Deze lekkere tulband met blauwe bessen is perfect om te serveren in een schattige bakvorm. In dit geval een tulbandvorm als een sneeuwpop. Maar uiteraard kun je dit ook maken in een gewone tulbandvorm. Dit is technisch gezien natuurlijk helemaal geen tulband bedenk ik me nu. Maar goed, je mag het ook cake noemen.. 🙂

Tulband met blauwe bessen

Tulband met blauwe bessen

Deze te leuke bakvorm had ik een hele tijd geleden al gekocht bij Kookpunt in Rotterdam. Ik ben sowieso fan van de prachtige tulbandvormen van Nordic Ware. Helaas is deze sneeuwman niet meer te koop maar ze hebben wel weer allerlei mooie andere vormen, waar ik wel hebberig van word. Niet goedkoop maar wel de moeite waard.

Goed om te weten is dat deze cakevorm niet hetzelfde is als een normale tulband qua inhoud. Dus heb je de sneeuwman ook dan kun je er twee uit het beslag halen. Of maak 1 tulband met blauwe bessen. Dat kan natuurlijk ook.

Tulband met blauwe bessen

Goed insmeren

Mocht je dezelfde vorm hebben of een vergelijkbare dan spreekt het voor zich dat het essentieel is om de vorm goed in te smeren. Ik gebruik hiervoor gesmolten boter en bestrooi daarna de binnenkant met bloem. Dit klop ik er goed uit zodat een teveel niet blijft zitten in alle kleine hoekjes en gaatjes.

Daarna is het belangrijk om de cake lang genoeg te laten rusten voor je het uitstort. Ik laat de cake altijd 10 minuten afkoelen in de vorm en stort hem daarna uit. Blijft overigens altijd wel een zenuwslopend moment maar tot nu toe is dat eigenlijk altijd goed gegaan.

Check ook deze lekkere winterse tulband met dezelfde vorm.

Kerstcake met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Kerstcake met blauwe bessen

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollands

Deze cake met blauwe bessen is gemaakt in een cakevorm van Nordic Ware maar kan ook goed in een gewone tulband vorm. Het beslag is voldoende voor twee sneeuwpoppen of 1 normale tulband
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

12 personen

Materiaal

  • tulbandvorm 2,5 liter

Ingrediënten

  • 200 gr boter kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 450 gr bloem
  • 3/4 l bakzout
  • 3/4 tl bakpoeder
  • rasp van 2 mandarijnen plus het sap
  • 250 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 75 gr blauwe bessen
  • poedersuiker om te decoreren
  • 1 bakvorm van 2,5 ltr of 2 sneeuwpopvormen

  • Verwarm de oven voor op 170 ˚C (onder- en bovenwarmte als je die hebt)
  • Meng bloem, bakzout en bakpoeder samen en mix het door elkaar.
  • Doe de boter in een mengkom en mix tot luchtig en romig. Voeg de suiker hieraan toe en klop goed door tot goed gemengd. Voeg een voor een de eieren toe en zet de machine na het laatste ei zachter.
  • Voeg nu 1/3 deel van het bloemmengsel toe en 1/3 van de yoghurt, daarna weer 1/3 deel van beiden en ga door tot het op is. Voeg als laatste het sap van de mandarijnen toe aan je beslag. Roer de mandarijnrasp en de blauwe bessen er door met een lepel
  • Vet de vorm die je gebruikt goed in. Voor een tulband gebruik ik altijd eerst boter (liefst gesmolten) waar ik alle hoekjes en gaatjes goed mee insmeer. Daarna bestuif ik het met bloem, klop het overtollige bloem eruit en doe dan het beslag in de kom. Strijk het glad en duw goed in de hoekjes
  • Heb je een grote vorm bak die dan ongeveer een uur of een uur en 15 minuten, maar check vooral na een uur met een prikker of de binnenkant gaar is. De sneeuwpopvorm duurde iets korter maar alsnog 45 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen (minimaal 5 minuten maar liever 15 minuten) voor je hem uit de vorm stort.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 369kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 6g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 80mg | Natrium: 8807mg | Kalium: 104mg | Vezels: 1g | Suiker: 23g | Vitamine A: 501IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 45mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.