Shiitake dumplings met gember en shiitake bouillon
Ja hoor het nieuwe jaar is weer begonnen… Een verse lei om weer allerlei leuks te gaan doen en ok, ik geef het toe; hier een daar een goed voornemen. Ik ben eigenlijk niet van de goede voornemens, want – laten we eerlijk zijn – die dingen zijn toch doorgaans gedoemt om te mislukken. Ik noem het dan ook geen goede voornemens; maar na een maand van ongezond eten, veel suiker, vet, zoet en andere heerlijkheden is het tijd om die broeksriem wel weer even aan te halen. En dat dat nou toevallig samen valt met 1 januari is eigenlijk gewoon toeval, toch?
Tom en ik gaan weer een whole30 doen. Dat is ons erg goed bevallen en hoewel ik niet van plan ben om paleo te worden gaan we toch wel weer een maand lang geen suiker, zuivel, granen, peulvruchten en alcohol nuttigen. Ja ja… Je zult er hier ongetwijfeld ook het nodige van voorbij zien komen, maar ik heb nog genoeg voorraad andere dingen om jullie te blijven bezig houden de komende maand. Want een gezonde maand gaat het worden op Simone’s Kitchen dus zoek je nog inspiratie voor jouw goede voornemens dan kun je gerust even af en toe komen buurten voor wat leuks en lekkers, dat ook nog eens gezond is.
En om dan maar meteen goed te beginnen met dit heerlijke gerecht van Donna Hay dat ik alweer veel te lang geleden voor het eerst maakte tijdens een Donna Hay photo contest (en ja, die wordt ergens deze maand in ere hersteld!) Dit is een topper. Lekker, homemade en gezond… Tick, tick en tick dus…!
Er zitten een aantal minder voor de hand liggende ingredienten bij; ik heb wat alternatieven gegeven in het recept.
Shiitake dumplings met gember en shiitake bouillon
Ingrediënten
- 1 liter kippen bouillon
- 500 ml water
- 10 cm gember gepeld en fijn gesneden
- 3 tenen knoflook licht geplet
- 50 gr gedroogde shiitake paddestoelen
- 1 el Chinese rijst wijn Shaoxing
- 1 el suiker
- 100 gr verse shiitake paddestoelen
- verse kruiden voor decoratie
- rode chili om te serveren
CHAMPIGNONS EN GEMBER DUMPLINGS
- 1 el arachide olie
- 400 gr gemengde Aziatische paddestoelen
- 2 cm galangal gepeld en gesneden
- 1 rode chili gesneden
- 3 tenen knoflook geplet
- 1 el soja saus
- 1 el Chinese zwarte azijn Chinkiang
- 2 el oestersaus
- 1/4 cup koriander vers gesneden
- 24 wonton wrappers
Instructies
- Om de dumplings te maken, verhit je de olie in een anti aanbakpan op hoog vuur. Voeg de champignons, galangal, chili en knoflook toe en bak dit voor 2 minuten. Voeg de sojasaus, azijn en oestersaus toe en bak nog eens 2 minuten. Verwijder van het vuur en roer de koriander erdoor. Zet apart om volledig af te laten koelen.
- Leg de wonton wrappers op een schoon werkoppervlak bestrooit met rijst bloem en smeer de randjes van de wonton in met een beetje water. Doe 2 tl van het champignon mengsel op het centrum van elke wonton wrapper en vouw ze dicht. Dek af en zet opzij.
- Doe de bouillon, water, gember, knoflook, gedroogde shiitake paddestoelen, rijstwijn en suiker in een steelpan op hoog vuur en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en kook voor 15 minuten. Haal de bouillon door een zeef en giet weer terug in de pan. Verhoog het vuur tot medium, voeg de dumplings toe en de verse shiitake paddestoelen en kook voor ongeveer 3-4 minuten of tot de wontons transparant zijn.
- Doe in een soepkom en strooi er de kruiden en de rode chili overheen.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hey
Ik lees overal dat je die gedroogde shii-takes eerst een uur moet laten weken in water voor je ze kookt. Heb jij dat ook gedaan?
Groetjes
He Lise, ja ik heb ze ook eerst laten weken inderdaad! Hoe lang weet ik niet meer…
Pingback: Couscous salade met frambozen en halloumi | in my Red Kitchen
Mooi, die groene en paarse coppert cress in de bouillon!
Dank je wel! 😉