Simone's Kitchen

Zelf pepernoten (kruidnoten) maken

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Kruidnoten of pepernoten ?

Als je er goed over nadenkt zijn er nogal wat discussies rondom Sinterklaas en dan met name Zwarte Piet vandaag de dag. Blijkbaar heeft de anti-zwarte Piet lobby inmiddels gewonnen want het handige hulpje van de Sint verdwijnt langzaam maar zeker van het toneel. Wat ik daar van vind heb ik al eerder gemeld dus ik laat het er dit keer maar bij en beperk me tot een andere discussie: die van de kruidnoten of pepernoten.

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Al sinds jaar en dag roep ik pepernoten als het om kruidnoten gaat. Nou zal dat hoogstwaarschijnlijk geen politieke toestanden veroorzaken, behalve mensen die me braaf blijven corrigeren. Ik weet echt wel dat het kruidnootjes zijn maar ik vind pepernoten gewoon gezelliger klinken en tenslotte ben ik niet alleen in deze ‘misvatting’. 🙂

Even voor de goede orde: pepernoten zijn officieel die grote taaie vierkante blokjes die totaal niet op kruidnootjes lijken. Het is maar dat je het weet, mocht je per ongeluk het woord pepernoot laten vallen in het bijzijn van een kruidnootjes-fanaat. Je bent gewaarschuwd. Ik kan me trouwens niet herinneringen dat we die discussie thuis ooit voerden. Een pepernoot was een pepernoot (lees:kruidnoot) en een andere kwam er simpelweg niet in voor. Je had pepernoten en taai-taai. Pas vééél later leerde ik dat een pepernoot geen kruidnoot is en vice versa.

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Hoe dan ook: pepernoten horen bij Sinterklaas en aangezien ik nog niet eerder van die kleine lekkernijen had gemaakt leek me dit jaar het gepaste moment. Natuurlijk nam ik daarvoor een kijkje op ‘s Neerlands beste bakblog, Laura’s Bakery. Het recept komt dan ook bij haar vandaan.

Ik maakte ze een tikkie te groot eigenlijk, maar daarom zijn ze niet minder lekker. En – ook niet onbelangrijk – ze zijn zo klaar!

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Pepernoten alias kruidnoten

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 35 min
Porties: 70 pepernoten

Ingrediënten

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
 • 100 gr koude harde boter
 • 4 tl speculaaskruiden
 • 6 eetlepels melk
 • snufje zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 175˚C
 • Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en mix even door.
 • Snij de boter in blokjes erdoorheen en voeg de melk toe en kneed dit met de hand tot een bal.
 • Rol hier vervolgens kleine balletjes van ter grootte van ongeveer een knikker en leg op een bakplaat met bakpapier.
 • Bak voor ongeveer 20 minuten in de oven.

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

 1. Ahh, deze zijn zó lekker, leuk dat je ze hebt gemaakt! 😀 En ik noem ze ook altijd pepernoten haha, al zet ik in recepten tegenwoordig meestal wel braaf kruidnoten om de discussie te voorkomen 😉

 2. Uhoh, ik heb alle ingredienten in huis… Haha! Ziet er hartstikke lekker uit, ennehhh wij noemen ze ook altijd pepernoten hoor. Die taaie vierkante blokken vind ik toch niet lekker.

 3. Haha ik doe precies hetzelfde hoor: stug ‘pepernoten’ blijven zeggen terwijl ik heel goed weet dat het ‘kruidnoten’ zijn. Wat je zegt, het klinkt gewoon gezelliger 😉
  Ik duik dit weekend weer eens de keuken in om deze kruidnootjes te maken, heerlijk!!

  Liefs, Merel

 4. Ik ben vandaag voor het eerst met mijn dochtertje van bijna 3 ook aan het bakken geslagen. Alleen wij vinden ze een beetje zurig….wat hebben we fout gedaan? We hebben toen maar een zak pepernoten. ..uhhh kruidnoten ?in huis gehaald.

 5. Pingback: Supermakkelijk te maken fudge voor Sinterklaas | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating
Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.