Simone's Kitchen

Aziatische hamburgers met sticky rijst

Aziatische hamburgertjes | simoneskitchen.nl

Alsof vrouwen geen goede hamburgers kunnen maken… Pfft… Dat is dan mijn reactie als ik Tom’s verhaal lees over dude food… Hahaha… Deze kleine, Aziatisch getinte hamburgers gingen er anders prima in, ook bij de heer Gerrets. Es en ik maakten deze vorige week tijdens onze Aziatische sessie. Erg lekker met sticky rijst en groene mango salade. De sticky rijst had ik ’s middags al gemaakt (want moest natuurlijk op de foto, zoals je begrijpt) en die heb ik ’s avonds opgebakken voor we gingen eten en dat was wellicht nog wel lekkerder ook. Omdat de rijst zo sticky is, kun je er niet echt goed doorheen roeren. Zeker niet als het afgekoeld is.

Hamburgers met aziatische twist | simoneskitchen.nl

Druk je de rijst echter een beetje plat zoals een koek of rosti, dan krijg je een goudbruin crispy laagje aan de buitenkant. Even doorbakken en dan omdraaien en je hebt een soort van bijzonder smakelijke rijstkoek. Ik was een beetje bang dat manlief, die niet zo van zure smaken houdt, geen fan zou zijn van de mango salade, maar hij vond het erg lekker. De hamburgers zijn lekker spicy en door het gebruik van de lemongrass en vis saus echt anders als de huis-, tuin- en keuken hamburger.

Asian hamburgers | insimoneskitchen.com
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Aziatische hamburgers met sticky rijst

Porties: 4 hamburgers

Ingrediënten

  • 3 rode aziatische sjalotjes grof gehakt
  • 1 citroengras sereh stengel, witte deel alleen, gehakt of geraspt
  • 500 gr gehakt half om half
  • 1/2 tsp zout
  • 2 tl suiker
  • 1 tl chili poeder
  • 60 ml vissaus
  • 6 lente uitjes gehakt
  • 1 handje dille
  • Sticky rijst
  • 400 gr kleefrijst ketanrijst, glutinous rice

Instructies

  • Laat de kleefrijst de nacht ervoor in koud water weken. Zodra je het wilt gaan bereiden, spoel de rijst goed (drie keer) in koud water. Giet water in de bodem van je stoompan en bekleed het stoomgedeelte met kaasdoek of met een stuk bakpapier (randen moeten omhoog lopen) Doe de gewassen rijst op je papier/kaasdoek, dek af en stoom voor 15 minuten. Keer het om (of roer een beetje door) en stoom nog eens voor 15 minuten. De rijst moet een beetje transparant worden en mag nog een beetje een bite hebben maar moet wel zacht en 'chewy' zijn.
  • In de tussentijd doe je de sjallot en het citroengras in een vijzel en maal je dit tot een pasta. Doe de pasta over in een kom en voeg de andere ingredienten eraan toe. Meng alles goed en maak er dan 6 hamburgers van.
  • Verhit een grilpan of koekenpan en bak de hamburgers gaar aan beide kanten (ongeveer 3-4 minuten per kant)

 

Aziatische hamburgers | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

5 comments

  1. Avatar

    Ik vond ze zo lekker dat ik ze gisteren nog een keer gemaakt heb. Zie alleen dat ik de pepertjes ben vergeten…. Hahaha
    En de sereh heb ik eruit gelaten. Dat vonden ze hier maar zo zo.

  2. Avatar

    Oh ja. Dit is echt een recept voor mij! Ik houd echt van Aziatisch. Super lekker met citroengras en vissaus en pepers. Ik houd echt van al die smaken! Oja en sticky rice. Sinds Thailand probeer ik hier in NL nog een goede variant te vinden maar dat is nog niet helemaal gelukt. Jij wel?

  3. Pingback: Overheerlijke gehaktburger met gekarameliseerde ui en spek | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!