Waldorfsalade – snel voorgerecht
De waldorfsalade is natuurlijk een klassieker onder de voorgerechten en met goede reden, want dit lekkere frisse voorgerecht is ook nog eens supersnel en dat maakt het perfect voor feestelijke gelegenheden maar is ook prima geschikt om als lunch te eten.
Waldorfsalade
Wie kent hem niet? De goede ouwe waldorfsalade.. 🙂 Een super eenvoudig gerecht en ideaal als je een snel en makkelijk voorgerecht wilt serveren aan de kersttafel, paastafel of wat voor feestelijk dineetje dan ook. Ook fijn is dat het niet een heel machtig voorgerecht is. Dat maakt het extra prettig als je een wat zwaarder hoofdgerecht hebt.
De waldorfsalade is met recht een klassieker want het oorspronkelijke recept stamt uit het jaar 1893 waar het voor het eerst werd gemaakt in het Waldorf-Astoria in New York.
Van oorsprong bevatte het appel, bleekselderij, mayonaise en citroensap, maar zoals dat gaat met dit soort recepten is er in de loop der jaren van alles bijgekomen. Sommige versies bevatten kip, andere versies bevatten rozijnen of nog andere ingrediënten. Of die walnoten er al op zaten in 1893, daar zijn de meningen over verdeeld, maar appel en walnoten is natuurlijk sowieso een klassieke combinatie.
Klaar in 15 minuten
Het maken van deze salade kost amper tijd. In 15 minuten heb je het op tafel staan of – nog beter – in de koeling, klaar voor gebruik. Let in dat geval wel op dat je de appel even goed door het citroensap haalt om te voorkomen dat het bruin wordt.
Op de foto zie je overigens dat de blokjes appel en peer relatief groot zijn. Dat kan zeker maar het eet wat prettiger als het kleine blokjes zijn. Het zelfde geldt voor de bleekselderij. Je wilt niet te dikke plakjes snijden dus hou de ingredienten klein en de plakjes van de bleekselderij dun. Op die manier komen de smaken het best tot zijn recht.
Dressing
Ik maakte de dressing iets frisser door er wat yoghurt aan toe te voegen en wat appelcider. Een beetje citroensap kan ook erg lekker zijn maar proef het even en voeg dat wel of niet toe naar wens. De waldorfsalade is een lekker licht voorgerecht, maar wil je het wat meer body geven dan kun je er heel goed wat gepocheerde kip aan toevoegen.
Hiervoor kook je een kipfilet voor ongeveer 10 minuten in kokend water met zout. Je haalt het eruit, laat even afkoelen en daarna haal je het met twee vorken of met je handen uit elkaar. De kip snij je vervolgens nog iets kleiner en je mengt dit met de rest van de salade.
Waldorfsalade
Ingrediënten
- 2 appels in kleine blokjes
- 2 peren in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij
- 3 el walnoten gehakt
- 3 el mayonaise
- 1 el yoghurt
- 1/2 el appelciderazijn
- sla om te serveren
- zout en peper
- citroensap om te besprenkelen
Instructies
- Schil en snij de appels en de peren in kleine stukjes. Snij de bleekselderij in dunne reepjes en hak de walnoten. Doe alles bij elkaar in een kom en besprenkel met citroensap om te voorkomen dat het fruit verkleurd.
- Maak de dressing door de yoghurt, mayonaise en de appelciderazijn te mengen en breng op smaak met zout en peper.
- Zet in de koeling tot gebruik en serveer het met sla naar keuze
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.