kant- en klaar deeg en custard uit een pakje. Verse vijgen erop en je bent klaar!

Custard taartje met vijgen

Geroosterde marsepein

Ik heb op de site nog een paar recepten staan met geroosterde marsepein en daar bestaat nog wel eens wat verwarring over. De geroosterde marsepein heb ik namelijk niet uit Nederland maar haal ik uit Duitsland. Eerlijk gezegd weet ik ook niet meer wat het merk was, maar je kunt dit prima vervangen door gewone marsepein. Dus zeker geen must om het custard taartje te maken.

Het verschil zit m in de amandelen die gebruikt zijn voor het maken van de marsepein. Die is eerst geroosterd waardoor de marsepein een andere smaak krijgt. Heel lekker maar dus geen must. Als alternatief voor marsepein kun je hier ook amandelspijs gebruiken.

Maken van de custard taartjes

Het maken van deze custard taartjes met vijgen is verder vrij eenvoudig. Je bakt wel eerst het deeg blind want het gaat met de custard zelf niet zo lang in de oven. Niet genoeg om het deeg te bakken. Dit bak je dus eerst in totaal voor 30 minuten zodat het al goed gaar is vóór je de marsepein en de custard erover heen verdeeld.

De verse vijgen snij je in plakken en daar beleg je de custard mee. Schuif het geheel vervolgens nog eens voor een minuut of 15 in de oven en laat het vervolgens goed afkoelen.

Voor de oplettende kijken; ik was hier natuurlijk weer te ongeduldig bij het aansnijden en de custard was nog niet helemaal opgesteven. Hahaha. Maar het was evengoed echt heerlijk. Behalve vijgen kun je dit custard taartje ook heel goed maken met ander fruit. Denk eens aan kersen tijdens het kersenseizoen, maar ook abrikozen of perziken zijn heel lekker hierbij.

Check ook deze recepten met vijgen:

Custard taartje met vijgen

Custard taartje met vijgen

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenHollandse keuken

De hoeveelheid deeg is meer dan je nodig hebt. De rest kun je invriezen of een paar dagen in de koeling bewaren voor andere baksels
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 45 minuten
Koeling30 minuten
totaal 1 uur 45 minuten

8 personen

Materiaal

  • taartvorm van 22 cm met losse bodem

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 310 gr bloem
  • 56 gr suiker
  • Flinke snuf zout
  • 226 gr ongezouten boter gekoeld en in kleine blokjes
  • 3 el ijskoud water of net genoeg om het deeg bij elkaar te brengen

Voor de custard:

  • 3 eidooiers
  • 300 ml melk
  • 1 el maizena
  • snufje zout
  • 50 gr suiker

Extra:

  • geroosterde marsepein of alternatief amandelspijs
  • Vijgen of ander fruit mango, nectarine, abrikozen, kersen

Voor het deeg:

  • Minstens 30 minuten voor je klaar bent om te gaan uitrollen en bakken bereid je je deeg voor. In de kom van een keukenmachine, uitgerust met een plastic mes, doe je de bloem en het zout en druk een paar keer op de pulse knop. Voeg de boter toe en doe dit nogmaals, ongeveer 40-50 keer of tot de boter door de bloem is gemengd en het grof is en een beetje lijkt op de consistentie van kleine erwtjes.
  • Voeg langzaam het water toe terwijl de motor draait. Voeg net genoeg toe totdat het deeg samen komt in een losse kruimelige bal.
  • Leeg de kom boven een licht met bloem bestoven aanrechtblad. Maak er een platte schijf van ongeveer 2 cm dik, rol in plastic folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
  • Zodra je klaar bent om je taartjes in elkaar te zetten haal je het deeg uit de koelkast en leg het op een met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot het dun genoeg is en leg het met je deegroller of met je handen in de klaarstaande vorm. je kunt een grote vorm gebruiken of een paar lage. Het makkelijkste is het om een vormpje te gebruiken met een losse bodem. Die werken het prettigste. Leg je deeg voorzichtig in de vorm en verwijder het overtollige deeg.
  • Bak je taartjes eerst blind. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en hierop gewichtjes te doen. Je kunt dure bakbonen gebruiken of rijst of gedroogde peulvruchten (die kun je daarna dus niet meer eten!)
  • Bak het blind voor ongeveer 20 minuten op 180 C. Haal de vormpjes eruit, verwijder de bakgewichten en bestrijk het deeg met een geklutst ei. Doe terug in de oven en bak het nog eens 10 minuten.
  • Haal uit de oven. Zet de oven lager op 150 C

Custard:

  • Vermeng de maizena met een eetlepel van de melk en roer goed door tot alle klontjes eruit zijn. Doe de ingredienten bij elkaar en kook dit au bain marie tot de custard dik en lobbig wordt.
  • Zodra je taartjes blind gebakken zijn, leg je klontjes of stukjes geroosterde marsepein of amandelspijs op de bodem. Probeer het een beetje dun te houden, maar komt  niet zo nauw. Giet de custard eroverheen.
  • Druk je fruit in de vulling en zet nog even 15 minuutjes in de oven om af te bakken.
  • Als je kunt wachten dan eerst helemaal af laten koelen zodat de custard kan opstijven.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 440kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 7g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 16g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 138mg | Natrium: 201mg | Kalium: 114mg | Vezels: 1g | Suiker: 15g | Vitamine A: 866IU | Calcium: 69mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.