Deze heerlijke Aziatische burgers maak je eenvoudig met gehakt en wat specifieke specerijen, waardoor je je even in Oosterse sferen waant.

Aziatische burgers

Aziatische burgers

Ik hou van een goede hamburger. Ik kan daar enorm van genieten en stiekem vind ik een hamburger bijna elke dag wel lekker. Want je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te serveren op een broodje nietwaar? Het is in weze een platgeslagen gehaktbal zeg ik altijd. Dus die kan ik ook met gemak elke dag eten. Deze Aziatische burger geeft er weer een heel andere twist aan. De smaken van lemongrass en vissaus transporteren me sowieso altijd meteen terug naar Azië.

Hamburgers met aziatische twist | simoneskitchen.nl

Serveren met geurige rijst

Ik serveer de Aziatische burgers graag met lekker veel geurige jasmijnrijst. En een fijne mangosalade. Maar je kunt de burgers natuurlijk serveren zoals je zelf wilt. De keus is reuze.

Ik gebruik hier verse citroengras en maal die zelf fijn in een vijzel. Je hebt tegenwoordig van die hele handige potjes met al fijngemalen citroengras van Go-tan als ik me niet vergis. Ideaal om te gebruiken. Scheelt een hoop tijd. In dat geval kun je de sjalotjes met de geraspte citroengras ook verwerken in een bakje van de staafmixer. Een gedeelte van de bosuitjes doe ik vaak nog door het gehakt heen overigens. Er is geen goed of fout in dit recept. Twijfel je of er genoeg specerijen en smaak in de Aziatische burgers zit, dan kun je eerst even een klein beetje bakken in een pannetje en daarna de smaak nog aanpassen indien nodig.

Hou er rekening mee dat vissaus van zichzelf ook al zout is dus let op met teveel zout toevoegen aan het gehaktmengsel. Je haalt uit dit recept ongeveer 4-6 Aziatische burgers. Even afhankelijk van hoe groot of hoe klein je de burgers maakt. Maak je er hele kleintjes van dan kun je ze ook als snack serveren. Lekker met sweet chilisaus bijvoorbeeld.

Hoe maak je sticky rijst

Je kunt dit recept heel goed serveren met gewone rijst zoals bijvoorbeeld jasmijn rijst. Maar het is nog lekkerder om het te maken met sticky rijst. Sticky rijst, ook wel bekend als kleefrijst, ketan rijst of als glutinous rijst, heeft als eigenschap dat het aan elkaar blijft kleven. Je hebt dus geen losse korrel maar in plaats daarvan heb je een klonterige massa. Dat klinkt niet zo heel aantrekkelijk misschien maar je kunt er veel mee doen. Je kunt tegenwoordig kleefrijst makkelijk kopen in de supermarkt. Het is namelijk min of meer hetzelfde als sushi rijst.

Je kunt de sticky rijst koken, laten afkoelen en vervolgens kun je ook hier hamburgertjes van bakken. Hiervoor neem je een eetlepel (of groter, afhankelijk van het formaat van je rijstkoeken) en dit druk je tussen twee handen plat. Wil je voorkomen dat de rijst aan jou blijft kleven wrijf je handen dan even in met wat olie. Dan heb je geen last van plakkende rijstkorrels. Je kunt er overigens ook diverse smaken aan toevoegen. Denk daarvoor aan bijvoorbeeld verse kruiden of pittige smaakmakers zoals curry paste. De burgertjes of de rijstkoeken bak je vervolgens goudbruin in hete olie.

Check ook de volgende recepten

Asian hamburgers | insimoneskitchen.com

Aziatische hamburgers

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch

Lekkere Aziatische hamburgertjes die heerlijk zijn met gewone rijst of met sticky rijst
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

6 hamburgers

Materiaal

  • Vijzel

Ingrediënten

  • 3 rode aziatische sjalotjes grof gehakt
  • 1 citroengras sereh stengel, witte deel alleen, gehakt of geraspt
  • 500 gr gehakt half om half
  • 1/2 tsp zout
  • 2 tl suiker
  • 1 tl chili poeder
  • 60 ml vissaus
  • 6 lente uitjes gehakt, om te serveren

  • Doe de sjalotjes en het citroengras in een vijzel en maal dit tot een pasta. Doe de pasta over in een kom en voeg de andere ingrediënten eraan toe. Meng alles goed en maak er dan 6 hamburgers van.
  • Verhit een grilpan of koekenpan en bak de hamburgers gaar aan beide kanten (ongeveer 3-4 minuten per kant)

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 235kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 15g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 1g | Cholesterol: 59mg | Natrium: 1038mg | Kalium: 344mg | Vezels: 1g | Suiker: 3g | Vitamine A: 310IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 34mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
Aziatische burgers | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.