van kok tot sommelier | simoneskitchen.nl

Van kok naar sommelier: 5 basistips

Misschien ken je het wel, je kunt heerlijk koken en al je vrienden en familie weten dat. Grote kans dan ook dat jij met de feestdagen een prachtig menu voor je gasten mag samenstellen. Een amuse vooraf, daarna een soepje gevolgd door ceviche, en als klap op de vuurpijl een mooi stuk vlees. Om de avond feestelijk af te sluiten heb je ook nog een kaasplank in petto en een klassiek zoet dessert. Wat maakt dit heerlijke menu compleet? Juist, passende wijnen!

Wijn en spijs zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe bepaal je wat goed combineert? Met onderstaande 5 basistips hoef je dit niet over te laten aan de wijnzaak op de hoek, maar kun je zelf daadkrachtig inslaan.

wijn spijs combinaties | simoneskitchen.nl

Hoe lichter het gerecht, hoe lichter de wijn

Je wilt je diner waarschijnlijk licht beginnen, dat geldt dan dus ook voor de wijn. Bewaar de houtgelagerde chardonnay dus voor later en kies eerder voor licht en fruitig. Het is sowieso aan te raden om bij de opbouw van je diner rekening te houden met de wijn. Jonge, lichte wijnen gaan voor oudere, zwaardere wijnen. En witte wijn (gekoeld) gaat bijvoorbeeld ook voor rode wijn (op kamertemperatuur).

Zuurdere gerechten combineren goed met een nóg zuurdere wijn

Je tong kan alleen maar zoet, zuur, bitter, zout en umami waarnemen. Deze basissmaken en wijn beïnvloeden elkaar sterk. Zo zorgen de zuren in een gerecht dat de wijn zwoeler, rijker, fruitiger en minder zuur overkomt. Mocht je dus ceviche gaan serveren (of iets groens met een zurige vinaigrette), kies dan voor een wijn met frisse zuren zoals een sauvignon blanc of zelfs champagne.

Champagne ready

Combineer geen bitter gerecht met een wijn met veel tannines.

Als u een wijn met veel tannines (verantwoordelijk voor bitters in rode wijn) wilt schenken, zoals een mooie bordeaux, kies dan voor een vettig gerecht. Bittere smaken in wijn én eten worden door de meeste mensen namelijk niet echt gewaardeerd. Een goede manier om deze bitters te maskeren is door de toevoeging van zout aan het eten. Dit maakt de wijn rijker en zachter. Rood vlees en rode wijn is daarom ook zo’n fantastische combi.

Zoete gerechten combineren het beste met nóg zoetere wijn

Suiker in een gerecht zorgt ervoor dat de wijn droger, zuurder en bitterder lijkt. Combineren met suiker is dan ook erg lastig totdat je bij het dessert aankomt. Niet voor niets wordt er in de Franse keuken dan ook zelden met suiker gekookt. Eenmaal bij het dessert aangekomen is er eigenlijk maar één regel: de wijn moet nog zoeter zijn dan het dessert. Twee andere gerechten die lekker zijn met zoete wijn: blue stilton met port of Aziatisch met een zoete Duitse riesling.

Fish at a restaurant

If it grows together it goes together.

Kort door de bocht, maar o zo praktisch! Komt het uit dezelfde streek, dan smaakt het lekker bij elkaar. Denk aan Boeuf Bourguignon en bourgondische pinot noir, lamsvlees en rioja, pasta en chianti, of zuurkool en riesling. Wijn-spijscombinaties maken was nog nooit zo eenvoudig.

Bewaren

Delen is fijn!