Makkelijke kipsaté met pindasaus
Makkelijke kipsate met pindasaus, het is mijn absolute favoriet als het aankomt op barbecue recepten. Het is snel, het is makkelijk en er zijn maar weinig mensen die je niet blij maakt met een knapperig stukje kipsate!
Makkelijke kipsate
Nu moet ik bekennen dat ik niet heel vaak barbecue. Het is een van die dingen die ik leuk vind als er een groepje mensen of in ieder één extra persoon aanwezig is. Ik zal niet zo snel de barbecue voor mezelf aansteken als je snapt wat ik bedoel. Maar altijd als de barbecue dan aangaat, dan is er een gerecht wat altijd op het menu staat en dat is deze makkelijke kipsate.
De marinade is een fluitje van een cent om te maken en de smaken doen niet onder voor een veel ingewikkelder marinade. Ik gebruik hiervoor eenvoudig ketjap manis (ideaal ingredient voor zoveel dingen!) en voeg daar wat smaakmakers aan toe. Even een minuutje of 30 laten staan en je kipsate is klaar! Nou ja, hij moet natuurlijk nog wel gebakken worden.
Op de barbecue
Ik vind een kipsate wel echt het allerlekkerste als het van de barbecue komt. Van die krokant gebakken randjes en die rokerige smaak. Heerlijk. Maar je kunt dit natuurlijk ook helemaal prima in een pan bereiden of op de grilpan. Sterker nog; je hoeft het dan in principe niet eens op stokjes te rijgen. Je kunt de blokjes kipdij gewoon zo bakken. Als dat geen makkelijke kipsate is dan weet ik het niet meer.
Voor bij de kipsate heb ik dan ook weer een hele makkelijke satesaus. Het recept daarvoor vind je ook hieronder. Of check dit makkelijke recept voor pindasaus.
Wil je je sate een Aziatische twist meegeven? Probeer dan eens de Aziatische kipsate die ook heel lekker is!
Kipdij
Gebruik trouwens voor het maken van de makkelijke kipsate het liefst kipdijfilet. Dat is het lekkerste, omdat het wat vet bevat en minder snel uitdroogt als kipfilet. Het blijft lekkerder op het hoge vuur van de barbecue!
Makkelijke kipsate
Ingrediënten
Sate stokjes
- 400 gr kipdijvlees in blokjes gesneden
Marinade
- 3 el ketjap manis
- 2 teentjes knoflook geraspt
- 1 limoen sap
- 1 tl gemberpoeder
Pindasaus
- 200 gr pindakaas met nootjes
- 3 el ketjap manis
- 2 el gembersiroop
- 1 tl sambal of 1 el sriracha
- 1 el limoensap
- 150 ml water of meer indien te dik
Instructies
- Snij de kipdijfilet in blokjes. Niet te klein maar ook niet te groot.
- Meng de marinade ingredienten door elkaar en doe de blokjes kip erbij. Laat dit afgedekt minimaal 30 minuten marineren.
- Rijg daarna de kip op stokjes en bak ze op de barbecue of in een pan voor ongeveer 20 minuten of tot goed gaar en goudbruin.
- Ondertussen maak je de pindasaus door alle ingredienten (behalve het water) bij elkaar te doen in een steelpan. Zet op laag vuur op en roer het door elkaar. Voeg water toe tot het de gewenste dikte heeft. Serveer bij de kipsate.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lekkerste saté die ik ooit gemaakt/gegeten heb. Ik heb me niet 100% aan het recept gehouden vamwege hoeveelheden en missende ingrediënten en het op een elektrische grill gegaard ivm weersomstandigheden. Alsnog goed gelukt.
Aanrader!
Kreeg t citroengras niet gemalen in de foodprocessor, er bleven van die stugge vezels achter
Vervolgens de staafmixer erin gezet ( heb gewone pindakaas met nootjes) gebruikt en mengsel water en melk
De vezels bleven aan het mes van de staafmixer hangen, problem solved ?
Het eindresultaat was goed maar voor de 2e keer is het mij een te omslachtig recept.
Ah wat vervelend dat die vezels zo bleven hangen! Had je de buitenste bladeren er wel afgehaald? Alternatief zou je een volgende keer citroengraspoeder kunnen gebruiken (is van oa Conimex verkrijgbaar als ik me niet vergis… sereh, citroengras, het heeft nogal wat namen) of je kunt de stengels een beetje raspen en er zo in doen. Heb je in ieder geval geen last van de vezels
Hi Simone,
2 dingen zijn erg belangrijk als je werkt met VERSE citroengras/sereh icm de indonesische keuken:
1. Deze wordt NOOIT gegeten of gemalen. Het wordt gebruikt om de smaak ervan in het eten te laten trekken door te verwarmen maar daarna haal je het eruit en gooi je het weg.
2. Het is niet de bedoeling om de stengel te snijden maar te kneuzen. Je buitget hem op een paar plaatsen een beetje en plet hem daarna met de zijde van een groot mes of iets dergelijks. Daarna leg je de stengel in het gerecht naar keuze om in te laten trekken.
Wat ook lekker is om als je de rijst afgegoten hebt er een sereh stengel en een laos wortel in te doen, krijg je mooire en geurige gele rijst met een heerlijke smaak.
Dankjewel voor de tips Bas! We zullen er een volgende keer rekening mee houden!
Kipsaté dudefood?! No way!
En de laatste keer dat ik checkte zat alles nog op de juiste plek.
Heerlijk!! Zeker als het van de barbeque komt, maar eh.. een echte dude draait zijn hand toch ook niet om van een bbq in de kou? Maak er een feestje van en rooster naderhand met zijn allen in dikke winterjassen wat marshmallows voor bij het dessert 😉 daar worden de misses dan waarschijnlijk ook wel blij van!
Hmm, deze dude krijgt onder uit de kan?
Zal volgende week mijn vrouwelijke kant wel laten zien in de keuken, LOL
ik ben dol op pindasaus! Maar in onze familie wordt gezegd dat die alleen bij de sate hoort om hem te verprutsen…. Hahahaha
Maar ik eet het evengoed ook wel bij mijn sate!
In het geval van de pindasaus die er uit mijn recept kwam, ga ik je familie helemaal gelijk geven; die was inderdaad van een NTV kwaliteit (Niet Te Vreten, dus).
Maar met die mooie, dunne, donkere saus die je in Indonesië bij de saté geserveerd krijgt, wil ik nog wel met jouw achterban van mening verschillen 😉