Snelkookrijst, zilvervliesrijst of “echte” rijst. Over rijst en over rijst koken is al vaak van alles gezegd, maar waar moet je nu op letten voor het koken van de perfecte rijst?

Rijst koken

Hoe kook je rijst het beste?

Heb jij net als vele anderen ook altijd moeite met het koken van rijst? Te veel, te weinig, plakkerig of juist te droog? Of blijft alles aangekoekt onderin de pan zitten? Ik help je! Met dit 5 stappenplan heb je namelijk altijd perfect gekookte rijst. 

Om te beginnen moet je natuurlijk kiezen welke rijst je gaat koken. Want er zijn enorm veel soorten rijst te vinden. Witte rijst, zwarte rijst, bruine rijst, rode rijst, basmati, pandan, zilvervliesrijst… de keus is enorm. Even voor de duidelijkheid; de instructies hieronder gelden natuurlijk niet voor snelkookrijst. Dit is voor alle andere soorten rijst.

Dat gezegd hebbende; de kooktijd kan enorm variëren per rijstsoort. Zo heb ik ooit zwarte rijst gebruikt in een recept en dat duurde echt eindeloos. Dus let daar wel op als je rijst gaat koken.

Ketanrijst (sticky rijst of plakrijst) moet eerst een nacht weken.

Stap 1. 

Meet de rijst af. Doe nooit ‘zomaar wat rijst’ in de pan, dan weet je namelijk ook niet hoe veel water je moet toevoegen. Ga uit van 1 koffiekopje ongekookte rijst per persoon. Dat komt neer op 75 gram rijst per persoon.

Stap 2. 

Was de rijst. Hiermee ga je het verschil maken, geloof me. Doe de rijst in een pan en vul deze met water, tot alle rijstkorrels onder water staan. Ga met je handen door de rijst en giet af. Voor het allerbeste resultaat herhaal je dit nog een keer. Hiermee spoel je wat van de zetmelen van de rijst, waardoor deze met koken minder plakt. 

Hoe kook je de perfecte rijst

Stap 3. 

Meet het water af. Gebruik voor elk koffiekopje rijst dat je hebt afgemeten 1,5 kopje water. Zo heb je altijd de juiste verhouding water en rijst. Voeg een snuf zout toe. Ben je aan het wegen? Dan is voor 75 gram rijst 122,5 gram water.

Of hou twee vingerkootjes water aan boven de rijst.

Stap 4. 

Tijd om te gaan koken. Zet de pan op met de rijst op hoog vuur vuur. Doe het deksel er al meteen op. Zodra de rijst kookt, draai je het vuur naar beneden en laat de rijst zo nog 15 minuten rustig koken. Zorg overigens ook dat je een pan hebt die goed sluit zodat de stoom goed binnen in de pan blijft.

Rijstvelden

Stap 5. 

Draai het vuur uit. Hou de deksel op de pan en laat de rijst nog 10 minuutjes rusten. Roer daarna los met een vork en voilá! Perfecte rijst. 

Meteen uitproberen? Deze rijstsalade met tahinidressing is een aanrader! Of deze makkelijke cajunrijst met kip. Smakelijk! 


Delen is fijn!