Pasta primavera oftewel pasta van de lente is een lekker en vegetarisch pastarecept wat vol zit met allerlei groentes in combinatie met een romige saus.

Pasta primavera

Pasta primavera

Primavera betekent lente in het Italiaans, dus het leek me een uitstekend gerecht om te maken zo richting de lente. Ik weet dat het officieel heus nog wel even duurt. En ik weet ook dat de kans dat we nog sneeuw en vorst krijgen best groot is. Maar toch. Mijn hoofd is alweer in de lente! En omdat ik meer klassieke pasta recepten wil maken begin ik met deze pasta primavera.

Hoewel ik normaal gesproken fan ben van pasta’s met zo min mogelijk ingrediënten, zoals de pasta carbonara, de pasta pesto of de cacio e pepe, is dit juist een pasta waar behoorlijk wat ingredienten in gaan. Wel grotendeels de verschillende groentes dus wat betreft zit je met dit gerecht ook meteen goed.

Pasta primavera

Met welke pasta?

Pasta primavera wordt vaak gemaakt met spaghetti, maar ik vind het in dit geval beter passen bij penne omdat de saus niet heel dik is en naar mijn mening beter past bij penne dan bij spaghetti. Maar zoals met alle pasta gerechten; kies vooral wat jij lekker vindt. Er zijn geen strikte regels. Al denken de Italianen daar ongetwijfeld anders over. Penne voor mij dus.

De saus die bij de pasta primavera hoort is er eentje die niet heel dik is. Je maakt het door een klein beetje bouillon toe te voegen aan de pan en slagroom. Vervolgens doe je er flink wat parmezaanse kaas doorheen. Hierdoor dikt het geheel in en heb je als het goed is een romige saus voor bij je pasta. Overigens wordt pasta primavera ook regelmatig gemaakt zonder saus. In dat geval wordt er wel evengoed parmezaan bij gedaan maar geen traditionele saus.

Welke groentes horen in de pasta primavera?

De lente is natuurlijk bij uitstek geschikt voor lichte groentes zoals broccoli of doperwtjes. Maar je kunt er in doen wat jij lekker vindt. Ik koos hier voor broccoli, sugarsnaps (peultjes kunnen natuurlijk ook), doperwten en tomaten.

Waar komt pasta primavera vandaan?

Het grappige is dat deze pasta helemaal niet uit Italië komt van oorsprong. Het schijnt een Amerikaanse uitvinding te zijn die weliswaar door een Italiaanse chef in New York op het menu werd gezet.

Kan ik de slagroom vervangen door…?

Wil je minder vet dan kun je de slagroom ook vervangen door melk die ingedikt wordt met een beetje maizena of arrowroot.

Pasta primavera
Pasta primavera

Pasta primavera

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Op welk moment je de pasta kookt voor dit recept ligt een beetje aan de soort pasta die je gebruikt. Voor penne zet ik de pasta ongeveer halverwege het recept op.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 el ongezouten boter
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 stronk broccoli in roosjes gebroken
  • 200 gr groene asperges in stukjes
  • 150 gr doperwten uit de diepvries
  • 100 gr sugarsnaps
  • 200 gr tomaten zaadlijsten verwijderd en in stukjes
  • 3 stuks zongedroogde tomaatjes klein gesneden
  • 300 gr penne of spaghetti
  • 60 ml groente bouillon
  • 120 ml slagroom
  • 150 gr parmezaanse kaas
  • basilicum
  • peper en zout

  • Neem een grote pan met water en voeg hier ruim zout aan toe. Je gebruikt dit water om de groente kort te koken en de pasta te koken.
  • Zodra het water aan de kook is voeg je de broccoli roosjes toe. Kook deze ongeveer 2-3 minuten en haal uit de pan met een schuimspaan. Voeg nu de sugarsnaps toe en kook deze 5 minuten. Haal ook deze eruit. Voeg als laatste de aspergestukjes toe en kook deze ongeveer 1 minuut. Laat alle groentes uitlekken in een vergiet. Om het kook proces te stoppen kun je ze even afspoelen met koud water.
  • Neem een grote koekenpan of hapjespan en smelt de boter. Voeg de knoflook en de courgette toe en bak dit tot de courgette zachter wordt. Voeg de tomaten en de zongedroogde tomaten toe en bak dit even mee.
  • Voeg nu de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de room toe en alle groentes. Voeg ook nu de doperwten toe. Roer alles goed door. Zet het vuur nu laag tot het net tegen het kookpunt aanzit.
  • Voeg de parmezaanse kaas toe aan de saus en roer alles goed door. Je moet een stevige saus hebben maar niet te dik. Is het te dik voeg dan wat extra bouillon of room toe.
  • Kook nu de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer de pasta door de saus heen. Roer een gedeelte van de basilicum gehakt door de saus heen.
  • Serveer het geheel met extra basilicum erover en eventueel nog extra parmezaanse kaas.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 679kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwit: 29g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 21g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Transvet: 0.5g | Cholesterol: 90mg | Natrium: 777mg | Kalium: 600mg | Vezels: 11g | Suiker: 10g | Vitamine A: 2605IU | Vitamine C: 52mg | Calcium: 518mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.