Zoete aardappel spinazie balletjes – whole30 dag #29
Tegen de tijd dat jullie dit lezen hebben we nog maar 1 dag te gaan van onze Whole30. Dan hebben we er gewoon al 30 dagen op zitten! Is uiteindelijk nog best wel heel snel gegaan als je er over nadenkt. Deze overheerlijke balletjes hebben we eigenlijk gegeten op dag 24 geloof ik, maar dat zal jullie verder worst zijn lijkt mij dan weer. Het recept heb ik gevonden op een van mijn favoriete paleo-sites. Eat, drink, Paleo
Het bedenken van lekkere recepten gaat eigenlijk steeds makkelijker en als je eenmaal gewend bent aan deze manier van eten dan is het echt goed te doen. Ik moet wel zeggen dat het anders zou zijn, als ik niet zou kunnen koken. Een vriendin van me – om maar een voorbeeld te nemen – heeft een hekel aan koken en houdt zich bij een paar veilige opties als het aankomt op de avond maaltijd.
Daar is natuurlijk niks mis mee, want niet iedereen hoeft koken leuk te vinden (hoe je het gewoon niet leuk kan vinden, dat blijft voor mij dan wel een raadsel.. haha) maar als je dit gaat doen, dan is enige kennis van combinaties die wel en niet werken wel erg handig. Anders eet je waarschijnlijk 30 dagen lang een gekookt ei als ontbijt, sla voor lunch en een biefstuk met sla als avondmaal…. Te saai voor woorden natuurlijk. Er zijn echt wel genoeg sites te vinden of boeken waar heerlijke recepten in staan maar je moet wel KOKEN. En ben je gewend aan kant en klaar spul dan kost dat natuurlijk ineens best veel tijd.
En ja dan ben ik wel blij dat ik koken superleuk vind en dat ik inmiddels ook wel een klein beetje combi’s kan maken. Geef me wat ingredienten die op moeten en meestal komt er wel iets eetbaars uit. Maar ik kijk ook vaak naar andere blogs, boeken, websites en tijdschriften voor inspiratie. Niks mis mee. En ik vind het ook een uitdaging om een ‘normaal’ recept te maken maar dan paleo-approved ingredienten te gebruiken. Gewoon omdat dat leuk is om te doen!
Dit recept is dus niet van mij, maar van Irena. Zij is van het blog Eat, drink, paleo en heeft daarnaast ook een paleo kookboek met dezelfde titel. Het is een van mijn favorieten en we hebben er al aardig wat recepten uit gemaakt! Aanrader dus. Jammer genoeg in print niet verkrijgbaar in Nederland (wel via de website vanuit Australie, maar is denk ik duur qua verzending) maar ik heb het e-boek gekocht… Werkt ook prima.. 😉
Spinazie zoete aardappelballetjes
Ingrediënten
- 1-2 zoete aardappels geschild en in blokjes gesneden
- 300 gr geslonken spinazie
- 1 grote ui gesneden
- 2 el olijfolie
- 2 teentjes knoflook gesneden
- 4 takjes tijm blaadjes alleen gebruiken
- rasp van 1 citroenschil
- 1 el citroensap
- 1,5 tl zeezout
- 2/3 tl gemalen zwarte peper
- 1 el arrowroot poeder kun je vinden bij o.a. Gooody Foods
- Olie om te bakken
Instructies
- Voor de spinazie neem je een paar flinke handen spinazie, giet hier kokend water overheen en laat dit 1 minuut staan. Doe dan in een vergiet en laat goed uitlekken. Daarna knijp je met je handen zoveel mogelijk vocht eruit en hak je de spinazie klein.
- Doe de blokjes zoete aardappel in een pan met koud water en breng aan de kook. Kook dit voor 10 minuten of tot ze gaar zijn als je er met een vork of mes in prikt (hou er rekening mee dat zoete aardappels sneller gaar is als gewone aardappel)
- Verwarm 2 el olijfolie in een koekenpan en bak de ui zachtjes voor ongeveer 10 minuten op medium vuur tot ze glazig en goudbruin zijn. Voeg de gehakte spinazie, knoflook, citroenrasp en tijmblaadjes toe en bak dit voor nog eens 3-4 minuten. Besprenkel met citroensap.
- Giet de zoete aardappel af en laat uitlekken. Doe in een kom en pureer ze met een stamper of een vork. Als het niet helemaal glad is, is dat prima. Voeg spinazie mengsel, zout, peper en arrowroot toe en meng dit goed samen.
