Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Kruidnoten zelf maken

Zelf kruidnootjes (of pepernoten) maken is verrassend eenvoudig met dit makkelijke recept. Het leuke is bovendien dat je er de nodige eigen smaakmakers aan kunt toevoegen om je eigen unieke kruidnoten te produceren.

Sinterklaas is vaak synoniem met lekker veel bakken. Zo maak ik graag zelf speculaas maar ook lekker kruidige speculaascupcakes. (handig als je er nog wat over hebt!) En wil je liever glutenvrij bakken, dan heb ik ook glutenvrije speculaasjes voor je!

Wellicht dat ik binnenkort nog een keer echte pepernoten voor je ga maken, maar voor nu dus het recept voor lekker eenvoudige kruidnootjes. Ik gebruik hier kant- en klare koekkruiden. Je kunt dat goed gebruiken, maar wil je wat anders dan maak je een eigen mengsel.

Wil je bijvoorbeeld meer gember in je kruidnoten? Voeg dan wat extra gember toe aan de koekkruiden of maak zelf een mengsel met kaneel, kardemom, gember, kruidnagel en misschien zelfs een snufje nootmuskaat.

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Kruidnoten of pepernoten

Al sinds jaar en dag roep ik pepernoten als het om kruidnoten gaat. Nou zal dat hoogstwaarschijnlijk geen politieke toestanden veroorzaken, behalve mensen die me braaf blijven corrigeren. Ik weet echt wel dat het kruidnootjes zijn maar ik vind pepernoten gewoon gezelliger klinken en tenslotte ben ik niet alleen in deze ‘misvatting’. 🙂

Even voor de goede orde: pepernoten zijn officieel die grote taaie vierkante blokjes die totaal niet op kruidnootjes lijken. Het is maar dat je het weet, mocht je per ongeluk het woord pepernoot laten vallen in het bijzijn van een kruidnootjes-fanaat. Je bent gewaarschuwd.

Ik kan me trouwens niet herinneringen dat we die discussie thuis ooit voerden. Een pepernoot was een pepernoot (lees:kruidnoot) en een andere kwam er simpelweg niet in voor. Je had pepernoten en taai-taai. Pas vééél later leerde ik dat een pepernoot geen kruidnoot is en vice versa.

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Hoe dan ook: pepernoten horen bij Sinterklaas en aangezien ik nog niet eerder van die kleine lekkernijen had gemaakt leek me dit jaar het gepaste moment. Natuurlijk nam ik daarvoor een kijkje op ’s Neerlands beste bakblog, Laura’s Bakery. Het recept komt dan ook bij haar vandaan.

Ik maakte ze een tikkie te groot eigenlijk, maar daarom zijn ze niet minder lekker. En – ook niet onbelangrijk – ze zijn zo klaar!

Check ook mijn vijf Sinterklaas traktaties!

Zelf pepernoten maken | simoneskitchen.nl

Pepernoten alias kruidnoten

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

70 pepernoten

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gr koude harde boter
  • 4 tl speculaaskruiden
  • 6 eetlepels melk
  • snufje zout

  • Verwarm de oven voor op 175˚C
  • Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en mix even door.
  • Snij de boter in blokjes erdoorheen en voeg de melk toe en kneed dit met de hand tot een bal.
  • Rol hier vervolgens kleine balletjes van ter grootte van ongeveer een knikker en leg op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak voor ongeveer 20 minuten in de oven.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.