Simone's Kitchen

Boekreview: een nieuwe kijk op eten en Dal met zoete aardappel

Dal met zoete aardappel | simoneskitchen.nl

Dal met zoete aardappel en snelle kokoschutney

Het boek van Anna Jones ‘Een nieuwe kijk op eten” heb ik al een tijdje in huis maar met al dat kerstgeweld was het er nog niet van gekomen om er uit te koken, maar januari is daar natuurlijk de maand per uitstek voor. Anna’s boek is vegetarisch en staat echt letterlijk bommetje vol met lekkere recepten. Ik ben niet vegetarisch zoals jullie weten, maar ik vind het wel fijn om regelmatig een vegetarisch maal te koken. Ook omdat we proberen zoveel mogelijk verantwoord vlees te kopen, maar dat is nou eenmaal een stuk duurder. Dat betekent dat we regelmatig het vlees laten staan om die paar dure stukjes te kunnen bekostigen.

Dal met krokante zoete aardappel | simoneskitchen.nl

En Anna helpt daar mee door heerlijke vegetarisch recepten in haar boek te delen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder van Anna Jones had gehoord maar als ik de intro lees dan is het een dame die al de nodige strepen heeft verdiend als chef, foodstylist en schrijver. Het boek is geweldig. Zeker als je van vegetarisch eten houd is het bijna een must maar ook voor de niet vegetariers onder ons is het een absolute aanrader. Ik weet zeker dat ik het komende jaar veel uit Anna’s boek ga maken.

Een nieuwe kijk op eten is uitgegeven door Fontaine Uitgevers en is te koop voor € 29,95

Als eerste recept uit Anna’s boek maakte ik deze overheerlijke dal van rode linzen. Vergeet vooral niet om de zoete aardappel erbij te maken want dat maakt het extra lekker. De kokoschutney zal ik wel verkeerd gemaakt hebben, ik vond dat niet zo’n succes maar ook zonder is dit een top maaltijd!

Dal met knapperige zoete aardappel en snelle kokoschutney
Voorbereiding
10 mins
Kooktijd
1 hr
Totale tijd
1 hr 10 mins
 
Servings: 4 personen
Auteur: Anna Jones
Ingredienten
Voor de zoete aardappel:
  • 2 zoete aardappels of als ze heel groot zijn eentje. Gewassen in de schil in blokjes van 1,5 cm
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl venkelzaad
  • olijfolie
Voor de dal:
  • 2 tenen knoflook gepeld en fijngehakt
  • een duimgroot stuk gember grof gehakt (en geschild)
  • 1 groene chilipeper fijngehakt
  • 1 rode chilipeper dit stond er niet maar heb ik er bij gedaan per ongeluk
  • 1 rode ui gepeld en grof gesneden
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl gemalen kurkuma geelwortel
  • 1 tl kaneel
  • 200 gram rode linzen
  • 1 blik van 400 gram kokosmelk
  • 4 dl groentebouillon
  • 2 handenvol spinazie
  • een bos koriander met steeltjes, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
Voor de kokoschutney
  • 50 gram geraspte kokos
  • 1 tl zwart mosterdzaad
  • 10 kerrieblaadjes
  • een beetje plantaardige of kokosolie
  • 20 gram gemberwortel geraspt
  • 1 rode chilipeper fijngehakt
Instructies
  1. Verhit de oven voor op 220 C. Giet 1,5 dl kokend water over de geraspte kokos en zet opzij om te laten wellen.
  2. Doe de zoete aardappel in een braadslee met een flinke snuf zout en peper en strooi er de komijn en venkelzaad overheen en besprenkel met olie. Rooster de aardappelen 20-25 minuten in de oven tot ze gaar zijn en zacht in het midden en krokant aan de buitenkant.
  3. Smoor voor de dal in een grote pan knoflook, gember, chilipeper en rode ui in een minuut of tien tot de uien zacht en glazig zijn.
  4. Wrijf komijn en korianderzaad in een vijzel met een stamper fijn en doe ze in de pan met ui met de overige specerijen en bak alles een paar minuten tot ze flink geuren. Roer de linzen, kokosmelk en bouillon door het ui-specerijenmengsel en breng het tegen de kook. Draai het vuur lager en laat de linzen 25-30 minuten zachtjes pruttelen.
  5. Maak intussen de chutney. Laat het kokos uitlekken en doe het in een kom. Bak het mosterdzaad en de kerrieblaadjes in een beetje olie tot het zaad gaat springen en giet het oliemengsel over de kokos. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer tot slot de gember en de chilipeper erdoor.
  6. Neem de dal van het vuur, roer de spinazie erdoor en laat hem iets slinken, roer dan de helft van de gesneden koriander en het citroensap door de dal. Schep een portie in diepe borden met daarop de krokante zoete aardappel, een paar lepels kokoschutney en de overgebleven koriander. Ik geef er geroosterde chapati of roti bij, en als je veel trek hebt is gekookte bruine basmatirijst ook erg lekker

3 comments

  1. Wat een leuk idee, die kokoschutney! Nog niet eerder gezien, maar lijkt me, als kokosfan, heerlijk 😀

  2. Ik heb dit vanavond gemaakt (zonder de chutney) en het is heerlijk! Mijn vriend is ook gelijk fan. Bedankt voor het recept (:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos