Gehaktbrood met spek

Gehaktbrood met spek

Ben je op zoek naar een paleo recept voor gehaktbrood met spek? Dan zit je goed. Maar of je nu wel of niet paleo eet maakt eigenlijk niet uit want dit recept is geschikt voor iedereen.

Wil je het gehaktbrood bakken in een vierkante of in een rechthoekige vorm dan kan dat natuurlijk ook. Ik koos in dit geval voor een ronde vorm maar alles is mogelijk.

kehaktbrood met spel

Hoe bereid je gehaktbrood

Gehaktbrood maken is echt kinderlijk eenvoudig. Ik weet trouwens niet waarom ze het gehakt ‘brood’ noemen tenzij dat puur en alleen met de vorm te maken heeft want het heeft verder natuurlijk helemaal niks met brood te maken.

Ik vind het persoonlijk echt heel lekker om ontbijtspek rondom het gehaktbrood te doen. Dit puur omdat het wat toevoegt aan de smaak en het ziet er ook nog eens mooier uit.

Wat eet je bij gehaktbrood?

Zie het als een soort van gehaktbal en dan ineens het ineens een stuk minder ingewikkeld om te bedenken wat je bij het gehaktbrood moet eten. Persoonlijk vind ik het bij bijna alles lekker. Ik combineer het graag met bijvoorbeeld wat kort gekookte bimi met sesamzaadjes zoals op de foto, maar het is ook heerlijk bij een flinke salade.

Dit gehaktbrood met spek is bovendien koolhydraatarm en natuurlijk glutenvrij.

Probeer zeker ook eens deze versie van gehaktbrood met chocola en chipotle

Gehaktbrood

Gehaktbrood met spek

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Dit gehaktbrood is heerlijk als bijgerecht bij een bord met lekkere groente, maar doet het ook prima op een cracker of bij het ontbijt. Voor het bekleden van de vorm gebruik je de langwerpige ontbijtspek. Dus niet de ronde plakken. Ik gebruikte hier een ronde bakvorm van 20 cm maar je kunt het ook prima in een cakeblik bakken.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt half om half
  • 50 gr amandelmeel
  • 40 gr amandelmelk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 el kokosolie
  • 2 eieren
  • 1 tl cayennepeper
  • 1,5 el Italiaanse kruiden
  • 100 gr spekblokjes
  • 200 gr ontbijtspek in lange dunne repen
  • 1 el tomatenpuree
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Doe amandelmeel en melk in een kom en laat dit vijf minuten staan.
  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak de ui en knoflook tot deze zacht zijn. Laat afkoelen.
  • In een grote kom doe je alle ingrediënten bij elkaar en dit kneed je goed door elkaar heen.
  • Neem je cakeblik of bakvorm en beleg dit met de plakken ontbijtspek tot het zo goed als bedekt is. Laat een gedeelte van de plakken over de rand heen hangen. Die heb je zo nodig om het geheel ‘in te pakken’.
  • Doe hier het gehakt mengsel in de vorm en druk dit stevig aan. Sla de overhangende stukjes over het gehakt heen en zet het in de oven.
  • Bak voor ongeveer 45 minuten of tot gaar en goudbruin.
  • Let op dat je een springvorm wel op een bakplaat zet want er kan flink wat vet uit komen. Heb je na het bakken last van een overdaad aan vet, giet dit dan voorzichtig af voordat je de springvorm opent! Al dat vet langs de randen kan er een beetje onsmakelijk uitzien maar een teveel schraap je makkelijk weg als het afgekoeld is.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1012kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 38g | Vet: 92g | Verzadigd vet: 37g | Cholesterol: 254mg | Natrium: 987mg | Kalium: 490mg | Vezels: 3g | Suiker: 2g | Vitamine A: 399IU | Vitamine C: 4mg | Calcium: 113mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.