- Verwarm een dunne laag olie in een koekenpan tot heet en zet het vuur dan iets lager. Maak je handen nat en rol balletjes van je spinazie-zoete aardappel mengsel. De balletjes moeten iets groter zijn als een golf balletje. Doe ze in de hetepan, laat een beetje ruimte over tussen de balletjes en bak ze aan alle kanten goudbruin en crispy.
- Serveer met een beetje tijm en citroenpartjes.
- Voor een complete maaltijd kun je deze eten met een lekker stuk vlees of vis naar keuze.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ooooh ziet er heerlijk uit! Ik eet sinds kort vegetarisch, en deze combi staat me wel aan :). Ik zag haar boek trouwens voor 19 euro bij bookdepository, en die verzenden gratis naar Nederland, misschien een tipje :)!
Nou je gelooft het niet maar ik zag hem van de week gewoon in het Nederlands. In de ako!
Wauw deze zien er heerlijk uit!
En dat zijn ze ook Farah!
Mag je ook geen quinoa??
Nee ook geen quinoa! Niet voor de whole30 in ieder geval maar voor Paleo wordt het soms wel gegeten
Ha, lijkt wel interessant. Ik volg zo een beetje de voedingszandloper. Eet veel groenten, weinig vlees en meer xvis, fruit en weinig aardappelen, brood, witte pasta.
Maar geen granen, betekent dat dan ook geen havermout enzo? Wat eet je dan als ontbijt? Ik heb deze morgen mijn eerste overnight oats gemaakt 🙂
Gr. Julie
Ja de voedsel zandloper lijkt er wel een beetje op. En geen granen, nee voor de whole30 was dat dus ook geen havermout enzo…:) We hebben vooral veel eitjes gegeten in de ochtend, omeletje enzo… Ik moet eerlijk zeggen dat ik blij ben dat we nu weer andere dingen kunnen eten ook!
Mmm lijkt me heerlijk. Wat is eigenlijk eten volgens het paleo principe?
Gr. Julie
He Julie! Paleo wordt ook wel het oerdieet genoemd, waarbij er wordt uitgegaan dat je alleen groente, fruit, vlees, vis, noten en zaden eet en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Dus geen suiker, geen zuivel, geen granen en dergelijke. De “whole30” die wij hebben gedaan is streng maar voornamelijk (voor ons in ieder geval) bedoeld om je lichaam te ‘resetten’ en te ontgiften van suikers, zuivel en granen en daarna gaan we kijken hoe we bepaalde dingen weer gaan toevoegen…
Dat mensen koken niet leuk kunnen vinden snap ik ook niet 😉 Het is zo ontzettend leuk en fijn om te doen!
Deze balletjes zien er ook weer heerlijk uit, ik ga ze zeker eens maken als ik arrowroot gevonden heb.
En knap hoor dat je de 30 dagen zo goed volgehouden hebt! Wat ga je nu doen wat eten betreft? Ga je verder met dit eetpatroon?
Ja gek toch die mensen die niet van koken houden? 😉 Ik word er echt helemaal blij van.. Nou ja meestal dan, ik heb ook wel eens een mindere dag natuurlijk… Zeker maken hoor de balletjes, zijn superlekker! Qua eten gaan we in principe door met dit patroon maar wel met een paar aanpassingen hier en daar. Niet Meteen ook trouwens dus in eerste instantie gaan we door zoals nu en dan kijken wat er gebeurd als we bepaalde voedingsmiddelen weer toevoegen. Ik denk iets van quinoa, yoghurt, kaas… En dan zien we wel vanaf daar hoe nu verder!
Wat een uitkomst! Ik heb het boek whole30 ook, mar kom er niet door vanwege de taal. En ik ben ook nog iemand die ab-so-luut niet van koken houdt. Maar ik maak graag gebruik van de creativiteit van anderen. En in dit geval wil ik heel graag al je recepten voor de whole30 gebruiken. Als ik bij je recepten kijk staat er van alles door elkaar. Heb je alle recepten voor de whole30 er op kunnen zetten? Dan ga ik ze zoeken en maak ik ze allemaal!
Alvast bedankt voor dat je de recepten erop hebt staan, in het Nederlands….
He Tamara! Haha… ja en echt veel recepten staan er ook niet meteen in het boek dus dat schiet dan ook niet op he… Ik heb een aparte categorie voor de recepten van de whole30. Die link vind je hier http://simoneskitchen.nl/category/recepten/whole30-en-paleo/ Er komen er nog meer bij dus ik hoop dat je er wat aan hebt! Er zijn nog wel een paar andere Nederlandstalige bloggers denk ik met paleo recepten! Succes!
Ik krijg er gewoon trek van….
Dat komt ook omdat ze heel erg lekker zijn.. 😉