Hoe bewaar je groentes

Je kent dat vast wel. Dat je net verse groenten hebt gekocht, maar je twijfelt hoe je deze nu het beste kunt bewaren. Want tomaten, moeten die nou wel of niet in de koelkast. En komkommer, laat ik die in de folie zitten? En kruiden moeten zeker weten in de koelkast, toch? 
In dit artikel leg ik je uit hoe je je producten het langst vers houdt. 

Sla 

Hier heb ik zelf vaak moeite mee. Ik gebruik ook eigenlijk nooit een hele zak sla in een keer, dus een tip hoe je deze het langst kunt bewaren is meer dan welkom.
Een hele krop sla blijft sowieso langer vers dan voorgesneden sla. Zorg eigenlijk altijd dat je de ‘stam’ van de krop sla laat zitten, dan blijft deze zelfs nog in leven en kan de krop nog groeien. Zit je hele krop sla in een plastic zak? Plaats dan wat keukenpapier in de zak. Dit zal het vocht opnemen en ervoor zorgen dat de sla niet slap wordt. 

Koop je voorgesneden sla? Dan is de tip toch echt: gebruik deze zo snel mogelijk. Mocht je nou toch een halve zak voorgesneden sla overhouden (wat in mijn geval eigenlijk altijd zo is), plaats deze dan met zak en al in een zip lock zakje, en druk zo veel mogelijk van de lucht eruit. Zonder de sla helemaal plat te drukken natuurlijk. Zo zal er zo min mogelijk vocht bij komen en de sla langer vers blijven. 

Simoneskitchen - Welke koolhydraatarme producten moet je altijd op voorraad hebben - Paarse sla

Komkommer

Komkommers zitten vaak al in een plastic vacuüm verpakking. Om komkommer zo lang mogelijk vers te houden kun je deze het beste hierin laten zitten. Dit is namelijk een (semi)luchtdichte verpakking. Probeer een komkommer zo heel mogelijk te bewaren. Hiermee bedoel ik dat plakjes komkommer minder lang te bewaren zijn dan een heel stuk. Dus snijd alleen wat je nodig hebt, dan kun je de rest namelijk makkelijker goed houden. Heb je een stuk komkommer over? Wikkel deze dan in huishoudfolie of een boterhamzakje dat je strak om de komkommer heen wikkelt. Hiermee blijft de komkommer nog een tijdje goed in de koelkast.

Tomaten 

Tomaten bewaren

Laat me beginnen met: bewaar tomaten NOOIT in de koelkast! Toegegeven, ze blijven misschien iets langer knapperig in de koelkast, maar ze verliezen enorm veel smaak door ze te koelen. Dus laten we dat voorop stellen.


Tomaten zitten vaak in een plastic verpakking. Dit verstikt de tomaten en zorgt er juist voor dat ze sneller rijpen. Verwijder deze verpakking dus zo snel mogelijk. Verpak de tomaten in een papieren zak, of beter nog: gewoon los op een schaal op het aanrecht. En, tomaten houden er niet zo van om in de felle zon te liggen, dan rijpen ze ook juist sneller. Gevoelige groente, die tomaat. Of was het nou fruit?

Kruiden

Verse kruiden kun je op drie verschillende manieren bewaren. 

Ten eerste kun je verse groene bladkruiden bewaren in een glas of vaas met water, net zoals je met een bos bloemen zou doen. Maar dan wel uit de zon, want daar gaan de kruiden slap van hangen. 

Kruiden bewaren

Je kunt de kruiden ook uit de plastic verpakking halen en in licht vochtig keukenpapier rollen. Dit mag redelijk strak. Leg het rolletje in de koelkast en je kruiden blijven tot wel een week  of anderhalf goed! 

Wat je ook kunt doen is verse kruiden invriezen. Hier zijn helaas niet alle kruiden geschikt voor. Wel geschikt zijn harde kruiden zoals rozemarijn of tijm. Plaats de takjes in een diepvrieszakje en hup: in de vriezer. Hier kun je ze tot 2 maanden bewaren.

Zachte bladkruiden zoals basilicum of peterselie kun je wel invriezen, maar dan bijvoorbeeld in olijfolie. Hoe je dat doet? Snijd de kruiden fijn, en plaats deze in een ijsblokjesvorm. Vul de vormpjes met olijfolie en vries in. Zo heb je altijd kruidenolie om aan je gerechten toe te voegen! 

Paddenstoelen

Paddenstoelen kun je het beste direct uit de plastic verpakking halen, net zoals tomaten. Aan de binnenkant van het plastic bakje ontstaat in de koelkast namelijk gemakkelijk condens. En hierdoor rotten de paddenstoelen sneller.

Paddenstoelen zijn misschien een beetje lastig. Want ze willen graag in de koelkast bewaard worden, maar dan wel droog. Het beste is dus om de paddenstoelen in een papieren zak, keukenpapier of theedoek in de koelkast te bewaren. Deze verpakking zal de paddenstoelen droog en langer goed houden.

Paddenstoelen2

Avocado

Ik heb het al eerder gehad over hoe je de perfecte avocado uitzoekt, maar hoe hou je deze bad boys nou goed? Dat ligt er een beetje aan wanneer en hoe je ze gaat gebruiken.

Is je avocado nog niet rijp genoeg en wil je hem snel gebruiken? Doe de avocado dan in een plastic zak samen met een banaan of appel en knoop de zak dicht. Deze fruitsoorten geven namelijk veel ethyleen af, en dat zorgt dat de avocado sneller rijpt.
Is je avocado eigenlijk al rijp genoeg, maar wil je hem vandaag nog niet gebruiken? Leg hem dan in de koelkast. Dit zal het rijpingsproces vertragen. En die truc om elke keer een perfecte avocado uit te zoeken? Die vertel ik je hier. 

Delen is fijn!