Nog even en het aspergeseizoen is weer aangebroken. Deze glutenvrije quiche met zoete aardappel en bacon is een heerlijke quiche voor iedereen.

Glutenvrije quiche met zoete aardappel

Glutenvrije quiche met zoete aardappel en spek

Eerlijk gezegd had ik mijn twijfels toen ik voor het eerst deze quiche ging maken. Een korst waarbij je niks anders gebruik dan gehakte zoete aardappel? Hoe kan dat ooit goed bij elkaar blijven zitten? Het resultaat was echter verrassend stevig dus ik ben om. Wil jij een glutenvrije quiche maken zonder ingewikkelde recepten voor die korst te gebruiken? Dan zit je goed met deze korst van zoete aardappel.

Maken van de korst

Om te beginnen moet je natuurlijk de korst gaan maken. Hiervoor doe je de (rauwe) zoete aardappel in de keukenmachine en dit maal je fijn. Raspen zou eventueel ook kunnen maar dan wordt de korst waarschijnlijk minder stevig. Door het te malen kun je het beter aandrukken in de vorm. Gebruik een vorm waar de vulling niet uit kan lekken. Dat is vaak lastiger met eruit halen, dus zorg dat je de vorm goed invet. Of gebruik bakpapier.

Ik vette de vorm in en dat werkte prima. De bodem van de glutenvrije quiche maak je vervolgens door de zoete aardappel goed aan te drukken met de achterkant van een lepel of gebruik je vingers. De consistentie van de zoete aardappel zit tegen de puree aan maar heeft nog net wel wat meer structuur. Het is sowieso natuurlijk niet gekookt dus de structuur is anders dan die van puree.

Glutenvrije quiche

Voorbakken

Essentieel voor de glutenvrije quiche van zoete aardappel is dat je de bodem nu voorbakt. Een beetje vergelijkbaar met het blind bakken van een gewone quiche. Alleen heb je nu geen bakpapier en gewichtjes nodig. Makkelijker dus eigenlijk.

Bak het voor ongeveer 20 minuten of tot het lichtbruin is. Nu haal je de vorm eruit en vult het met het eiermengsel, de asperges en het spek.

Overigens kun je de glutenvrije quiche ook heel makkelijk vegetarisch maken. In dat geval laat je eenvoudig de bacon weg. Omdat die wel voor lekker wat smaak zorgt is het dan wel handig om iets anders toe te voegen. Denk hierbij aan geraspte kaas of bijvoorbeeld feta. Ik gebruikte hier kokosmelk om de eieren mee te kloppen maar hou je niet van de smaak van kokos dan kun je dit ook vervangen door bijvoorbeeld amandelmelk of een andere melksoort.

Ik gebruikte hier groene asperges omdat die het hele jaar wel verkrijgbaar zijn, maar je kunt dat in het seizoen natuurlijk ook vervangen door witte asperges. Zorg wel dat ze al nagenoeg gaar zijn voor je ze in de quiche stopt. Het gaart niet heel veel meer in de quiche zelf.

Glutenvrije quiche

Zoete aardappel quiche met asperges en bacon

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht, Lunch
Keukenpaleo

Voor de korst van deze quiche gebruik je niks anders dan zoete aardappel. Dat wordt natuurlijk nooit zo stevig als een “echt deeg” maar blijft wonderwel zitten nadat je het hebt voorgebakken. Dat is essentieel hier omdat je de zoete aardappel rauw in de korst verwerkt.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 1 uur 15 minuten
totaal 1 uur 15 minuten

8 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 3 grote zoete aardappelen ongeveer 1 kilo, geschild en in grove stukken gehakt
  • ½ tl zout
  • ½ tl peper
  • 1 el kokosolie
  • 1 bos groene asperges in stukken van 2 cm
  • 8 dikke plakken bacon in dunne repen gesneden
  • 6 eieren
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 teentje knoflook geperst
  • ¼ tl paprikapoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • verse peterselie

  • Warm de oven voor op 175C.
  • Vet een quichevorm in en bekleed desgewenst met bakpapier.
  • Doe de zoete aardappel met zout en peper in een keukenmachine en maal fijn.
  • Bekleed de bodem en randen van de quichevorm met de zoete-aardappelpuree. Druk dit stevig aan met de achterkant van een lepel.
  • Bak de bodem 20 minuten voor.
  • Verwarm de kokosolie en bak de aspergestukken voor 6 minuten. Voeg de bacon toe en bak 2 minuten mee.
  • Klop in een grote kom de eieren met de kokosmelk, knoflook, paprikapoeder en cayennepeper.
  • Verdeel het asperge/baconmengsel over de bodem, schenk de eieren eroverheen.
  • Bak 55 minuten in de oven of tot de eieren goed gestold zijn en goudbruin.
  • Bestrooi voor serveren met verse peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 299kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 11g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 137mg | Natrium: 410mg | Kalium: 670mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine A: 18447IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 76mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze quiche recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.