hoe splits je een ei

Hoe splits je een ei?

Het lijkt zo eenvoudig: een ei splitsen. Maar hoe doe je het op de makkelijkste manier? Net als zoveel basistechnieken zijn er meerdere manier om een ei te breken en de dooier en het eiwit te splitsen.

Over het algemeen zul je een ei splitsen omdat je alleen de dooier of alleen het eiwit nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een pavlova, waarbij je vooral de eiwitten gebruikt. Of aan het bestrijken van deeg, waarbij je alleen de eidooier gebruikt.

Methode 1

In de video laat ik je zien hoe je het precies doet, maar de meest gebruikte methode om een ei te splitsen is het splitsen met de eischil. Hiervoor breek je voorzichtig het ei boven een bakje. Je zorgt dat de dooier in de ene helft blijft zitten en je schenkt die van eierhelft naar eierhelft tot al het eiwit in het bakje is gevallen.

Nu doe je de dooier in je andere kommetje.

Hoe splits je een ei

Methode 2

Een andere – vergelijkbare – methode is het breken van het ei, waarna je de eidooier voorzichtig met eiwit en al in je hand laat glijden. Het eiwit laat je nu door je vingers heen lopen, terwijl de dooier in je hand blijft liggen. Dat is sneller, maar wel een tikkie rommeliger. En sorry voor de wat onsmakelijke beelden in de video. Haha.

Natuurlijk heb je ook nog speciale apparaatjes om een ei te splitsen. Hiervoor bestaan een soort zuigdingetjes waarbij je het ei breekt en de dooier vervolgens opzuigt. En er zijn ongetwijfeld nog andere manier om hetzelfde te doen.

Heb jij de ultieme manier gevonden om een ei te breken en te splitsen? Dan hoor ik dat graag in de comments!