Deze super eenvoudige vegetarische hartige taart maak je met tomaat en gorgonzola. Klaar in no time en altijd lekker

Hartig taartje met tomoaat

Hartige taart met tomaat en gorgonzola

Dit eenvoudige recept voor hartige taart met tomaatjes en gorgonzola is klaar in een handomdraai. Ideaal als je wat teveel tomaten hebt gekocht of gewoon als je zin hebt in een snel gerechtje voor de lunch. Ook geschikt als voorgerecht.

Het maken van de hartige taartjes met tomaat is heel eenvoudig. Je kunt de vulling bovendien goed variëren door er bijvoorbeeld champignons aan toe te voegen of doperwtjes. Serveer de hartige taartjes met een lekkere groene salade.

Maken van de taartjes

Om de taartjes te maken kun je kiezen voor bladerdeeg zoals ik hier heb gedaan, maar je kunt ook prima kiezen voor deeg voor hartige taart. Ik heb ze hier gebakken in mini-vormpjes van 10 cm, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om de hartige taart met tomaat in een grotere vorm te bakken.

Wat ik altijd doe voor alle hartige taarten is het blindbakken van het deeg. Zoals je hier kunt zien had het eigenlijk nog wel wat langer gemogen, want het deeg is nog vrij blond. Maar het blindbakken is essentieel als je wilt dat je deeg goed gaar wordt.

Blindbakken

Om de taartjes blind te bakken leg je eerst het – ontdooide – bladerdeeg in de vormpjes. Druk goed aan en beleg dan elk vormpje met een stukje bakpapier. Dit gaat het makkelijkste als je het bakpapier eerst verkreukeld en daarna weer uitvouwt.

Bedek het bakpapier met bakbonen of ongebakken peulvruchten of ongebakken rijst. Als het maar ovenbestendig is en zwaar genoeg om het bladerdeeg naar beneden te houden. Doe je dit niet dan pufft het helemaal op. Dan wordt het vullen lastig.

Je bakt het op deze manier voor ongeveer 15 minuten. Dan haal je de bakvulling en het bakpapier weg. Je kunt de vulling er nu op doen en de taartjes voor ongeveer 20 minuten gaar bakken tot de vulling gestold is.

De hartige taart met tomaat en gorgonzola serveer je vervolgens met wat verse basilicum,

Check ook eens deze heerlijke hartige taart van fillodeeg

Hartige taartjes met tomaat
Hartig taartje met tomoaat
Print recept Pin recept
5 van 2 stemmen

Hartige taart met tomaatjes en gorgonzola

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Dieetsoort Vegetarisch
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 plakken bladerdeeg (diepvries) – ontdooid
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 1 el Italiaanse kruiden gedroogd
  • peper en zout
  • 1 sjalotje fijn gesnipperd
  • 100 gr kerstomaatjes
  • eventueel champignons fijn gesneden en voorgebakken
  • 75 gr gorgonzola
  • basilicum voor erover

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed 4 kleine quichevormpjes met de ontdooide bladerdeeg plakjes. Haal overtollig deeg weg en prik de bodem even in met een vork.
  • Bak de vormpjes blind in de oven voor ongeveer 15 minuten.
  • Terwijl je de vormpjes bakt bereidt je de vulling. Bak het gesnipperd uitje in wat olie tot glazig. Klop de eieren los met de slagroom, Italiaanse kruiden en peper en zout.
  • Verdeel de tomaatjes en de gebakken uitjes over de bodem van de voorgebakken quiches. Verdeel het roommengsel erover en top de quiches met de gorgonzola.
  • Bak in de oven voor een minuut of 20 of tot goudbruin en gaar.
  • Serveer de quiches met verse basilicum
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Vegetarisch
Trefwoord: gorgonzola, tomaat
Dieetsoort: Vegetarisch

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 344kcal, Koolhydraten: 15g, Eiwit: 11g, Vet: 27g, Verzadigd vet: 13g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g, Transvet: 0.01g, Cholesterol: 165mg, Natrium: 333mg, Kalium: 169mg, Vezels: 1g, Suiker: 2g, Vitamine A: 713IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 159mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!