Vandaag weer een heerlijk comfortfood gerecht in de vorm van deze mini cottage pie. Die je natuurlijk ook in een grote schaal kan maken als je dat wilt.

cottage pie

Cottage pie

Sommige gerechten geven je een instant goed gevoel. En deze cottage pie is daar zeker een goed voorbeeld van. Het maken duurt even omdat het in principe een stoofschotel is maar als je slim bent, maak je er meteen wat extra van en vries je de rest in. Altijd handig om achter de hand te hebben voor die momenten dat je geen tijd of geen zin hebt om te koken.

Cottage pie of Shepherd’s pie is van oudsher een gerecht wat gemaakt werd door de armen. En de basis is gehakt. Het is dan ook een gerecht wat redelijk budget vriendelijk is. Uiteraard afhankelijk van wat je er precies in stopt maar over het algemeen zijn aardappel, wortel, bleekselderij en ui niet de duurste groentes. Dus als de maand weer eens langer is dan je portemonnee kun je dit gerecht prima maken. 😉

Je begint het maken van de cottage pie met het maken van de stoofschotel die de basis is van je gerecht. Ik koos dit keer voor vier mini versies, maar je kunt dit ook net zo goed in een grote ovenschotel maken. Dat is precies hetzelfde.

Vervolgens maak je een lekker romige aardappelpuree en die meng je met wat kaas. Dan verdeel je de puree over de stoofschotel, je bestrooit het met nog wat geraspte kaas en het kan de oven in!

cottage pie
Print recept Pin recept
4.50 van 2 stemmen

Cottage pie

Niks is zo lekker als comfortfood en deze mini cottage pies voldoen zeker aan die beschrijving!
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur
Porties: 4 personen

Benodigdheden

  • 4 kleine ovenschaaltjes of een grotere

Ingrediënten

  • 500 gr gehakt
  • 1 el olijfolie
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 wortels in stukken
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 1 teen knoflook fijngesneden
  • 1-2 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 350 ml runderbouillon
  • 2 el worcestersaus
  • 1 el gedroogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout

Aardappelpuree

  • 1 kilo aardappels
  • 125 ml melk
  • 15 gr roomboter
  • 100 gr kaas geraspt
  • beetje nootmuskaat
  • peper en zout

Instructies

  • Rul het gehakt in een flinke koekenpan met 1/2 eetlepel olie bruin en gaar. Schep op een bord. Doe de rest van de olie in de pan en voeg de groenten toe. Laat op zacht vuur gaar worden in een minuut of 20.
  • Voeg de knoflook, bloem en tomatenpuree toe, verhoog het vuur en bak nog een paar minuten. Doe het gehakt terug in de pan en voeg de bouillon, worcestersaus, tijm en laurier toe. Breng aan de kook en laat 45 minuten pruttelen. Tegen die tijd moet de jus dik zijn en een laagje om het vlees heen zitten.
  • Breng de vulling op smaak met peper en zout en haal de laurierblaadjes eruit.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. In de tussentijd maak je de aardappelpuree. Doe de aardappels in een pan met gezouten koud water, breng aan de kook en laat pruttelen tot ze gaar zijn. Giet af en laat even droogstomen. Pureer met een pureestamper en voeg melk, roomboter en driekwart van de kaas toe, breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Verdeel het vlees-groentemengsel over vier kleine ovenschaaltjes. Als je teveel hebt, doe de rest dan een extra schaal. Dit kun je eventueel invriezen. Bedek met de aardappelpuree en strooi de resterende kaas erover. Bak in 20 -25 minuten goudbruin.
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Engelse keuken
Trefwoord: aardappel, gehakt

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 743kcal, Koolhydraten: 57g, Eiwit: 37g, Vet: 41g, Verzadigd vet: 18g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g, Transvet: 2g, Cholesterol: 126mg, Natrium: 602mg, Kalium: 1893mg, Vezels: 7g, Suiker: 8g, Vitamine A: 5636IU, Vitamine C: 56mg, Calcium: 321mg, Ijzer: 6mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!