Hartige taartjes met cavolo nero en pittige mosterd
Toen ik opgroeide maakte mijn moeder vaak boerenkool. Tot mijn grote afschuw want ik vond het echt afgrijselijk vies. Echt heel veel fantastie had mams dan ook niet als het aankwam op de stamppot. Boerenkool, aardappel en ik denk wel met een worst. Dat kan ik me niet eens meer herinneren. Ook toen ik eenmaal op kamers woonde bleef ik liefst zover mogelijk uit de buurt van boerenkool. Want waarom zou ik? Niemand die me verplichte om die groene rommel te maken, leek me zo. Tot ik voor de eerste keer ging samenwonen en de heer in kwestie een boerenkool liefhebber bleek.
En tja, uit naam van de liefde doe je natuurlijk alles veel. Dus ging ik het internet op, op zoek naar informatie over hoe je in vredesnaam iets lekkers kon maken van boerenkool. Echt veel was er toen niet over te vinden. Want laten we eerlijk zijn; wie gaat er nou een recept plaatsen voor stamppot boerenkool? Maar na her en der navragen bij collega’s kwam ik toch op een soort van recept voor. De truc was blijkbaar om er spekjes aan toe te voegen. En een goede rookworst natuurlijk maar dat spreekt voor zich. Ik maakte het en bereidde me voor op het ergste, maar tot mijn stomme verbazing vond ik het lekker. Niks droge hap. Het was lekker en smeuïg! Ik moet er even bij vermelden dat ik toen nog niet zo besefte dat mijn moeder niet kon koken.
Ik had niet veel vergelijking materiaal. Die conclusie kwam pas veel later.. 😉 Had ik dat wel geweten dan had ik wellicht al eerder boerenkool geprobeerd. Maar goed, dit hartige taartje heeft niet direct veel te maken met gewone boerenkool. Ik gebruikte hier Cavolo Nero voor. Ik vind alleen de naam al geweldig, maar het betekent niet veel meer als zwarte kool. Cavolo nero komt van oorsprong uit Italië en dankt zijn naam aan de donkere kleur van de bladeren.
Cavolo nero is lid van de brassica familie, waar ook bloemkool en boerenkool toe behoord. Van oorsprong afkomstig uit het zonnige Italie maar nu ook in Nederland verkrijgbaar (en heel fijn, sinds kort gewoon bij de Albert Heijn!) en een heel veelzijdige groente. Het blad is stevig en de nerven kunnen wat hard zijn dus -afhankelijk van je gerecht – wil je misschien de hardste stukken verwijderen voor gebruik. Cavolo nero heeft veel vitamine K, A en C en ook nog eens de mineralen mangaan, koper, calcium, ijzer en natuurlijk vezels
Hartige taart met cavolo nero en pittige mosterd
Ingrediënten
- 4 plakken bladerdeeg
- 200 gram cavolo nero
- 50 gram ontbijtspek
- 2 eieren
- 80 ml slagroom
- 100 ml melk
- 1 el mosterd met zwarte peper
- peper
- zout
- 1 tl gerookte paprika
- Verwarm de oven voor op 200 C.
- Snij de kool in kleine stukken en kook dit in iets gezouten water in ongeveer 5 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Zodra afgekoeld druk al het vocht uit de kool.
- Snij de ontbijtspek in reepjes
- Combineer de room, de melk, de eieren, de gerookte paprika, de mosterd en wat peper en zout in een kom en klop even door.
- Doe de bladerdeeg in vier taartvormpjes en prik met een vork in de bodem. Leg er een stuk keukenpapier op en wat bakbonen. Bak de taartjes 15 minuten, haal dan uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en bak nog eens 5-10 minuten tot goudbruin.
- Haal uit de oven en verdeel de kool en de reepjes ontbijtspek over de vormpjes. Doe je roommengsel erbij en zet in de oven voor nog eens 15 minuten of tot goudbruin.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lijkt me erg lekker, maar is het nodig om het bladerdeeg eerst te bakken? Wanneer ik hartige taart maak doe ik meestal het bladerdeeg en de vulling in één keer in de oven
Nee het is niet perse noodzakelijk maar ik vind het wel altijd lekkerder. Als je direct de vulling erin doet wordt het gewoon minder gaar en krokant, maar het kan wel natuurlijk.
Kijk aan, dit heerlijke taartje lijkt toch in niks meer op de “groene rommel” van weleer? Maar goed, laten we eerlijk zijn: met spek en room maken we zelfs een ordinaire stoeptegel prima te hachelen, toch?
Daar heb jij dan weer een heel goed punt Nell… Met spek en room maak je inderdaad nagenoeg alles lekker… Alhoewel die stoeptegel me dan ook best wel weer hard kauwen lijkt… 😉
Smaakvolle foto’s, jammie! De heer des Huizes hier is ook al zo’n boerenkool liefhebber! Kennelijk echte dude-food?
Hahaha… Nou laat ik het zo zeggen dat het er goed in ging bij de dude!
Zoo zien er echt super lekker uit! En lekker makkelijk met bladerdeeg:)
Ja he. Dat vond ik nou ook! 🙂
Ziet er heerlijk uit! Kan dit ook met gewone boerenkool? In mijn boerendorp in geen velden of wegen een AH!
Ja hoor dat kan ook met gewone boerenkool. Geen probleem!
euh…. Nou, ik heb dus een recept voor stamppot boerenkool op mijn blog staan! Hahahaha
P vond het ook altijd droog. Maar mijn truc is om er azijn en mayonaise bij te doen. 😉
Deze taartjes zien er goed uit. Weer een iets anders!
Whahahahaha…. Ja ok, maar eh met mayonaise??? Dat klinkt toch een beetje niet lekker hoor Es…