Trapani Rigatoni
Een simpele pasta vind ik vaak een van de lekkerste dingen. En deze eenvoudige pasta met knoflook, amandelen, ansjovis en tomaten is heerlijk en makkelijk om te maken. Het recept voor de trapani rigatoni is afkomstig van Jamie Oliver.
Trapani rigatoni
Rigatoni is een wat minder bekende pasta soort en is een buisvormige pasta. Je kunt het een beetje vergelijken met penne, maar de laatste is wat dunner en minder dik dan de rigatoni. Je kunt eventueel de rigatoni in dit recept dan ook goed vervangen voor penne, als je die makkelijker kunt vinden.
De naam komt overigens van de ribbels aan de buitenkant. In het Italiaans heten die rigati (getand).
Het recept komt oorspronkelijk uit het 30 minuten kookboek van Jamie Oliver.
Maken van de trapani rigatoni
Dit pasta gerecht is vrij eenvoudig. De basis is een lekkere saus met amandelen, kaas, basilicum en tomaat. Je maakt hiermee een dikke puree en dat gebruik je vervolgens weer om de pasta te coaten. Ik hou enorm van dit soort eenvoudige gerechten.
Overigens is het ook makkelijk om te bouwen naar een vegetarisch gerecht. Het enige dierlijke element hier is de ansjovis en hoewel die veel smaak geeft kun je er in principe ook wel zonder. In dat geval laat je het eenvoudig weg en je proeft of er nog iets anders nodig is qua smaakmaker.
Met lekker veel basilicum
Er gaat flink wat basilicum in de saus voor de trapani rigatoni. Jamie heeft het over twee bosjes. Nu is een bosje altijd een vrij wazige aanduiding. Ik heb één plantje gebruikt en dat was voldoende maar voel je vooral vrij om meer of minder basilicum toe te voegen.
Uit het boek komt ook de limoncello trifle die hier nog altijd favoriet is. Deze trapani rigatoni is ook echt de moeite waard om te maken.
Fan van eenvoudige pasta gerechten?
Check dan zeker ook eens de onderstaande pasta recepten:
Trapani rigatoni
Ingrediënten
- 300 gr gedroogde rigatoni
- 40 gr parmezaanse kaas
- 100 gr hele blanke amandelen
- 2 teentjes knoflook
- 1-2 verse rode chili pepers
- 2 bosjes basilicum
- 4 ansjovis filets in olie
- 450 gr kers tomaatjes liefst rood en geel door elkaar als je die kunt vinden
- olijfolie
- Doe de kaas (in stukjes) met de amandelen, knoflook en de chili peper (als je hele chili’s gebruikt, verwijder dan uiteraard het steeltje. Wil je het extra heet, laat dan de zaadjes in de pepers zitten, vind je dat niks, haal het er dan uit) in de keukenmachine en draai tot een puree.
- Terwijl de motor draait voeg je 1,5 bos van de basilicum toe, de ansjovis en ongeveer 2/3 van de kerstomaatjes. Meng tot alles een puree is en voeg twee flinke scheuten olijfolie toe. Proef en voeg peper en zout toe indien nodig. Zet aan de kant voor later.
- Snij de resterende tomaatjes in half of in kwarten en zet apart. In de tussentijd had je je rigatoni kunnen koken dus kijk of die gaar zijn. Laat ze uitlekken en hou een beetje van de kookvloeistof achter. Doe de pasta terug in de hete pan en meng alles met de chili puree en roer het goed door. Als het te droog is kun je er een beetje kook vocht door roeren.
- Voor serveren doe je alles in een grote schaal, schud het om en voeg de resterende cherry tomaatjes en basilicum blaadjes toe.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Oh zon leuke actie en er zijn zoveel gerechten van Jamie de we lekker vinden want Jamies recepten zijn ook altijd een succes bij de kinderen. Maar ik ga nu voor de citroenpudding, ik haal het recept uit happy days met the naked chef maar het staat ook op zijn website. http://www.jamieoliver.com/nl/recipes/fruit-recipes/lovely-lemon-curdy-pud. De pudding wordt lekker citroenig, krokant en heerlijk romig. Bovendien is het bij bezoek ook altijd een succes en je kan het makkelijk voorbereiden. En dan die mooie laagjes onderin wit, daarna licht geel, vervolgens iets donkerder geel en bovenop een krokant laagje. Yummie!
Wat ik erg fijn vind aan Jamie is zijn variatie in de keuken. Van het echte koken tot bakken, zoet, hartig, verschillende keukens en lekker recept met de Jamie twist. Als ’thuisbakker’ ben ik ook dol op hartig, helemaal als onderdeel van de lunch of diner. De geitenkaas taart met zongedroogde tomaten die Jamie op zijn website heeft staan is hier al vaak gemaakt. Een regelrechte hit!
Leuke actie en inderdaad moeilijk kiezen! Jamie’s recepten en boeken zijn gebruik ik graag ter inspiratie en zorgen altijd voor gerechten met veel smaak en creativiteit. Zoals ik ook twitterde, is het vaak quick & easy maar ook erg smakelijk! Als favoriet heb ik de ‘Spaghetti con gamberetti e rucola’ gekozen. Heerlijk gerecht en staat zo op tafel. Dit recept komt overigens uit Jamie’s Italie. Ik zal een foto uploaden!
oh wat moeilijk kiezen! Omdat mijn vriend het gerecht zo lekker maakt kies ik toch voor de veggie curry met gegrilde bloemkool, kerrie kikkererwt en nog veel meer. Lekker met yoghurt erbij! Helaas geen foto meer maar ik ga kijken of ik nog een (andere foto) uit het archief kan vinden. Sowieso ben ik fan van alle recepten uit het boek Jamies reizen!
