Deze geweldige tarte tatin met appel en boterkoek komt uit het prachtige nieuwe boek van Ralph Dahlhaus, Nieuwe Oogst.

Tarte tatin met appel en boterkoek

Tarte tatin van appels en boterkoek

Toen ik werd gevraagd door uitgeverij Terra of ik de fotografie wilde verzorgen voor een nieuw kookboek was ik natuurlijk benieuwd waar ik nu weer terecht zou komen. Er was me wel verteld dat de chefkok, Ralph Dahlhaus, in het Scheepvaartmuseum werkte, maar meer dan dat wist ik niet.

Maar kijk nou hieronder wat een bijzondere plek voor een fotoshoot. Dat is nog eens een uitzicht! Affijn, na het inleveren van alle foto’s is het natuurlijk altijd spannend wat het eindresultaat zal zijn, maar wow, het boek is echt prachtig. Groot en mooi papier. En – het belangrijkste – vol met lekkere recepten.

Nieuwe oogst

Ralph Dahlhaus werkt sinds 2011 bij het Scheepvaartmuseum en kookte daarvoor in diverse andere restaurants, waaronder de Kas en Brasserie van Baerle. Hij is de eerste chef-kok van een culturele instelling die het manifest van Dutch Cuisine heeft ondertekend en die gerechten serveert die aan de principes van het manifest – lekker, lokaal, duurzaam en gezond – voldoen.

En dat zie en merk je ook overal als je in de keuken rondloopt. Ik maakte – behalve de foodfoto’s – ook de foto’s van de keukenbrigade aan het werk. Geweldig om te doen en ik was onder de indruk van de geoliede machine. Dat is ook niet zo vreemd als je weet dat het team voor ongeveer 600 evenementen per jaar de catering verzorgt.

Welk recept?

Ik wilde natuurlijk een recept uit het boek hier bij het artikel hebben staan, maar dat was nog niet zo eenvoudig. Ik heb veel van de gerechten mogen proeven dus ik had wel een aantal favorieten en heb uiteindelijk dus voor de allerlekkerste tarte tatin gekozen. Want deze wilde ik jullie alvast niet onthouden. Ik ging natuurlijk weer voor het zoete maar er staan nog zoveel andere bijzondere gerechten in het boek dat je dat zelf maar moet gaan ervaren.

Een tarte tatin maakte ik al eerder maar dat was met rabarber. Een heel ander recept dan deze dus.

Tarte tatin met appel

Tarte tatin met een twist

Het werd dus de tarte tatin maar dan niet een ‘gewone’ tarte tatin maar eentje met een bijzondere twist. Tarte tatin – zo verteld Ralph in het boek – wordt traditioneel gemaakt met pate sablee oftewel zanddeeg. Tegenwoordig wordt het vaak met bladerdeeg gemaakt maar deze is eigenlijk een combinatie tussen boterkoek en een tarte tatin. En ik kan je verzekeren; heel erg lekker.

Het ontstond doordat er een boterkoek werd gemaakt en er waren nog wat appels op. Tel een en een bij elkaar op en je hebt een tarte tatin met boterkoek.

In de keuken
Kun je mij ook spotten?

Nieuwe Oogst is uitgekomen bij Terra Publishing is is verkrijgbaar onder andere via bol.com en de betere boekhandel.

Tarte tatin met appel en boterkoek

Tarte tatin met appel en boterkoek

Nog geen review
GangKoek en gebak
KeukenHollandse keuken

Een twist op de klassieke tarte tatin
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
Wachttijd1 uur
totaal 2 uur

16 personen

Materiaal

  • taartvorm van 26 cm
  • Mixer
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 1 citroen onbespoten
  • 200 g suiker
  • 200 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 250 g patentbloem

Voor de tarte tatin

  • 5 appels jonagold
  • 100 g roomboter
  • 200 g suiker
  • zout

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Rasp de citroen voor de boterkoek. Doe in de kom van de mixer de suiker, roomboter en de citroenrasp en mix tot het één massa is geworden. Voeg het ei toe en zodra die is opgenomen voeg je de bloem toe.
  • Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Verwarm de roomboter in een pan met een dikke bodem voor de karamel. Voeg de suiker en een snufje zout toe zodra de boter gesmolten is. Roer voorzichtig door, het kan klonterig zijn in het begin, en verwarm totdat de karamel een mooie bruine kleur heeft.
  • Voeg de stukken appel toe. Verwarm en meng totdat de appel helemaal bedekt is met de karamel. Stort de appels en de karamel in een ovenvorm die met bakpapier bekleed is.
  • Rol de boterkoek uit in een cirkelvorm totdat die ook ongeveer 26 centimeter doorsnee is. Bedek de appels met dit deeg. Strijk grote ongelijkheden nog een beetje glad met de bolle kant van een natte lepel.
  • Zet de taart 25-30 minuten in de oven. Laat minstens een uur afkoelen.
  • Keer de taart om. Zet de taart nog een paar minuten in de oven als de karamel echt te koud is geworden en hij niet uit de vorm wil komen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 323kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 2g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 10g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 1g | Cholesterol: 51mg | Natrium: 126mg | Kalium: 96mg | Vezels: 2g | Suiker: 31g | Vitamine A: 516IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 14mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.