Een heerlijke Franse klassieker die perfect is voor de herfst en winter!
Voorbereidingstijd: 20 minutenmin
Bereidingstijd: 1 uuruur30 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur50 minutenmin
Porties: 4personen
Equipment
Stoofpan
Ingrediënten
4stukskippenbouten (met dij eraan) met vel
zout en vers gemalen zwarte peper
15gboter
2elolijfolie
150gontbijtspekin blokjes
2groteuiin ringen
2winterpeenschoongemaakt en in blokjes
2stengelsbleekselderijin stukjes
4stukssjalotjesgesnipperd
35gbloem
3takjesverse tijm
200ggemengde paddenstoelenkleintjes heel, grote doormidden
450mlkippenbouillon
750mlrode wijn
3laurierblaadjes
2elwhiskey(optioneel)
Instructies
Verwarm de oven voor op 180˚C
Zet een flinke braadpan (het is een eenpansgerecht dus alles moet in de pan passen) op medium vuur. Bestrooi de kip met peper en zout. Zodra de pan goed heet is voeg je de olijfolie en de boter toe. Braad de stukken kip nu aan in het vet tot mooi goudbruin. Haal uit de pan en zet apart.
Voeg de ontbijtspek toe en bak deze tot goudbruin. Zet het vuur nu iets lager en voeg de ui, sjalotjes, wortel en de bleekselderij toe en bak dit even mee.
Als je de whiskey gebruikt doe je dit nu in de pan en je roert goed alle stukjes van de bodem los. Voeg nu de bloem toe en laat dit even meebakken. Hierdoor creëer je een soort roux. Bak dit even mee. Om klontjes te voorkomen kun je de bloem eerst even losroeren met wat vocht.
Doe nu de kip terug in de pan en voeg de tijm toe, de paddenstoelen en de laurierblaadjes.
Giet de rode wijn erbij en vul aan met de bouillon tot de kip net onder staat. Dek nu af en zet in de oven voor ongeveer 1,5 uur of tot de kip goed gaar is.
Je kunt het rechtstreeks uit de pan serveren. Heerlijk met aardappelgratin of aardappelpuree.