Waar moet je op letten als je het perfecte ei wilt koken? Daar zijn natuurlijk meerdere methoden voor. Ik geef je er twee! Hiermee heb je altijd het ei zoals jij die graag gekookt wilt hebben.

Hoe kook je het perfecte ei?| simoneskitchen.nl
Foto: Renata Dobranska – via Stocksy

Het perfecte eitje

Waar hou jij van? Een zachtgekookt eitje of liever een hard gekookt ei? Ik ben zelf een grote liefhebber van een ei met een zachte dooier en stevig eiwit. Nou ja niet te stevig natuurlijk anders is de dooier automatisch ook hard. Maar hoe kook je nu het perfecte ei? Er zijn meerdere manieren: ik leg ze hier voor je uit zodat je straks met Pasen een perfect gekookt ei kunt serveren bij het paasontbijt.

Welke maat?

Want daar gaat het al vaak fout. Een ei is natuurlijk in alle maten verkrijgbaar. Ik gebruik zelf grote eieren. De instructies hieronder zijn daarop gebaseerd. Is jouw ei kleiner hou daar dan rekening mee met de tijd.

Methode 1: ei in kokend water

Bij deze methode breng je het water aan de kook. Zodra het water kookt laat je de eieren in het water zakken. Ik heb altijd het idee dat het risico op knappen van een ei groter is bij deze methode maar het is wel het meest accuraat als het aankomt op de totale kooktijd.

  • 5 minuten: zacht gekookt eitje. Je eiwit is gestold en de eidooier is nog lekker zacht. Perfect om dingen in te dippen zoals stukjes brood.
  • 6 minuten: de dooier is nog steeds zacht maar begint al iets te stollen. Perfect voor bij je gado gado bijvoorbeeld
  • 7 minuten: de dooier is gestold maar nog wel lekker smeuiig. Dit is het ei dat ik bij voorkeur in een salade gebruik.
  • 8 minuten: de dooier wordt nu harder maar kruimelt nog niet. Pellen van het ei gaat nu ook makkelijker.
  • 9 minuten: het klassieke hardgekookte ei.

Methode 2: het perfecte ei in koud water

Dit is de methode die wij het meest gebruiken. Meer uit luiheid en gemak dan een andere reden. Meestal gebruiken we zelfs een kookei. Super handig als je de timer vergeet te zetten en overigens ook nauwkeuriger dan een timer. Je doet het kookei samen met de gewone eieren (beiden op kamertemperatuur) in een pan met koud water en zet het vuur op medium hoog.

Het kookei heeft diverse deuntjes en elk deuntje betekent weer wat anders. Als je nu elke keer moeite hebt met de juiste eitjes dan is dat wellicht een leuk paaskadootje. Let ook hier op de maat van de eieren! Maar goed als je geen kookei hebt en een ouderwetse timer; hou dan voor een groot ei de volgende tijden aan.

Breng je water aan de kook met de eieren. Zodra het flink kookt zet je het vuur onder de pan uit en dek deze af met een deksel of aluminium folie. Zet nu je timer op de volgende tijden:

  • 3 minuten: hele zachte eitjes
  • 4 minuten: iets steviger maar nog steeds zachte eidooier
  • 6 minuten: stevige dooier maar nog lekker smeuiig
  • 10 minuten: hardgekookt maar nog wel stevige dooier
  • 15 minuten: hele stevige hardgekookte eieren

De beste manier om de eieren te pellen is vervolgens om ze in een ijsbad te dompelen. Laat ze hier minimaal 1 minuut inliggen en pel de eieren dan. Hou ouder de eieren, des te makkelijker je ze kunt pellen. Kakelverse eieren van de boer zijn een ramp om te pellen. Maar ja wel lekker vers!

Heb jij een andere manier voor het koken van het perfecte ei? Ik hoor het graag!

En als je alle recepten met ei wilt terugvinden op de site?

Delen is fijn!