Glutenvrije kruidnoten
Lekkere glutenvrije kruidnootjes om te serveren met Sinterklaas! Of daarna want deze makkelijke lekkernij is natuurlijk ook lekker ná Sinterklaas.
Glutenvrije kruidnootjes
Kruidnootjes had ik natuurlijk al eerder gemaakt want ik kan er geen weerstand aan bieden als het weer dat seizoen is. Al vind ik het wel bizar dat de kruidnoten tegenwoordig al in augustus in de winkel liggen. Dat hoeft nu ook weer niet.
Maar glutenvrije kruidnootjes had ik nog niet eerder gemaakt en ik wilde een versie maken met bakbananenmeel. De eerste versie mislukte nogal. De nootjes konden wel gebakken worden maar waren vervolgens kneiterhard. Ik had de verhouding een tikkie verkeerd. De tweede versie produceerde echter lekkere glutenvrije kruidnootjes!
Maken van de kruidnoten
Wat handig is om te weten dat deze kruidnoten niet zo reageren als gewone. Dat betekent dat het maken ervan wat meer zorg vereist. Je kunt het deeg namelijk niet goed rollen. Dan valt het uit elkaar. Wat je het beste kunt doen is de hoeveelheid van 1 kruidnootje in je handen nemen en dit met je vingers in de vorm van een kruidnootje duwen.
Of maak er een andere vorm van, dat kan natuurlijk ook. Je legt ze vervolgens op de bakplaat bekleed met bakpapier en je bakt ze in de oven voor ongeveer 10 minuten. Eenmaal uit de oven laat je ze goed afkoelen op de bakplaat voor je er verder wat mee doet. Ze worden namelijk stevig na het bakken. Dus laat ze even liggen voor het beste resultaat.
Koekkruiden
Voor deze glutenvrije kruidnootjes gebruikte ik gewone koekkruiden maar je hebt tegenwoordig ook pumpkin spice kruiden. Die zijn ook lekker erdoor. Ik deed er nog wat extra kaneel en gember door maar dat is volledig optioneel. Kijk vooral ook wat je zelf lekker vindt.
Bewaar de kruidnootjes in een luchtdicht afgesloten bakje voor een paar dagen. Eet smakelijk!
Op zoek naar Sinterklaas recepten? Check dan ook eens de volgende recepten:
Glutenvrije kruidnootjes
Ingrediënten
- 100 g bakbananenmeel
- 25 g amandelmeel
- 3 tl arrowroot
- 2,5 tl koekkruiden
- ½ tl kaneel
- ½ tl gember
- ¼ tl zout
- 50 g gesmolten kokosolie
- 40 g honing
- Verwarm de oven voor op 180˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een kom meng je de bakbananenmeel, amandelmeel, arrowroot, gember, koekkruiden, kaneel, zout en gember.
- Voeg de kokosolie en de honing toe en kneed dit met de hand tot een stevig deeg.
- Maak nu balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat. Goed om te weten is dat je het deeg niet kunt rollen. Door het gebrek aan gluten blijven ze dan niet zo goed bij elkaar. Druk ze dus met de hand in de vorm van een kruidnootje.
- Bak 10 minuten in de oven tot goudbruin en gaar. Laat ze volledig afkoelen op de bakplaat. Ze worden stevig nadat ze zijn afgekoeld.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.