Ontbijtquiche met spinazie en champignons

Ontbijt quiche | simoneskitchen.nl

Ok, dit is er eentje in de categorie: smaakt echt beter dan het eruit ziet… Sterker nog, het is zo lekker dat ik hem wel hier móest delen want anders raak ik het recept kwijt. En dat risico kon ik natuurlijk niet lopen, dus voila… een ontbijtquiche. Ik zag het recept in een filmpje van Sarah Fragoso, van Everyday Paleo. En aangezien ik en Esmee toch een dagje aan het koken waren leek het me leuk om deze uit te proberen.

Het moest echter best wel even een tijdje in de oven en tegen de tijd dat het klaar was, waren wij moe en bezweet en hadden we al een flink aantal andere dingen op de foto gezet en de inspiratie ontbrak een beetje voor dit geval. Bovendien zag het er niet meteen fantastisch uit. Toen we ons dan uiteindelijk aan een hapje waagden waren we blij verrast. Lekker!! Het enige nadeel van deze quiche vind ik dat het de volgende ochtend echt wat minder is.

Het idee was om de quiche te maken en dan een x-aantal dagen een punt als ontbijt te nemen. Dat kan prima en is ook lekker en vullend, maar… ik vond hem koud toch minder lekker als net warm en vers uit de oven. Ik ga een volgende keer kijken of het beter is als ik hem even opwarm want zo hop uit die koeling is natuurlijk ook best koud. Werk in uitvoering dus nog… En als je de laag bacon onderin gebruikt, gebruik dan verder geen zout. Het spek is echt genoeg zout voor de rest van de ingrediënten.

Ontbijt quiche met spinazie en bacon

Ingredients:

  • 500 gram ontbijtspek
  • 300 gram spinazie
  • 12 eieren
  • 200 gram kastanje champignons, in plakjes
  • 3 bosuitjes, in ringetjes
  • 3 el kokosmelk
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 el italiaanse kruiden
  • zwarte peper

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
  2. Snij de ontbijtspek in stukjes en bak dit uit tot goudbruin en krokant. Doe dit op de bodem van een 25 cm doorsnede springvorm (handig om deze eerst te bekleden met keukenpapier)
  3. Doe hier de spinazie, ongekookt bovenop. Het lijkt nu enorm veel, maar druk het even goed aan.
  4. Meng de gesneden champignons, de gesneden bosuitjes, de kokosmelk, knoflook, uienpoeder, italiaanse kruiden en de zwarte peper met de eieren in een grote kom.
  5. Giet het geheel over de spinazie heen en druk dit weer goed aan. Je wilt dat de eieren goed gemengd worden en de spinazie een beetje onder ei komt te staan.
  6. Dek af met aluminium folie en zet zo voor 30 minuten in de oven. Haal de folie eraf en laat nog eens 20-25 minuten bakken tot de bovenkant goudbruin is.
Dit is natuurlijk ook geweldig lekker met geraspte kaas en ziet er dan in ieder geval wat gezelliger uit, maar lekker is het hoe dan ook!

Ontvang gratis het eerste hoofdstuk van Heerlijke Chaos!

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur (IO) Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

3 comments

  1. Nomnomnom ziet er errug lekker uit, zou dit ook in kunnen vriezen? Ga hem zeker een keer maken.
    Laat je het keukenpapier in de springvorm liggen? ? of laat je het ontbijtspek even uitlekken?
    Grt AlettA ?

    • Simone van den Berg

      He Aletta, ik denk zeker dat je het in kunt vriezen. Daarna even opwarmen is wel nodig hoor. Koud een stuk minder lekker. Ik laat het keukenpapier in de springvorm liggen tijdens het bakken. Na het bakken haal ik de quiche uit de springvorm anders wordt het een beetje een klieder bende. Het ontbijtspek laat ik een beetje uitlekken na het bakken voor het in de vorm gaat

  2. Pingback: 34 Hartige Taartrecepten Die Je Gemakkelijk Zelf Kunt Maken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *