Kerstcake met blauwe bessen | simoneskitchen.nl

Vorig jaar was ik met Alex in Kookpunt in Rotterdam toen mijn oog viel op een cakevorm in de vorm van een sneeuwman. Zo leuk! Maar tegen de tijd dat ik ermee wilde gaan bakken was de kerstperiode alweer voorbij en dan is het toch een beetje gek om een sneeuwpop te gaan bakken. Zeker aangezien we volgens mij geen sneeuw hadden. Geloof ik.. Weet het eigenlijk niet meer. Hadden we afgelopen jaar sneeuw ergens?

Frosty de snowman

Nu goed, de vorm had ik natuurlijk nog dus tijd om er dit jaar eens werk van te maken. Ik was heel benieuwd of het wel goed zou gaan met al die details in de vorm maar zoals je ziet kwam de cake er perfect uit! Hoe cute is ie wel niet?

Sneeuwpop cake | simoneskitchen.nl

Nu is het decoreren van cake al niet geheel mijn hobby én had ik alleen een paar te oude stiften in de studio liggen (stiften met van die eetbare rommel erin) en de poging om wat kleur aan te brengen mislukte dan ook jammerlijk. Maar ach, hij was zo toch al leuk en een beetje poedersuiker erover en je hebt een echte sneeuwpop. De vorm is wel een stuk kleiner dan een normale tulband, dus met de hoeveelheid beslag in het recept kun je er twee maken. Of je maakt geen sneeuwpop maar 1 tulband. Dat kan natuurlijk ook! O de vorm is van Nordic Ware mocht je hem zoeken.

Kerstcake met blauwe bessen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Kerstcake met blauwe bessen

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 200 gr boter kamertemperatuur
  • 250 gr suiker
  • 450 gr bloem
  • 3/4 l bakzout
  • 3/4 tl bakpoeder
  • rasp van 2 mandarijnen plus het sap
  • 250 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 75 gr blauwe bessen
  • poedersuiker om te decoreren
  • 1 bakvorm van 2,5 ltr of 2 sneeuwpopvormen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170 ˚C (onder- en bovenwarmte als je die hebt)
  • Meng bloem, bakzout en bakpoeder samen en mix het door elkaar.
  • Doe de boter in een mengkom en mix tot luchtig en romig. Voeg de suiker hieraan toe en klop goed door tot goed gemengd. Voeg een voor een de eieren toe en zet de machine na het laatste ei zachter.
  • Voeg nu 1/3 deel van het bloemmengsel toe en 1/3 van de yoghurt, daarna weer 1/3 deel van beiden en ga door tot het op is. Voeg als laatste het sap van de mandarijnen toe aan je beslag. Roer de mandarijnrasp en de blauwe bessen er door met een lepel
  • Vet de vorm die je gebruikt goed in. Voor een tulband gebruik ik altijd eerst boter (liefst gesmolten) waar ik alle hoekjes en gaatjes goed mee insmeer. Daarna bestuif ik het met bloem, klop het overtollige bloem eruit en doe dan het beslag in de kom. Strijk het glad en duw goed in de hoekjes
  • Heb je een grote vorm bak die dan ongeveer een uur of een uur en 15 minuten, maar check vooral na een uur met een prikker of de binnenkant gaar is. De sneeuwpopvorm duurde iets korter maar alsnog 45 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen (minimaal 5 minuten maar liever 15 minuten) voor je hem uit de vorm stort.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!