Makkelijke quiche met zoete aardappel
Quiche met zoete aardappel en ricotta
Deze quiche is echt heel makkelijk om te maken al moet ik eerlijk bekennen dat het raspen van de zoete aardappel nooit echt een van mijn favoriete klusjes is. Maar echt heel veel werk is het niet dus je bent er zo mee klaar.
Deze quiche met zoete aardappel combineerde ik vervolgens met romige ricotta en door de vulling ging ook nog eens feta. Klinkt al goed of niet? Wil je er nou wat extra lekkers van maken dan kun je ook nog een flinke hoeveelheid geraspte kaas over de bovenkant strooien. Dat geeft meteen ook een zoutje aan de quiche.
Lente
Ondertussen is de lente echt officieel losgebarsten ondanks het corona gebeuren. Het zonnetje is al aardig krachtig, ook al is de wind soms nog best een beetje fris. Dat maakt deze zoete aardappelquiche misschien nog wel veelzijdiger. Je kunt hem namelijk ook meenemen voor een picknick op afstand of als straks de ellende weer voorbij is, voor een normale picknick. Leftovers kun je ook prima meenemen als lunch naar je werk.
Bij het diner
Bij het avondeten vind ik het altijd lekker om dit te serveren met een grote groene salade en onze Habanero mango aïoli De combinatie van het zoete van de quiche met het pittige van de aioli is een topcombinatie. Zeker proberen. Aangezien de meeste markten de komende tijd niet gebeuren of in afgeslankte vorm, kun je natuurlijk ook online bestellen via onze shop. Wel zo makkelijk en dan hoef je je favoriete olie, azijn of aioli niet te missen!
Eet je liever een quiche zonder bladerdeeg, dan is deze quiche met gerookte zalm ook een topper. De zalmquiche is gemaakt zonder deeg en dus glutenvrij en paleo proof. En zeker in deze tijd van het jaar met de zalm ook erg geschikt als paasquiche.
Quiche met zoete aardappel en ricotta
Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 300 gr spinazie
- 1 citroen rasp en schil
- 4 eieren
- 100 gr ricotta
- 125 gr feta
- 2 zoete aardappels geraspt
- 1 tl chili flakes
- peper en zout naar smaak
- Geraspte kaas optioneel
- Groene salade om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Neem de rol bladerdeeg en bekleed een taartvorm hiermee. Ik gebruikte een vlaaivorm van 22 cm diameter. Haal het overtollige bladerdeeg weg. Je kunt ervoor kiezen om het bladerdeeg eerst blind te bakken. Het wordt dan wel beter gaar maar kost natuurlijk ook extra tijd. Ik heb het hier niet gedaan
- Maak de vulling door de eieren te mengen met de ricotta, de verbrokkelde feta, de chili flakes, citroenrasp, de geraspte zoete aardappel en het sap en voeg peper en zout naar smaak toe.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de spinazie tot deze geslonken is. Laat uitlekken en knijp goed al het vocht eruit.
- Prik gaatjes in het bladerdeeg en verdeel de vulling erover. Verdeel de geslonken spinazie over het mengsel en duw het her en der een beetje onder. Bestrooi desgewenst met nog extra geraspte kaas
- Zet de quiche in de oven en bak deze voor ongeveer 40 minuten of tot goudbruin en gaar is. Serveer de quiche in punten met de salade
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik heb maar 1 zoete aardappel gebruikt, dit was meer dan voldoende voor een springvorm van 24cm.
Ook heb ik de bodem na het prikken bedekt met een dun laagje paneermeel om te veel aan vocht te absorberen.
Verder een leuk en lekker recept
He Gerben. Ja de maat van de zoete aardappels wil nog wel eens flink variëren. Ik zal het volgende keer wegen en dat erbij zetten! Goed idee om wat paneermeel te gebruiken.