Whoohoo! Gelukt! Was even prutsen op iPhone, maar het is gelukt! Ik ben dol op Jamie. Meer dan jij! Hahaha 😉
De Bombay aardappelen met feta zijn een van de vele favorieten. Maar er zijn veel meer recepten! Door Jamie heb ik jRen geleden pasta leren maken. Daar ben ik hem echt dankbaar voor. Zoveel lekkerder is je lasagne dan.
Alleen het vele gebruik van citroen kan Lisa niet zo waarderen dat laat ik er dan maar uit. Smaakt evengoed.
Wow, wat een leuke actie Simone!! Ben echt een Jamie fan. Zijn gerechten staan voor puur en eerlijk eten. Het is inderdaad lastig een keuze te maken, maar het eerste gerecht wat in me op kwam zijn de hamburgers (sliders) uit Jamie’s Amerika. Daar kan ik geen genoeg van krijgen!
Het is en blijft the old time favorite, uit zijn eertse kookboek, pagina 97, elk jaar als er verse boontjes van koude grond zijn maak ik “In braadslee gebakken zalm met olijven, sperziebonen, ansjovis en tomaat”. Al vele malen gasten voorgeschoteld en iedereen vindt het verrukkelijk, wat het ook is. Vandaag ook gemaakt. Ziie voor foto twitter.
Ik heb nog geen ervaring met recepten van Jamie en kan daardoor onmogelijk een favoriet benoemen. Uiteraard wil ik daar graag verandering in brengen. Hopelijk maak ik toch nog kans op deze fijne prijs.
De zeevruchtenpaella is mijn absolute favoriet!
De zalm en croute is mijn favoriet (http://myfoodblog.nl/vis/zalm-en-croute-van-jamie-oliver/) 🙂
Absolute favoriet is de kipsalade van Jamie. Ik ben het recept een keer tegengekomen op jamieoliver.com en nu staat hij regelmatig op het menu! En dan het liefst met als toetje de limoncello- tiramisu……
Ik ben vegetarier, maar ook dan ben je bij Jamie aan het juiste adres! Ik neem voiraf graag zijn cougette-brood-soep en daarna graag de pasta met tomaten – lekker Italiaans, ben ik ook dol op en ’t is allebei na ’n lange werkdag makkelijk en redelijk snel te bereiden. Daar hou ik van, simpele, voedzame gerechten met een bite, maar wel vegetarisch dan!!! Smullen 🙂
geweldige prijzen inderdaad! 🙂 🙂
Mijn favo Jami gerechten? De zalm in krantenpapier s natuurlijk de ultieme ‘kookwekkertruc’ maar misschien niet echt een ‘recept’…..
Dan is het denk ik een tie tussen de garnalencurry (oh my goodness!) en de indian ‘street salad’ die jaren geleden ooit eens in een delicious stond. Eens kijken of ik nog wat foto’s kan opsnorren!
En anders gewoon een heel goed excuus om ze heel snel nog eens te maken 🙂
Het is de street salad geworden: daar is het vandaag tenslotte heerlijk weer voor! 🙂
Dat zijn ook mijn favo Jamie recepten, en ik was er bij toen je dat de eerste keer maakte!!!! 🙂
Ik moet eerlijk zeggen dat ik Jamie geweldig vind vooral zijn optredens op tv (Italië) maar zijn recepten bevatten vaak zoveel ingrediënten dat de moed me in de schoenen zakt en ik er vaak niet aan begin. Ik heb wel veel van zijn boeken maar maak er eigenlijk nooit iets uit maar ik heb uiteraard wel een favoriet nl. chili con carne van Jamie, echt een heeeeeeeel oud recept wat ik ooit eens van internet gehaald heb en die persoon had het weer van de BBC. Een heerlijk gerecht voor in de winter en nu ik geen vlees meer eet maak ik het met tofugehakt en dat is ook prima te eten. Helaas geen foto want hier in de Provence is het geen weer voor chili ……..
Ik heb zelf het kookboek ‘Jamie in 15 minuten’ en daar vind ik de Aziatische vis met noedels heel erg lekker van! Alle smaken in je mond, wauw!
Het recept verscheen ook een keer in de Allerhande:
http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R861100/aziatische-vis-met-noedels-en-groenten
Nog nooit gelukt in 15 minuten trouwens 😉 Maar dat geeft niet.
Ik maak al jaren voor vrienden de rustieke Tortillasoep uit Jamie’s Amerika. En telkens krijg ik er weer complimenten over. Dit is mijn absolute favoriet, maar er zijn heel veel recepten van Jamie die ik graag kook.
Leuke actie! Mijn favoriete recept is deze overheerlijke lasagne
http://www.jamieoliver.com/nl/recipes/beef-recipes/simple-baked-lasagne
Echt comfort food in de herfst & winter, goed glas rode wijn erbij, openhaard aan en genieten!
Nou nog even wachten hoor met die open haard Cecile.. 😉 Iets te warm nog, maar klinkt inderdaad ook heerlijk!
Mijn favoriete Jamie gerecht is spaghetti alla puttanesca. Ik zag het een paar maanden geleden op tv en het zag er zo lekker uit, dat ik het recept online heb opgezocht. Ik eet het sinds die tijd iedere week wel een keer.
O dat klinkt wel heel lekker! Volgens mij heb ik die nog niet eerder geprobeerd, dus thanks voor de tip!