Ovenschotel zoete aardappel en andijvie
Ovenschotel zoete aardappel en andijvie
Een heerlijke ovenschotel met een puree van zoete aardappel en lekker veel andijvie in combinatie met kalkoen. De topping van pecannoten maakt echt het verschil!
Om heerlijk te zijn gebruik ik andijvie over het algemeen voornamelijk in een stamppot. Mijn favoriete snelle maaltijd is stamppot rauwe andijvie. Of een makkelijke salade met andijvie, dat gebeurd ook nog wel eens maar daar houdt het wel een beetje mee op. En dat is eigenlijk zonde want andijvie is behoorlijk veelzijdig.
Andijvie a la creme
Voor mijn moeder was andijvie vroeger een uitkomst. Want je had namelijk uit de diepvries (of uit potje?) andijvie a la creme. Hoefde ze verder niks aan te doen, alleen een stukje vlees erbij te bedenken en aardappels koken. En er stond weer een maaltijd op tafel.
Nu was andijvie a la creme zeker niet mijn favoriet. Op een of andere manier vond ik dat altijd slijmerig. En vies. Yuck. Maar goed, in die tijd lustte ik ook geen spruitjes en geen boerenkool. Als je die verkeerd klaar maakt is het namelijk niet echt te eten. En in die tijd kookte mijn moeder alles tot gort. (sorry mam) En dus vond ik het vies.
Deze ovenschotel zoete aardappel en andijvie heeft natuurlijk totaal niks gemeen met die dramatische jeugdherinnering.
De andijvie is dit keer gewokt tot het geslonken is. Dat hoeft niet perse maar omdat andijvie nogal veel vocht bevat wordt het anders een natte bende in die ovenschotel zoete aardappel.
Met kalkoen
Ik koos dit keer voor de verandering een keer kalkoenfilet in plaats van kipfilet. Dat is natuurlijk nog droger dan kip, maar wil je liever het laatste gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Dat maakt helemaal niks uit. Ik vind beiden lekker.
Het krokante laagje van deze ovenschotel komt door een combinatie van pecannoten die met wat honing en kaneel bovenop worden geroosterd. Gebruik je wel kaas dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken maar de combi van de pecannoten met de zoete aardappel werkt heel erg goed.
Ovenschotel zoete aardappel en andijvie
Ingrediënten
- 4-5 zoete aardappels gekookt en gepureerd met wat peper en zout
- 500 gr andijvie schoongemaakt
- 1 el olijfolie
- 400 gr kalkoenfilet in blokjes
- peper en zout
Topping:
- 2 el olijfolie
- 1 el honing
- zeezout
- ½ tl kaneel
- 75 gr pecannoten
- Verse peterselie om te serveren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C
- Verhit een ruime wok of grote koekenpan met olijfolie en bak hierin de andijvie tot deze geslonken is. Breng op smaak met peper en zout. Doe over in een vergiet en laat afkoelen. Knijp de andijvie dan goed uit. Er komt behoorlijk wat vocht uit.
- Doe de uitgeknepen andijvie onderin een ovenschaal.
- Breng de kalkoen op smaak met peper en zout en bak in dezelfde pan tot de blokjes goudbruin en gaar zijn.
- Schep deze op de andijvie.
- Eindig met de zoete aardappelpuree. Zorg dat de hele schotel bedekt is met een dun laagje puree.
- Maak de topping door de olijfolie te mengen met de honing, kaneel en zeezout. Hak de pecannoten wat kleiner en roer dit goed door het mengsel heen.
- Verdeel het met een lepel over de bovenkant.
- Dek eventueel de eerste 15 minuten in de oven af en bak dan de laatste 15 minuten zonder folie. Dit in verband met het verbranden van de pecannoten.
- Strooi voor het serveren nog wat peterselie over de bovenkant en eet meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ben niet zo’n fan van gekookte andijvie. Deze schotel zag er goed uit, dus proberen maar.
Wij vonden ‘m erg lekker. Gaat zeker vaker gemaakt worden. Ook een keer vegetarisch met geitenkaas ipv kip, want dat lijkt me ook een goede combi
Ah goed om te horen. En lijkt me zeker ook lekker met geitenkaas !
Hahaha zooooo herkenbaar die opmerking over je moeder 😂 Mijn moeder kookte ook altijd alle groente tot pap. En dan nog zoutloos ook, inclusief de aardappelen… jak! Ik lustte dus ook eigenlijk amper groente. Terwijl ik nu een echt groente monster ben 😃
Grappig toch hoe dat kan veranderen in de loop der tijd!