Er zijn van die combinatie die altijd lekker zijn. Deze salade met vijgen en geitenkaas is voor mij een van die top combi’s. Lekker en makkelijk!

Frambozen, geitenkaas en vijgensalade | simoneskitchen.nl

Salade met vijgen en geitenkaas

Kun jij je de eerste keer nog herinneren dat je een vijg proefde? Ik wist niet zo goed wat ik ermee aan moest. De schil zag er niet uit alsof die te eten was dus lepelde ik de kleurige inhoud van de vijg naar binnen, aangezien de rest van mijn tafelgenoten ook niet echt leek te weten wat je nou met vijgen moet.

En het grappige is dat er nog steeds veel mensen aan me vragen of je de schil van een vijg kunt eten. Het antwoord is dus ja, die kun je eten. Niks mis mee, haal alleen dat harde steeltje er even af en de rest is allemaal eetbaar!

Salade met vijgen en geitenkaas

Verse vijgen of gedroogde vijgen

Gedroogde vijgen vind ik overigens een stuk minder lekker dan verse vijgen. Nu zijn vijgen uiteraard niet altijd goed verkrijgbaar maar je kunt de vijgen ook vervangen voor ander fruit. Het officiële seizoen voor vijgen is van augustus tot oktober, maar zoals met zoveel ander fruit kun je ze vaak het hele jaar door wel ergens vinden.

Rond de feestdagen kun je ze sowieso vaak ergens vinden omdat het nu eenmaal een feestelijk stukje fruit is. Kun ej geen vijgen vinden dan is deze salade ook erg lekker met verse perziken, kersen of abrikozen.

De frambozen zou je eventueel uit de vriezer kunnen gebruiken mochten ze niet in het seizoen zijn. Maar ook hier geldt dat je ze het hele jaar in de supermarkt kunt vinden. Al zijn ze in de zomer natuurlijk het allerlekkerste.

Frambozen dressing | simoneskitchen.nl
Frambozen dressing

Frambozendressing

De frambozendressing kwam eigenlijk min of meer toevallig tot stand. Ik had nog frambozen over en omdat ze ook in de salade zaten leek het me een goed idee om de dressing ook daarmee te maken. Ik combineerde de frambozen met olijfolie, wat honing en een zoete azijn en het was echt een absolute topper.

Die doet het bij veel andere salades ook erg goed, maar bij de salade met vijgen was het een winnaar.

Voor de sla gebruikte ik overigens een lekkere krop sla. Tegenwoordig kun je ook kant- en klaar botersla vinden in een zakje, maar een krop sla is net zo lekker en goedkoper.

Geitenkaas

Ik maakte de salade met vijgen en geitenkaas, maar ben je nou echt geen fan van geitenkaas dan is dit ook erg lekker met feta. Of zelfs met geschaafde oude kaas kan dit prima!

Ook fan van vijgen?

Probeer dan zeker ook eens deze lekkere recepten met verse vijgen uit:

Verse vijgen salade met geitenkaas en frambozen dressing | simoneskitchen.nl
Salade met vijgen

Salade met vijgen en geitenkaas

5 van 1 stem
GangSalade
KeukenHollandse keuken

Een lekker makkelijke en frisse salade met vijgen, frambozen en geitenkaas
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 1 krop sla aantal blaadjes gewassen
  • 2-3 verse vijgen
  • 50 gr frambozen
  • 25 gr pistachenootjes gehakt en kort geroosterd
  • oude geitenkaas zoveel als je zelf lekker vind

Dressing

  • 50 gr frambozen
  • 2 eetlepels olijfolie extra virgin
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel witte azijn ik heb hier een iets zoete azijn gebruikt
  • snufje zout

  • Doe de frambozen voor de dressing in een blender of gebruik een staafmixer. Pureer de frambozen en voeg er de andere ingrediënten voor de dressing bij. Proef en pas aan naar smaak. Je kunt eventueel de dressing zeven als je de zaadjes kwijt wilt.
  • Snij de vijgen in kleine stukjes en verwijder de steeltjes. Was de sla en leg er een aantal blaadjes van op een bord. Doe er vervolgens de vijgen, frambozen en pistachenootjes overheen en wat van de geschaafde (of gebrokkelde) geitenkaas.
  • Druppel de dressing eroverheen en eet meteen op.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 581kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 7g | Vet: 40g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 30g | Natrium: 4mg | Kalium: 652mg | Vezels: 12g | Suiker: 40g | Vitamine A: 280IU | Vitamine C: 30mg | Calcium: 89mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.