Als je dol bent op gorgonzola kaas of fan bent van blauwe kaas in het algemeen, dan ga je deze pasta gorgonzola met een rijke romige gorgonzola saus zeker lekker vinden! Gorgonzola is mijn favoriete kaas of in ieder geval éen van mijn favoriete kazen. Maar je kunt dit makkelijke vegetarische recept ook met een andere blauwe kaas maken als je dat wilt.

pasta gorgonzola

Romige pasta gorgonzola

Ik ben dol op alles wat met gorgonzola te maken heeft. En toen Eva en ik onlangs een heerlijke gorgonzola saus maakten, was het niet meer dan logisch om er een eenvoudig pastagerecht van te maken. Voor dit pastarecept kun je alle pastavormen gebruiken die je lekker vindt. Er zijn echter een paar pastasoorten die beter werken om de saus aan de pasta te laten kleven. Het is een rijke en romige saus en wij gebruikten tagliatelle voor dit recept. Maar het werkt ook goed met penne pasta, orechiette of een andere lange pasta. Het is dus vrij veelzijdig wat betreft de pastasoorten die je kunt gebruiken. Ik gebruik graag orechiette omdat die de saus zo goed vasthoudt, maar die hadden we niet bij de hand.

Pasta gorgonzola

Naast de pittige gorgonzola die we gebruikten, voegden we ook wat champignons toe, maar het kan ook wel wat extra groente gebruiken. Dit zal heerlijk zijn met een groene salade ernaast. Voor dit recept moet je eerst het gorgonzolasaus recept maken dat we hier hebben gebruikt. Het is een eenvoudig recept en gebaseerd op de bechamelsaus. We gebruikten een mix van slagroom en melk en ongeveer 100 gram gorgonzola om de gorgonzola-roomsaus te krijgen. Check of je de pittige gorgonzola of de wat romiger gorgonzola koopt in de winkel. Beide soorten zijn lekker maar geven een net ander resultaat.

De gorgonzola pasta maken

Voor het maken van het gorgonzola pasta recept begin je met het maken van de saus. Als die klaar is kook je de pasta al dente in een grote pan gezouten water. Zorg ervoor dat je wat van het pastawater bewaart, want dat heb je nodig om de pasta af te maken. Zodra de pasta gaar is, giet je hem af en voeg je wat olijfolie toe om te voorkomen dat hij aan elkaar plakt. Zet de gekookte pasta opzij en zet een grote koekenpan op het vuur. Bak de champignons op middelhoog vuur goudbruin in olijfolie en met een flinke klont boter. Je kunt op dit moment ook een beetje witte wijn aan de pan toevoegen, maar dat is volledig optioneel.

Pasta gorgonzola

Zodra de champignons gaar zijn voeg je de gorgonzolasaus toe aan de pan en meng je deze met de champignons. Voeg ook de pasta toe aan de pan en schep alles goed door elkaar. Voeg een scheutje pastawater toe om de romige gorgonzola pastasaus te maken. Serveer de pasta gorgonzola met gehakte walnoten en verse peterselie erover. Wat zwarte peper erover is ook lekker. Als je een restje gorgonzola over hebt, kun je er zeker wat gorgonzola kruimels overheen doen om de gorgonzola smaak te versterken.

Toevoegingen en variaties

Zoals gezegd bevat dit recept niet enorm veel groenten. Je kunt het eten met een groene salade ernaast, maar het zou ook heel goed werken door wat verse spinazie toe te voegen aan de koekenpan en dat samen met de champignons te bakken. Andere extra ingrediënten die lekker zouden zijn, zijn bijvoorbeeld stukjes gebakken courgette of paprika voor wat extra kleur.

We hebben platte peterselie gebruikt omdat we geen verse basilicumblaadjes konden vinden in de supermarkt, maar basilicum zou hier natuurlijk ook heerlijk zijn. Ook lekker om de paddenstoelen met wat tijm te bakken.

Pasta gorgonzola recept

Kan ik deze pasta de volgende dag eten?

Je kunt deze pasta zeker de volgende dag eten, maar hij zal minder smeuïg worden. Dat is makkelijk op te lossen door de pasta opnieuw op te warmen en wat extra room of – als je het bewaard hebt – wat extra pastawater toe te voegen. Dat maakt de boel wat losser.

Kan ik dit met een andere blauwe kaas maken?

Je kunt de pasta gorgonzola zeker maken met een andere blauwe kaas naar keuze. Een ding om in gedachten te houden is dat blauwe kaas de neiging heeft om wat van zijn pittige smaak te verliezen als hij eenmaal is opgewarmd. Kies dus een wat sterkere kaas zodat de smaken nog steeds sterk genoeg zijn en niet alleen maar romig.

Pasta gorgonzola

Pasta gorgonzola met champignons

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenItaliaanse keuken

Check the English recipe here
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 200 gr pasta
  • 2 el olijfolie
  • 200 ml gorgonzolasaus
  • 200 gr champignons in plakjes gesneden
  • 50 gr walnoten grof gehakt
  • verse peterselie om te serveren
  • 50 gr cheddar geraspt, om te serveren
  • 1 el boter

Hoe maak je de pasta gorgonzola

  • Zet een pan met ruim gezouten water op het vuur en breng aan de kook. Voeg de 200 gr pasta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Giet de pasta af en bewaar wat kookwater voor later gebruik. Voeg wat olijfolie toe aan de pasta om plakken te voorkomen.
  • Zet een grote koekenpan op middelhoog vuur en voeg wat olijfolie en 1 el boter toe. Bak 200 gr champignons tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Voeg de 200 ml gorgonzolasaus toe en roer alles door elkaar. Voeg de gekookte pasta en een beetje kookwater toe tot je een rijke romige saus hebt.
  • Serveer de pasta met gehakte peterselie, gehakte walnoten en wat extra cheddar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 501kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 18g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 38mg | Natrium: 385mg | Kalium: 397mg | Vezels: 3g | Suiker: 3g | Vitamine A: 399IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 240mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.