Simone's Kitchen

Pizza op de paleo manier… Whole 30 dag #16

paleo pizza

Pizza op de paleo manier

Iedereen kent ze wel. Die grote witte dingen die luisteren naar de naam ‘bloemkool’, De eerste keer dat ik hoorde over het gebruik van bloemkool in de Paleo keuken was ik toch wel verrast. Bloemkool als puree ken ik natuurlijk wel maar dat je ook bloemkool kunt gebruiken als een soort rijst/couscous… dat wist ik dan weer niet. En we hebben het inmiddels al een paar keer gegeten en ik vond het echt verrassend lekker… Maar daar wilde ik het vandaag niet over hebben. Ik had gelezen dat je met bloemkool ook een soort pizzadeeg zou kunnen maken… Een pizza van bloemkool, ik kon me er niet meteen iets bij voorstellen.

Eerst mengseltje maken….

Dus toen Es en ik hadden afgesproken voor vandaag en ze voorstelde om eens zo’n pizza te gaan proberen was ik er natuurlijk meteen voor te porren. En Tom begon al meteen te glimlachen van oor tot oor bij de gedachte aan een heuse pizza! Bij nakijken op het internet bleken er nog veel meer manieren te zijn om een pizza te bakken die paleo approved is, maar voor vandaag besloten we om het bij de bloemkool te houden. En wie weet doe ik de andere manieren ook nog een keer testen.

’s Morgens, onder het genot van een glaasje water, bedachten we eerst wat we op en in de pizza wilden doen. In veel paleo recepten wordt wel kaas gebruikt maar omdat ik geen kaas mag eten voor de Whole30 kwam die er niet aan te passen en moesten we iets anders verzinnen om de bloemkool aan elkaar te laten plakken. Die keus was natuurlijk niet zo ingewikkeld want een eitje is natuurlijk een pracht ‘plakmiddel’. We vulden de bodem aan met hazelnootmeel (gewoon zelf maken van hazelnoten, zie recept) en op de bodem kwam een mengsel van verse tomaten en de beproefde soffrito van Es.

Maak een mooi rondje op bakpapier

We hebben twee versies getest; een uit de oven en eentje in de koekenpan. Die in de koekenpan bleef niet heel. Dat kwam waarschijnlijk gedeeltelijk door het feit dat we die groter hadden gemaakt, maar ik denk dat het in de oven hoe dan ook beter gaat. Althans die waren erg lekker, krokant en stevig dus ik zou voor de oven optie kiezen! Wil je ze toch in een pan bakken maak ze dan zeker niet te groot want dat gaat niet heel blijven.

Al met al een heel erg geslaagd experiment. De pizza was heerlijk en is zelfs door pizzaman Tom goed gekeurd. En je moet weten dat ik eigenlijk helemaal niet van pizza hou, maar als ie altijd zo smaakt als de bloemkool pizza dan teken ik ervoor!

Bloemkool pizza de paleo way

Ingrediënten

Voor de bodem

  • bloemkool 2 cups gemalen = ongeveer een kwart bloemkool
  • hazelnootmeel 1 cup = ongeveer 150 gr ongemalen hazelnoten
  • 2 eieren
  • zout
  • peper
  • cayennepeper
  • oregano
  • gerookte paprikapoeder

Voor de topping

  • 200 gr rundergehakt
  • 1/2 courgette
  • 1 paprika
  • paar champignons
  • tomaat & soffrito
  • peper
  • zout
  • tijm
  • rozemarijn

Instructies

Bodem

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Maal de bloemkool fijn in de keukenmachine of hak het zo fijn mogelijk met een mes. Het moeten echt kruimels worden dus even flink doorhakken. Doe twee cups van de bloemkool in een kom.
  • Doe de hazelnoten in de keukenmachine en maal ze fijn tot je een grof poeder overhoud. Niet te lang draaien want dan wordt het notenboter! (ook lekker maar dat is weer een ander recept)
  • Doe 1 cup van het hazelnootmeel bij je bloemkool. Doe hier twee eieren bij en alle kruiden en roer alles goed door, tot je een plakkerige brij hebt.
  • Neem een bakplaat en leg hier bakpapier op. Maak nu een rondje van een beetje van de bloemkoolprut. Maak het niet te groot want hoe groter, hoe eerder de pizza zal scheuren. Niet te dik, niet te dun. (zie foto's)
  • Doe voor 10 minuten in de oven zodat de korst wat uitdroogt en vast gaar bakt. Haal uit de oven en doe de topping erop.

Topping

  • Doe wat fijngesneden tomaten en de soffrito in een steelpannetje en laat dit even koken tot het een fijn prutje wordt. Zet apart.
  • Snij de courgette en de champignons klein. Snij de paprika in kleine stukjes.
  • Rul het gehakt in een koekenpan gaar en voeg hier de courgette en de champignons aan toe. Kruid alles naar wens met peper, zout, tijm en rozemarijn.
  • Zodra de groentes gebakken zijn kun je de pizza beleggen.
  • Doe eerst een laagje van je tomatenmengsel op de pizzabodem. Doe hier naar keuze je groentes en gehakt op die je net gebakken hebt en strooi wat van de rauwe paprika eroverheen.
  • Zet nog eens voor tien minuten in de oven. En genieten maar!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

11 comments

  1. Avatar

    Ooooh! Wat was het weer een leuke dag!
    En ik krijg ‘oude wijven handen’….
    Haha
    Snel maar weer eens afspreken. Er is nog zoveel te testen.

  2. Avatar

    Wat een leuk idee om op deze manier pizza te maken. Kan me voorstellen dat Tom niet kon wachten om deze whole230 proof pizza te eten.

  3. Pingback: Es bakte een Paleo Pizza | Es' Factory

  4. Pingback: Pizzabodem van bloemkool & hazelnoten - MiCook

  5. Avatar

    Wij hebben ook een Pizza gemaakt met een bloemkoolbodem maar dan wel met Mozzarella (foei :P)(http://www.pizza.nl/recepten/gezond-doen/pizza-bloemkoolbodem). Best lekker!

  6. Pingback: Kruiden crackers - Whole30 snackje - Simone's KitchenSimone's Kitchen

  7. Pingback: Op de snijplank... Bloemkool | Simone's Kitchen

  8. Pingback: Wat kun je allemaal met bloemkool? | Simone's Kitchen

  9. Pingback: Een appelpizza - lekker als zoete traktatie | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!