Simone's Kitchen

Kruidkoek met koffie en rozijnen

Kruidkoek met koffie

Kruidkoek met koffie en rozijnen

Dat ik dol ben op koffie weten jullie natuurlijk al (of zo niet, dan weet je het nu!) en een van mijn favoriete cake soorten is een kruidkoek. Gek genoeg heb ik dat nog niet eerder zelf gemaakt. Mijn moeder maakte het vroeger vaak als er visite kwam. Of eigenlijk maakte ik het want bakken was bij ons thuis iets wat ik deed. Mijn moeder bakte er niet zoveel van. Haha.

SPONSORED

Toen ik van de week iets lekkers wilde maken met de koffie van Gran Maestro Italiano bedacht ik dat de combinatie van kruidkoek met koffie wel een goed idee zou zijn.

Gran Maestro Italiano

Ben jij ook fan van echt lekkere koffie? Dan moet je zeker eens kijken naar de aluminium koffiecups van Gran Maestro Italiano. Ze passen in een Nespresso apparaat en zijn vele malen goedkoper. Dat is wel zo prettig als je veel koffie drinkt zoals ik. De koffiecups bestel je via Koffievoordeel.nl. De aluminium cups kosten slechts 20 cent per cup!

De koffie is er in 6 verschillende smaken: Ristretto, Cappuccino, Decafinato, Espresso Forte, Lungo Intenso en Lungo Organica. Voor deze kruidkoek met koffie gebruikte ik de Lungo Intenso. Die heeft intensiteit 9 en dat vind ik heerlijk in gerechten met koffie, zoals ook in mijn tiramisu recept of deze dadel koffiecake 

Kruidkoek met koffie

Maken van de kruidkoek met koffie

Het maken van de kruidkoek met koffie is niet ingewikkeld. Ik gebruik hiervoor een cakeblik van 25 cm, maar je kunt het natuurlijk ook in een ronde of vierkante vorm bakken . Makkelijk om blokjes van te snijden.

Goed laten afkoelen

Omdat de cake zo goed gevuld is, moet je hem echt even goed laten afkoelen als je deze uit de oven hebt gehaald. Doe je dat niet, dan is de cake wel erg kruimelig. Ook lekker natuurlijk, maar eet wat minder handig. Mocht je je nu toch niet helemaal in kunnen houden, dan zou je die warme cake ook heel goed als dessert kunnen serveren met een lekkere bol vanille ijs. En natuurlijk een kopje koffie!

Het allerlekkerste is het natuurlijk met dezelfde koffie die in de cake zit, dus een kopje Gran Maestro Italiano Lungo Intenso.

Koekkruiden

Voor de kruidkoek met koffie gebruik ik koekkruiden. Drie theelepels, maar 1 eetlepel kan trouwens ook prima. Heb je geen koekkruiden bij de hand, maak dan zelf een specerijenmengsel door bijvoorbeeld kardemom, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en een beetje gember met elkaar te mengen.

Wil je weten hoe het nou precies zit met al die verschillende soorten koffie? Check dan het artikel!

Kruidkoek met koffie
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Kruidkoek met koffie

Deze heerlijke kruidkoek doet het uitstekend bij de koffie en in de ingredienten zit ook koffie verwerkt!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 45 min
Porties: 10 personen

Benodigdheden

  • Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gr rozijnen en krenten
  • 1 tl baking soda
  • 250 ml Gran Maestro Italiano Lungo Intenso
  • 50 gr boter
  • 200 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 125 gr bloem
  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr walnoten grof gehakt
  • 50 gr hazelnoten
  • 3 tl koekkruiden
  • 1/4 tl zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175˚C. Vet een cakevorm in en bekleed deze met bakpapier
  • Doe de rozijnen en krenten in een kom en doe hier de baking soda overheen. Giet de hete koffie erbij en laat dit even voor ongeveer 5 minuten staan.
  • In een andere kom meng je de boter, suiker en het ei. Klop dit door tot het goed gemengd is. Roer de vanille erdoor.
  • In een andere kom meng je de bloemsoorten, de koekkruiden en het zout. Voeg dit toe aan je botermengsel en roer het goed door.
  • Voeg als laatste de noten en je rozijnen-koffiemengsel toe. Roer goed door en giet over in je cakevorm.
  • Zet in de voorverwarmde oven voor 45 minuten of tot een houten prikker er schoon uit komt. Laat de cake 5 minuten staan voor je hem uit het blik tilt met het bakpapier.
  • Laat goed afkoelen voor je hem aansnijdt.
  • Geniet met een heerlijk kopje koffie!
Gang: Koek
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelmeel, koffie, rozijnen
Auteur: Simone van den Berg

Voedingswaarde

Calorieën: 346kcal, Koolhydraten: 49g, Eiwit: 6g, Vet: 16g, Verzadigd vet: 4g, Cholesterol: 27mg, Natrium: 86mg, Kalium: 253mg, Vezels: 4g, Suiker: 21g, Vitamine A: 149IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 45mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met Koffievoordeel.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Avatar

    Hoi Simone, lijkt mij een erg lekkere koek! Heb je wel eens geprobeerd de helft suiker te gebruiken? Ik doe dat bijna in alle recepten, omdat ik niet zoveel suiker wil gebruiken, en niet zo’n zoetekauw ben, maar weet niet of dat in deze koek wel kan, omdat het dan misschien bitter wordt vanwege de koffie?

    • Simone van den Berg

      Met deze nog niet geprobeerd maar ik ben ook van plan om hier een paleo versie van te maken dus dan ga ik zeker minder suiker gebruiken, maar of dat lukt weet ik natuurlijk nog niet… Ik vraag me inderdaad af of de koffie dan niet te overheersend wordt. Nu is ie precies goed.

  2. Avatar

    Ipv de cupjes kan ik waarschijnlijk ook een zakje gebruiken van nespresso, neem ik dan de espresso variant? Of wordt dat te sterk voor deze kruidkoek? wil deze maken voor als het koffieclubje bij mij komt.

    • Simone van den Berg

      He Arja. Een zakje? Is dat oploskoffie? Dat kan misschien wel maar dat zou ik niet gebruiken. Dat is meer gevoelsmatig dan dat ik daar een echt goede reden voor heb.
      Je kunt wel gewoon filterkoffie nemen. Dan een beetje een sterk bakkie zetten. Espresso sterkte zeg maar. Dat kan ook prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.