20150818 MH2A9681

Gehaktballetjes met een kick met bloemkoolcouscous en verse doperwtjes

Ik heb een afwijking… Nou ja, ok, ik heb er wel meer dan één maar daar hebben we het nu niet over. Mijn afwijking – die waar we het vandaag over hebben – is dat ik alles van een onderwerp wil weten. Zo is het ook ooit begonnen met de foodfotografie. Ik raakte erin geïnteresseerd door mijn – toenmalige – blog Junglefrog Cooking. Want geloof me, mijn eerste pogingen op het gebied van de food fotografie waren echt niet zo geslaagd. Kijk maar eens hier of hier. Kun je even lachen… Maar daar gaat het nu niet om. Ik vond het mateloos interessant dus ging ik alles lezen op het gebied van het fotograferen van je eten. Ik probeerde dingen uit, volgde workshops in binnen- en buitenland en zoog als een soort spons, alle informatie over het onderwerp op.

Gehaktballetjes in tomatensaus | simoneskitchen.nl

Had ik dat niet gedaan dan was ik nu waarschijnlijk nog steeds operations manager bij Nike. Of iets in die trant. Geen idee natuurlijk. (Vragen jullie je dat ook wel eens af? Wat zou er nu van je leven zijn als je die en die beslissing niet had gemaakt?)

De laatste tijd merk ik dat ik heel erg op zoek ben naar informatie over voeding. Wat doet voeding in je lichaam en waarom? Waarom hebben sommige mensen een gluten intolerantie en anderen niet? Waarom is suiker niet goed? En wat is dan het verschil tussen suiker en honing? Wat zijn de processen die daar achter liggen? En dus begon ik met alles lezen dat los en vast zit over het onderwerp. Dan merk je ook meteen dat de tegenstrijdigheid op het gebied van voeding gróót is. Want de een zegt dit, de ander zegt dat. Wordt daar, als consument, maar eens wijs uit.

Tomaten gehakt balletjes met bloemkool couscous | simoneskitchen.nl

Dat intrigeert me. Dus ben ik deze maand begonnen met een opleiding tot natuurvoedingsadviseur. Niet omdat ik dat wil worden, maar wel omdat ik wil weten hoe het zit. Dat is één stukje. Het andere stukje is dat ik samen met health coach Hennia van Foodfillment coaching aan het kijken ben naar alle andere diëten die er zijn en wat wat is. Haar insteek is dat er geen 1 dieet is, dat goed is voor iedereen. Ieder mens is uniek en wat voor de een werkt, werkt dus niet voor de ander. Interessant allemaal lijkt me zo. Ik heb er in ieder geval reuze zin in. En tijd had ik toch al in overvloed over… Hahaha.. 🙂

En in de tussentijd vind je hier nog steeds natuurlijk lekkere recepten die soms gezond zijn, zoals deze pittige gehaktballetjes, en soms gewoon wat minder gezond, zoals deze aardbeien tiramisu (kan nog net voor de aardbeien weer uit seizoen zijn!)

Gehaktballetjes in tomatensaus met bloemkool couscous | simoneskitchen.nl

Pittige gehaktballetjes met bloemkool couscous

4.20 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Let op: dit recept is nagenoeg paleo of whole30 proof. In dat geval moet je de panko vervangen voor amandelmeel en laat je de doperwten desgewenst weg.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 35 minuten

2 personen

Ingrediënten

Voor het gehakt:

  • 350 gram gehakt half om half
  • 100 gram hamreepjes
  • 1 ei
  • 1 el mosterd
  • peper
  • zout
  • panko of amandelmeel indien paleo
  • tabasco
  • 1 blik tomatenblokjes

Voor de bloemkool:

  • 1/2 bloemkool
  • 100 gram verse doperwten of diepvries als je die niet kunt vinden
  • tuinkers of broccoli cress optioneel
  • peper
  • zout

  • Maak het gehakt door de ingrediënten bij elkaar te doen en goed door te mixen. Voeg meer of minder panko (grof paneermeel) als het gehakt te nat is. Eet je paleo of whole30 vervang de panko dan door amandelmeel. Voeg tabasco naar smaak toe.
  • Draai mooie kleine balletjes van. Verhit een koekenpan en bak de balletjes mooi bruin. Voeg de tomaten eraan toe en laat het geheel even doorkoken tot de balletjes gaar zijn.
  • Voeg peper, zout en tabasco toe aan de tomatensaus. Indien nog wat te slap dan kun je er een beetje mosterd bij voegen.
  • Maal de bloemkool fijn in een keukenmachine.
  • Kook de doperwtjes even kort (ongeveer 5 minuutjes)
  • Verhit een koekenpan en bak de bloemkool aan, voeg de doperwten eraan toe en peper en zout. Bak even lekker door en serveer met de gehaktballetjes. Bestrooi eventueel voor serveren met de cress

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 668kcal | Koolhydraten: 30g | Eiwit: 50g | Vet: 40g | Verzadigd vet: 15g | Cholesterol: 230mg | Natrium: 1074mg | Kalium: 1775mg | Vezels: 9g | Suiker: 15g | Vitamine A: 931IU | Vitamine C: 108mg | Calcium: 156mg | Ijzer: 8mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Hou jij van bloemkool couscous? Probeer dan ook deze gerechten eens uit: Pittige bloemkoolcouscous met ei of deze bloemkoolcouscous met geroosterde kikkererwten.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.