Ovenschotel zoete aardappel en andijvie

Ovenschotel zoete aardappel en andijvie

Een heerlijke ovenschotel met een puree van zoete aardappel en lekker veel andijvie in combinatie met kalkoen. De topping van pecannoten maakt echt het verschil!

Om heerlijk te zijn gebruik ik andijvie over het algemeen voornamelijk in een stamppot. Mijn favoriete snelle maaltijd is stamppot rauwe andijvie. Of een makkelijke salade met andijvie, dat gebeurd ook nog wel eens maar daar houdt het wel een beetje mee op. En dat is eigenlijk zonde want andijvie is behoorlijk veelzijdig.

Andijvie a la creme

Voor mijn moeder was andijvie vroeger een uitkomst. Want je had namelijk uit de diepvries (of uit potje?) andijvie a la creme. Hoefde ze verder niks aan te doen, alleen een stukje vlees erbij te bedenken en aardappels koken. En er stond weer een maaltijd op tafel.

Nu was andijvie a la creme zeker niet mijn favoriet. Op een of andere manier vond ik dat altijd slijmerig. En vies. Yuck. Maar goed, in die tijd lustte ik ook geen spruitjes en geen boerenkool. Als je die verkeerd klaar maakt is het namelijk niet echt te eten. En in die tijd kookte mijn moeder alles tot gort. (sorry mam) En dus vond ik het vies.

Deze ovenschotel zoete aardappel en andijvie heeft natuurlijk totaal niks gemeen met die dramatische jeugdherinnering.

De andijvie is dit keer gewokt tot het geslonken is. Dat hoeft niet perse maar omdat andijvie nogal veel vocht bevat wordt het anders een natte bende in die ovenschotel zoete aardappel.

Met kalkoen

Ik koos dit keer voor de verandering een keer kalkoenfilet in plaats van kipfilet. Dat is natuurlijk nog droger dan kip, maar wil je liever het laatste gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Dat maakt helemaal niks uit. Ik vind beiden lekker.

Het krokante laagje van deze ovenschotel komt door een combinatie van pecannoten die met wat honing en kaneel bovenop worden geroosterd. Gebruik je wel kaas dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken maar de combi van de pecannoten met de zoete aardappel werkt heel erg goed.

Ovenschotel zoete aardappel en andijvie

Ovenschotel zoete aardappel en andijvie

4.60 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Een heerlijke ovenschotel met zoete aardappel en andijvie
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4-5 zoete aardappels gekookt en gepureerd met wat peper en zout
  • 500 gr andijvie schoongemaakt
  • 1 el olijfolie
  • 400 gr kalkoenfilet in blokjes
  • peper en zout

Topping:

  • 2 el olijfolie
  • 1 el honing
  • zeezout
  • ½ tl kaneel
  • 75 gr pecannoten
  • Verse peterselie om te serveren

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Verhit een ruime wok of grote koekenpan met olijfolie en bak hierin de andijvie tot deze geslonken is. Breng op smaak met peper en zout. Doe over in een vergiet en laat afkoelen. Knijp de andijvie dan goed uit. Er komt behoorlijk wat vocht uit.
  • Doe de uitgeknepen andijvie onderin een ovenschaal.
  • Breng de kalkoen op smaak met peper en zout en bak in dezelfde pan tot de blokjes goudbruin en gaar zijn.
  • Schep deze op de andijvie.
  • Eindig met de zoete aardappelpuree. Zorg dat de hele schotel bedekt is met een dun laagje puree.
  • Maak de topping door de olijfolie te mengen met de honing, kaneel en zeezout. Hak de pecannoten wat kleiner en roer dit goed door het mengsel heen.
  • Verdeel het met een lepel over de bovenkant.
  • Dek eventueel de eerste 15 minuten in de oven af en bak dan de laatste 15 minuten zonder folie. Dit in verband met het verbranden van de pecannoten.
  • Strooi voor het serveren nog wat peterselie over de bovenkant en eet meteen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 556kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwit: 28g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 3g | Cholesterol: 54mg | Natrium: 358mg | Kalium: 1473mg | Vezels: 13g | Suiker: 15g | Vitamine A: 34791IU | Vitamine C: 14mg | Calcium: 163mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.