Een simpele pasta vind ik vaak een van de lekkerste dingen. En deze eenvoudige pasta met knoflook, amandelen, ansjovis en tomaten is heerlijk en makkelijk om te maken. Het recept voor de trapani rigatoni is afkomstig van Jamie Oliver.

trapani rigatoni

Trapani rigatoni

Rigatoni is een wat minder bekende pasta soort en is een buisvormige pasta. Je kunt het een beetje vergelijken met penne, maar de laatste is wat dunner en minder dik dan de rigatoni. Je kunt eventueel de rigatoni in dit recept dan ook goed vervangen voor penne, als je die makkelijker kunt vinden.

De naam komt overigens van de ribbels aan de buitenkant. In het Italiaans heten die rigati (getand).

Het recept komt oorspronkelijk uit het 30 minuten kookboek van Jamie Oliver.

Maken van de trapani rigatoni

Dit pasta gerecht is vrij eenvoudig. De basis is een lekkere saus met amandelen, kaas, basilicum en tomaat. Je maakt hiermee een dikke puree en dat gebruik je vervolgens weer om de pasta te coaten. Ik hou enorm van dit soort eenvoudige gerechten.

Overigens is het ook makkelijk om te bouwen naar een vegetarisch gerecht. Het enige dierlijke element hier is de ansjovis en hoewel die veel smaak geeft kun je er in principe ook wel zonder. In dat geval laat je het eenvoudig weg en je proeft of er nog iets anders nodig is qua smaakmaker.

Trapani rigatoni

Met lekker veel basilicum

Er gaat flink wat basilicum in de saus voor de trapani rigatoni. Jamie heeft het over twee bosjes. Nu is een bosje altijd een vrij wazige aanduiding. Ik heb één plantje gebruikt en dat was voldoende maar voel je vooral vrij om meer of minder basilicum toe te voegen.

Uit het boek komt ook de limoncello trifle die hier nog altijd favoriet is. Deze trapani rigatoni is ook echt de moeite waard om te maken.

Fan van eenvoudige pasta gerechten?

Check dan zeker ook eens de onderstaande pasta recepten:

trapani rigatoni

Trapani rigatoni

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Een heerlijke pasta schotel
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 300 gr gedroogde rigatoni
  • 40 gr parmezaanse kaas
  • 100 gr hele blanke amandelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 verse rode chili pepers
  • 2 bosjes basilicum
  • 4 ansjovis filets in olie
  • 450 gr kers tomaatjes liefst rood en geel door elkaar als je die kunt vinden
  • olijfolie

  • Doe de kaas (in stukjes) met de amandelen, knoflook en de chili peper (als je hele chili’s gebruikt, verwijder dan uiteraard het steeltje. Wil je het extra heet, laat dan de zaadjes in de pepers zitten, vind je dat niks, haal het er dan uit) in de keukenmachine en draai tot een puree.
  • Terwijl de motor draait voeg je 1,5 bos van de basilicum toe, de ansjovis en ongeveer 2/3 van de kerstomaatjes. Meng tot alles een puree is en voeg twee flinke scheuten olijfolie toe. Proef en voeg peper en zout toe indien nodig. Zet aan de kant voor later.
  • Snij de resterende tomaatjes in half of in kwarten en zet apart. In de tussentijd had je je rigatoni kunnen koken dus kijk of die gaar zijn. Laat ze uitlekken en hou een beetje van de kookvloeistof achter. Doe de pasta terug in de hete pan en meng alles met de chili puree en roer het goed door. Als het te droog is kun je er een beetje kook vocht door roeren.
  • Voor serveren doe je alles in een grote schaal, schud het om en voeg de resterende cherry tomaatjes en basilicum blaadjes toe.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 496kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 21g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 9mg | Natrium: 187mg | Kalium: 641mg | Vezels: 6g | Suiker: 7g | Vitamine A: 765IU | Vitamine C: 42mg | Calcium: 215mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.