Glutenvrije carrotcake met limoendressing
Deze heerlijke glutenvrije carrot cake is makkelijk om te maken en met de limoendressing maakt het het echt af. Natuurlijk kun je ze ook eten met de standaard roomkaastopping.
Glutenvrije carrotcake met limoendressing
Ik ben dol op carrotcake en deze glutenvrije carrotcake is ook nog eens superlekker met de limoen icing. Dat laatste is natuurlijk optioneel om te maken, maar als je normaal carrotcake eet met een dikke laag roomkaas dan moet je dit eigenlijk ook een keer proberen. Het is heel eenvoudig te maken (als je een high speed blender hebt, dat dan weer wel) en is echt verrassend lekker.
Ik smeer de limoendressing overal op. Hahaha. Want het is natuurlijk niet alleen lekker bij deze glutenvrije carrotcake. Alles waar je een icing op doet, zoals een fijne tulband bijvoorbeeld, doet het goed met deze icing. Laat je overigens ook niet afleiden door de hoeveelheid ingrediënten die je nodig hebt voor de cake want het is echt niet ingewikkeld om te maken.
Glutenvrij bakken vind ik in sommige gevallen bijna nog makkelijker dan gewoon bakken omdat sommige dingen iets minder nauw luisteren.
Siliconen
Om de glutenvrije carrotcake te maken gebruik ik het liefst een siliconen bakvorm. Daar komen ze mooi uit. Je kunt ze bakken in een soort vorm die ik hier heb gebruikt, maar je kunt ze natuurlijk ook bakken in de vorm van muffins. Dat gaat prima en de smaak is hetzelfde.
Laat ze wel echt goed afkoelen. Ook in de siliconen bakvorm want ze zijn wat fragiel als je ze er te snel uit haalt. Dat is zonde. Het overkomt mij wel geregeld. Iets met ongeduld enzo… 🙂 Het is ook lekker om nog wat rozijnen toe te voegen aan de glutenvrije carrotcake.
Wil je liever geen amandel gebruiken dan kun je het amandelmeel ook goed vervangen voor chufameel. De tapioca kun je eventueel vervangen voor arrowroot.
Check ook deze recepten
Wortelcakejes met limoen dressing
Ingrediënten
- 200 gr amandelmeel
- 25 gr tapioca
- ½ tl bakzout
- ½ tl zout
- 1 el kaneel
- ½ tl kardemom
- ¼ tl nootmuskaat
- 3 grote eieren
- 250 ml kokosmelk
- 1 el sinaasappelsap
- Rasp van 1 sinaasappel
- 95 ml kokosolie gesmolten
- 140 gr kokosbloesemsuiker
- 1 tl vanille
- 170 gr geraspte wortel
Voor de icing:
- 75 gr cashewnoten geweekt
- 3 el kokosmelk
- 3 el ahornsiroop
- 3 el limoensap
- Rasp van 1 limoen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer goed door. Doe de natte ingredienten (behalve de wortel) in een andere kom bij elkaar en roer die ook even goed door, voor je de twee samenvoegt. Meng tot een geheel en roer als laatste de wortel erdoor.
- Verdeel over de vormpjes. Ik gebruikte hier een bakvorm met 9 punten maar je kunt het ook in een springvorm van 22 cm doorsnee doen en dan in punten snijden natuurlijk. Of maak er cupcakes van.
- Zet in de oven voor ongeveer 40 min (ook afhankelijk van je bakvorm dus let er wel op) tot een houten prikker er schoon uit komt.
- Laat afkoelen.
- Om de icing te maken giet je de geweekte cashewnoten af en je doet die in een highspeedblender samen met de kokosmelk, ahornsiroop, limoensap en de rasp. Draai dit tot een mooi glad geheel en serveer met de carrotcake.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.