De waldorfsalade is natuurlijk een klassieker onder de voorgerechten en met goede reden, want dit lekkere frisse voorgerecht is ook nog eens supersnel en dat maakt het perfect voor feestelijke gelegenheden maar is ook prima geschikt om als lunch te eten.

Lekker frisse waldorfsalade | simoneskitchen.nl

Waldorfsalade

Wie kent hem niet? De goede ouwe waldorfsalade.. 🙂 Een super eenvoudig gerecht en ideaal als je een snel en makkelijk voorgerecht wilt serveren aan de kersttafel, paastafel of wat voor feestelijk dineetje dan ook. Ook fijn is dat het niet een heel machtig voorgerecht is. Dat maakt het extra prettig als je een wat zwaarder hoofdgerecht hebt.

De waldorfsalade is met recht een klassieker want het oorspronkelijke recept stamt uit het jaar 1893 waar het voor het eerst werd gemaakt in het Waldorf-Astoria in New York.

Van oorsprong bevatte het appel, bleekselderij, mayonaise en citroensap, maar zoals dat gaat met dit soort recepten is er in de loop der jaren van alles bijgekomen. Sommige versies bevatten kip, andere versies bevatten rozijnen of nog andere ingrediënten. Of die walnoten er al op zaten in 1893, daar zijn de meningen over verdeeld, maar appel en walnoten is natuurlijk sowieso een klassieke combinatie.

Waldorfsalade

Klaar in 15 minuten

Het maken van deze salade kost amper tijd. In 15 minuten heb je het op tafel staan of – nog beter – in de koeling, klaar voor gebruik. Let in dat geval wel op dat je de appel even goed door het citroensap haalt om te voorkomen dat het bruin wordt.

Op de foto zie je overigens dat de blokjes appel en peer relatief groot zijn. Dat kan zeker maar het eet wat prettiger als het kleine blokjes zijn. Het zelfde geldt voor de bleekselderij. Je wilt niet te dikke plakjes snijden dus hou de ingredienten klein en de plakjes van de bleekselderij dun. Op die manier komen de smaken het best tot zijn recht.

Dressing

Ik maakte de dressing iets frisser door er wat yoghurt aan toe te voegen en wat appelcider. Een beetje citroensap kan ook erg lekker zijn maar proef het even en voeg dat wel of niet toe naar wens. De waldorfsalade is een lekker licht voorgerecht, maar wil je het wat meer body geven dan kun je er heel goed wat gepocheerde kip aan toevoegen.

Waldorfsalade | simoneskitchen.nl

Hiervoor kook je een kipfilet voor ongeveer 10 minuten in kokend water met zout. Je haalt het eruit, laat even afkoelen en daarna haal je het met twee vorken of met je handen uit elkaar. De kip snij je vervolgens nog iets kleiner en je mengt dit met de rest van de salade.

Lekker frisse waldorfsalade | simoneskitchen.nl

Waldorfsalade

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenHollandse keuken

Heerlijk fris, lekker snel en een favoriet voor veel mensen; de waldorfsalade
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 2 appels in kleine blokjes
  • 2 peren in kleine blokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 el walnoten gehakt
  • 3 el mayonaise
  • 1 el yoghurt
  • 1/2 el appelciderazijn
  • sla om te serveren
  • zout en peper
  • citroensap om te besprenkelen

  • Schil en snij de appels en de peren in kleine stukjes. Snij de bleekselderij in dunne reepjes en hak de walnoten. Doe alles bij elkaar in een kom en besprenkel met citroensap om te voorkomen dat het fruit verkleurd.
  • Maak de dressing door de yoghurt, mayonaise en de appelciderazijn te mengen en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet in de koeling tot gebruik en serveer het met sla naar keuze

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 224kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 2g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 8g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 3g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 5mg | Natrium: 86mg | Kalium: 297mg | Vezels: 6g | Suiker: 19g | Vitamine A: 174IU | Vitamine C: 9mg | Calcium: 36mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.