Hartig taartje met cavolo nero en pittige mosterd | simoneskitchen.nl

Toen ik opgroeide maakte mijn moeder vaak boerenkool. Tot mijn grote afschuw want ik vond het echt afgrijselijk vies. Echt heel veel fantastie had mams dan ook niet als het aankwam op de stamppot. Boerenkool, aardappel en ik denk wel met een worst. Dat kan ik me niet eens meer herinneren. Ook toen ik eenmaal op kamers woonde bleef ik liefst zover mogelijk uit de buurt van boerenkool. Want waarom zou ik? Niemand die me verplichte om die groene rommel te maken, leek me zo. Tot ik voor de eerste keer ging samenwonen en de heer in kwestie een boerenkool liefhebber bleek.

Cavolo nero met pittige mosterd | simoneskitchen.nl

En tja, uit naam van de liefde doe je natuurlijk alles veel. Dus ging ik het internet op, op zoek naar informatie over hoe je in vredesnaam iets lekkers kon maken van boerenkool. Echt veel was er toen niet over te vinden. Want laten we eerlijk zijn; wie gaat er nou een recept plaatsen voor stamppot boerenkool? Maar na her en der navragen bij collega’s kwam ik toch op een soort van recept voor. De truc was blijkbaar om er spekjes aan toe te voegen. En een goede rookworst natuurlijk maar dat spreekt voor zich. Ik maakte het en bereidde me voor op het ergste, maar tot mijn stomme verbazing vond ik het lekker. Niks droge hap. Het was lekker en smeuïg! Ik moet er even bij vermelden dat ik toen nog niet zo besefte dat mijn moeder niet kon koken.

Hartig taartje met cavolo nero en pittige mosterd | simoneskitchen.nl

Ik had niet veel vergelijking materiaal. Die conclusie kwam pas veel later.. 😉 Had ik dat wel geweten dan had ik wellicht al eerder boerenkool geprobeerd. Maar goed, dit hartige taartje heeft niet direct veel te maken met gewone boerenkool. Ik gebruikte hier Cavolo Nero voor. Ik vind alleen de naam al geweldig, maar het betekent niet veel meer als zwarte kool. Cavolo nero komt van oorsprong uit Italië en dankt zijn naam aan de donkere kleur van de bladeren.

Hartig taartje met cavolo nero | simoneskitchen.nl

Cavolo nero is lid van de brassica familie, waar ook bloemkool en boerenkool toe behoord. Van oorsprong afkomstig uit het zonnige Italie maar nu ook in Nederland verkrijgbaar (en heel fijn, sinds kort gewoon bij de Albert Heijn!) en een heel veelzijdige groente. Het blad is stevig en de nerven kunnen wat hard zijn dus -afhankelijk van je gerecht – wil je misschien de hardste stukken verwijderen voor gebruik. Cavolo nero heeft veel vitamine K, A en C en ook nog eens de mineralen mangaan, koper, calcium, ijzer en natuurlijk vezels

Hartig taartje met cavolo nero en pittige mosterd | simoneskitchen.nl

Hartige taart met cavolo nero en pittige mosterd

Nog geen review

Voor dit recept gebruikte ik mosterd nr. 2 van De Nieuwe Mosterd met zwarte peper. Te koop bij ons op de kraam!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

4

Ingrediënten

  • 4 plakken bladerdeeg
  • 200 gram cavolo nero
  • 50 gram ontbijtspek
  • 2 eieren
  • 80 ml slagroom
  • 100 ml melk
  • 1 el mosterd met zwarte peper
  • peper
  • zout
  • 1 tl gerookte paprika

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Snij de kool in kleine stukken en kook dit in iets gezouten water in ongeveer 5 minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Zodra afgekoeld druk al het vocht uit de kool.
  • Snij de ontbijtspek in reepjes
  • Combineer de room, de melk, de eieren, de gerookte paprika, de mosterd en wat peper en zout in een kom en klop even door.
  • Doe de bladerdeeg in vier taartvormpjes en prik met een vork in de bodem. Leg er een stuk keukenpapier op en wat bakbonen. Bak de taartjes 15 minuten, haal dan uit de oven, verwijder het bakpapier en de bonen en bak nog eens 5-10 minuten tot goudbruin.
  • Haal uit de oven en verdeel de kool en de reepjes ontbijtspek over de vormpjes. Doe je roommengsel erbij en zet in de oven voor nog eens 15 minuten of tot goudbruin.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.