Aziatische burgers
Deze heerlijke Aziatische burgers maak je eenvoudig met gehakt en wat specifieke specerijen, waardoor je je even in Oosterse sferen waant.
Aziatische burgers
Ik hou van een goede hamburger. Ik kan daar enorm van genieten en stiekem vind ik een hamburger bijna elke dag wel lekker. Want je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te serveren op een broodje nietwaar? Het is in weze een platgeslagen gehaktbal zeg ik altijd. Dus die kan ik ook met gemak elke dag eten. Deze Aziatische burger geeft er weer een heel andere twist aan. De smaken van lemongrass en vissaus transporteren me sowieso altijd meteen terug naar Azië.
Serveren met geurige rijst
Ik serveer de Aziatische burgers graag met lekker veel geurige jasmijnrijst. En een fijne mangosalade. Maar je kunt de burgers natuurlijk serveren zoals je zelf wilt. De keus is reuze.
Ik gebruik hier verse citroengras en maal die zelf fijn in een vijzel. Je hebt tegenwoordig van die hele handige potjes met al fijngemalen citroengras van Go-tan als ik me niet vergis. Ideaal om te gebruiken. Scheelt een hoop tijd. In dat geval kun je de sjalotjes met de geraspte citroengras ook verwerken in een bakje van de staafmixer. Een gedeelte van de bosuitjes doe ik vaak nog door het gehakt heen overigens. Er is geen goed of fout in dit recept. Twijfel je of er genoeg specerijen en smaak in de Aziatische burgers zit, dan kun je eerst even een klein beetje bakken in een pannetje en daarna de smaak nog aanpassen indien nodig.
Hou er rekening mee dat vissaus van zichzelf ook al zout is dus let op met teveel zout toevoegen aan het gehaktmengsel. Je haalt uit dit recept ongeveer 4-6 Aziatische burgers. Even afhankelijk van hoe groot of hoe klein je de burgers maakt. Maak je er hele kleintjes van dan kun je ze ook als snack serveren. Lekker met sweet chilisaus bijvoorbeeld.
Hoe maak je sticky rijst
Je kunt dit recept heel goed serveren met gewone rijst zoals bijvoorbeeld jasmijn rijst. Maar het is nog lekkerder om het te maken met sticky rijst. Sticky rijst, ook wel bekend als kleefrijst, ketan rijst of als glutinous rijst, heeft als eigenschap dat het aan elkaar blijft kleven. Je hebt dus geen losse korrel maar in plaats daarvan heb je een klonterige massa. Dat klinkt niet zo heel aantrekkelijk misschien maar je kunt er veel mee doen. Je kunt tegenwoordig kleefrijst makkelijk kopen in de supermarkt. Het is namelijk min of meer hetzelfde als sushi rijst.
Je kunt de sticky rijst koken, laten afkoelen en vervolgens kun je ook hier hamburgertjes van bakken. Hiervoor neem je een eetlepel (of groter, afhankelijk van het formaat van je rijstkoeken) en dit druk je tussen twee handen plat. Wil je voorkomen dat de rijst aan jou blijft kleven wrijf je handen dan even in met wat olie. Dan heb je geen last van plakkende rijstkorrels. Je kunt er overigens ook diverse smaken aan toevoegen. Denk daarvoor aan bijvoorbeeld verse kruiden of pittige smaakmakers zoals curry paste. De burgertjes of de rijstkoeken bak je vervolgens goudbruin in hete olie.
Check ook de volgende recepten
Aziatische hamburgers
Benodigdheden
- Vijzel
Ingrediënten
- 3 rode aziatische sjalotjes grof gehakt
- 1 citroengras sereh stengel, witte deel alleen, gehakt of geraspt
- 500 gr gehakt half om half
- 1/2 tsp zout
- 2 tl suiker
- 1 tl chili poeder
- 60 ml vissaus
- 6 lente uitjes gehakt, om te serveren
Instructies
- Doe de sjalotjes en het citroengras in een vijzel en maal dit tot een pasta. Doe de pasta over in een kom en voeg de andere ingrediënten eraan toe. Meng alles goed en maak er dan 6 hamburgers van.
- Verhit een grilpan of koekenpan en bak de hamburgers gaar aan beide kanten (ongeveer 3-4 minuten per kant)
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Overheerlijke gehaktburger met gekarameliseerde ui en spek | Simone's Kitchen
Oh ja. Dit is echt een recept voor mij! Ik houd echt van Aziatisch. Super lekker met citroengras en vissaus en pepers. Ik houd echt van al die smaken! Oja en sticky rice. Sinds Thailand probeer ik hier in NL nog een goede variant te vinden maar dat is nog niet helemaal gelukt. Jij wel?
Jaaa, ik koop het altijd bij de toko in Amsterdam of hier bij Amazing Oriental. Is prima spul volgens mij al heb ik geen idee welk merk het is…. Ik heb – geloof ik – een Thaise variant!
Ik vond ze zo lekker dat ik ze gisteren nog een keer gemaakt heb. Zie alleen dat ik de pepertjes ben vergeten…. Hahaha
En de sereh heb ik eruit gelaten. Dat vonden ze hier maar zo zo.
O echt? Ik vond nou juist dat de sereh het wel een echt Aziatisch smaakje geeft… 😉