Pompoenlasagne met Aziatische twist
Eet meer kleur…
Alweer een hele tijd geleden deed ik een oproep om mee te doen met een challenge waarbij we gezamenlijk aan de slag gingen om meer groente en fruit te eten. Het bleek voor veel mensen toch moeilijk om aan de minimale hoeveelheid groenten en fruit per dag te komen.
De komende vier weken ga ik, samen met drie andere bloggers, jou inspireren om met makkelijke gerechten meer groenten te eten. Waar mogelijk geef ik ook nog eens tips wat je kunt doen met de spullen die je overhoudt van je recept.
Pompoen
In dit geval maak ik de pompoen lasagne met kant- en klare pompoenbladen die je kunt kopen in de supermarkt. Dat is superhandig en de snelste oplossing, maar je kunt natuurlijk ook zelf een pompoen kopen en met een mandoline in plakken snijden. In dat geval hou je waarschijnlijk minimaal een halve pompoen over.
Salade
Een van mijn favoriete salades is een salade met geroosterde pompoen. Dat is natuurlijk ideaal om de andere helft van de pompoen op te maken. De salade is ook heerlijk om aan te vullen met een lekker appeltje.
Aziatische twist
Ik hoor je bijna denken: waar blijft die Aziatische twist nou? Voor de saus van de pompoenlasagne gebruik ik rode curry pasta en kokosmelk. Dat klinkt misschien een beetje gek in eerste instantie, maar geloof me. Dit is absoluut de moeite van het proberen waard!
Het fijne van dit soort gerechten vind ik bovendien dat je het makkelijk van te voren kunt klaarmaken en in de oven kunt schuiven wanneer de tijd daar is. Bewaren in de vriezer of in de koelkast is al net zo makkelijk. Ben je dus met twee personen, vries dan de andere helft in voor de week erna of bewaar 2-3 dagen in de koeling voor eten in dezelfde week.
Weekmenu!
Ik riep het hierboven al even; de komende weken kun je elke week een heerlijk kleurrijk weekmenu verwachten van Francesca kookt, Brenda kookt, Gezonde Dutchies en mijzelf. Hoe tof is dat? In elk weekmenu zit een variatie van diverse groentes en weet je zeker dat je aan je groentetax komt voor de dag/week.
Wil je ook mee doen? Check hier het eerste weekmenu op Veggipedia!
Pompoen lasagne
Benodigdheden
- Oven
- ovenschaal
Ingrediënten
- 1 pak pompoenbladen 350 gram of 1/2 pompoen
- 12 volkoren lasagne bladen
- 2 uien gesnipperd
- 1 el olijfolie
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 250 gr kastanjechampignons fijn gesneden
- 1 el gedroogde tijm
- Peper
- 300 gr mager rundergehakt
- 1 blik tomatenblokjes zonder zout
- 1,5 el rode curry pasta
- 40 ml
kokosmelk
- 100 ml water
- 50 gr amandelschaafsel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Verhit een ruime koekenpan of hapjespan met de olijfolie. Bak hierin de ui tot deze glazig is. Voeg de knoflook en de paddenstoelen toe en bak tot deze goudbruin zijn. Laat het vocht even verdampen voor je het gehakt en de tijm toevoegt. Bakt het gehakt rul en zet het geheel even apart.
- Verhit een andere pan (of haal het gehaktmengsel uit de pan en gebruik dezelfde) en bak hierin de curry pasta even aan. Voeg het blik tomatenblokjes toe en de kokosmelk. Voeg nog een scheutje water toe. Breng op smaak met peper.
- Neem een ovenschaal en begin met een laag pompoenbladen, dan een laag volkoren lasagnebladen. Doe hierop de helft van je gehaktmengsel en wat van de saus. Herhaal deze laag nog een keer en dek dit dan af met pompoenbladen/lasagnebladen en eindig met de saus. Bestrooi met het amandelschaafsel en zet in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot de pompoen gaar is.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Veggipedia!
Erg lekker! Maar klopt die 40ml kokosmelk wel? Ik bedacht halverwege de oventijd dat de lasagnebladen vast niet gaar zouden worden in zo weinig vocht … heb toen langs de randen van de ovenschaal de rest van de kokosmelk (360 ml) erbij gegoten . De oven iets langer door laten gaan. Het was nu ietsje anders omdat de saus iets minder vermengd was, maar toch zeker voor herhaling vatbaar!
He Erna,
De kokosmelk is natuurlijk niet het enige vocht dat erin gaat. Je hebt ook het water en het vocht van de tomatenblokjes. Maar meer toevoegen is altijd een optie zoals je hebt gedaan!
Pingback: Makkelijk weekmenu voor week 24 | Simone's Kitchen