Simone's Kitchen

Dit is hèt 5 stappenplan voor het koken van rijst.

Rijst koken

Heb jij net als vele anderen ook altijd moeite met het koken van rijst? Te veel, te weinig, plakkerig of juist te droog? Of blijft alles aangekoekt onderin de pan zitten? Ik help je! Met dit 5 stappenplan heb je namelijk altijd perfect gekookte rijst. 

Stap 1. 

Meet de rijst af. Doe nooit ‘zomaar wat rijst’ in de pan, dan weet je namelijk ook niet hoe veel water je moet toevoegen. Ga uit van 1 koffiekopje ongekookte rijst per persoon. 

Stap 2. 

Was de rijst. Hiermee ga je het verschil maken, geloof me. Doe de rijst in een pan en vul deze met water, tot alle rijstkorrels onder water staan. Ga met je handen door de rijst en giet af. Voor het allerbeste resultaat herhaal je dit nog een keer. Hiermee spoel je wat van de zetmelen van de rijst, waardoor deze met koken minder plakt. 

Hoe kook je rijst

Stap 3. 

Meet het water af. Gebruik voor elk koffiekopje rijst dat je hebt afgemeten ook 1 koffiekopje water. Zo heb je altijd de juiste verhouding water en rijst. Voeg een snuf zout toe. 

Stap 4. 

Tijd om te gaan koken. Zet de pan op middelhoog vuur. Zodra de rijst kookt doe je een deksel op de pan, draai je het vuur naar beneden en laat de rijst zo nog 10 minuten staan. Zo stoomt de rijst langzaam gaar. 

Rijstvelden

Stap 5. 

Draai het vuur uit. Hou de deksel op de pan en laat de rijst nog 10 minuutjes rusten. Roer daarna los met een vork en voilá! Perfecte rijst. 

Meteen uitproberen? Deze rijstsalade met tahinidressing is een aanrader! Of deze makkelijke cajunrijst met kip. Smakelijk! 

Delen is fijn!

Robbin de Bont

Ik ben Robbin. Ik hou van alles dat met eten te maken heeft. Al van kleins af aan sta ik in de keuken, en heb ik jaren in een speciaalbiercafé gewerkt, en meer dan twee jaar als barista. Ook heb ik een passie voor hockeyen, food fotografie en styling en staat mijn kleine appartement he-le-maal vol met planten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.