Heerlijke hartige ovenschotel met kip die makkelijk te maken is en zo lekker! Vol met heerlijke romige kip en veel groenten. Het is puur comfort food en nog behoorlijk gezond ook.

Ovenschotel met kip

Ovenschotel met kip en champignons

In het Engels heet een dergelijk gerecht een ‘cobbler’. Het is eigenlijk grappig, want ik had alleen maar zoete cobbler gemaakt. Maar ik vergelijk het een beetje met een crumble, zoals deze appelcrumble of pruimencrumble. Maar toen ik in Frankrijk was en Eva en ik een kookdag hadden gepland, besloten we dat het maken van een hartige cobbler een leuke afwisseling op een klassieker zou zijn. En deze heerlijke kip ovenschotel is het overheerlijke resultaat.

Een cobbler is meestal een dessert waarbij de vulling eerst wordt toegevoegd en dan het deeg bovenop de cobbler wordt gelegd. Eigenlijk een omgekeerde taart, zoals ik het graag noem. Zoals bij elke cobbler zijn er twee componenten in het gerecht. De ene is de vulling die – in dit geval – bestaat uit champignons, kippenbouillon, wortels, ui, verse kruiden en kip.

Ovenschotel met kip

Bakken van de groente

Je begint het proces door een grote koekenpan te nemen en boter toe te voegen. Fruit de knoflook en de uien tot ze glazig worden. Ik gebruik graag verse knoflook, maar je kunt dit ook vervangen door knoflookpoeder. Voor de groenten heb ik gekozen voor broccoli en wortels, maar je kunt ook andere groenten gebruiken of gemengde groenten. De champignons bak je met de uien en de knoflook in de pan.

Zodra de groenten gaar zijn, laat je ze goed uitlekken en terwijl ze uitlekken voeg je wat bloem toe aan je uienmengsel. Dat zal de saus indikken zodra je de kippenbouillon toevoegt. Breng het aan de kook en laat het indikken tot het op een saus lijkt. Op dat moment voeg je de pulled chicken, crème fraiche, bieslook en peterselie toe. Daarmee is je vulling klaar en kun je beginnen aan de topping.

Toevoegen aan de ovenschotel met kip

Nu kun je de vulling al toevoegen aan je braadpan of ovenschaal terwijl je de biscuit topping bereidt. Hiervoor meng je het zelfrijzend bakmeel met de suiker. In een kleine kom meng je de gesmolten boter met de karnemelk en roer je de bloem erdoor. Vervolgens voeg je de tijmblaadjes en de geraspte kaas toe aan de mengkom. Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe en meng het tot je een plakkerig deeg hebt.

Ovenschotel met kip

Handig met een ijsschep

Om het deeg in de romige saus van de vulling te leggen gebruik ik graag een ijsschep. Dat werkt perfect en zorgt ervoor dat je bolletjes deeg van gelijke grootte hebt. Neem dan wel een ijsschep met zijn ijzeren dingetje waardoor je het deeg er uit flipt. Eentje zoals deze bijvoorbeeld.

Als je ze in de ovenschaal legt, zorg er dan voor dat je een beetje ruimte tussen de bolletjes laat, want ze zetten een beetje uit. Zorg er ook voor dat je de schotel niet te lang laat staan. Als je dat wel doet, zakt het een beetje in de jus, dus je kunt het het beste meteen afmaken en in de voorverwarmde oven zetten.

Ovenschotel met kip

De ovenschotel met kip bakken

Nu is het bakgedeelte natuurlijk super gemakkelijk. Je kunt er nog wat extra geraspte kaas overheen doen als je dat wilt voor extra kaas-appeal. Bak tot de topping goudbruin is. In de oven zal de jus ook wat dikker worden, waardoor het eindresultaat heerlijk romig wordt.

Toevoegingen en variaties

Natuurlijk is dit een geweldig recept waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Je kunt ook diepvriesgroenten gebruiken, wat het perfect maakt voor een snel gerecht. Houd er rekening mee dat je gekookte kip nodig hebt voor dit gerecht, dus zorg ervoor dat je kip voorkookt. Het is ook ideaal om restjes kipte gebruiken voor deze kip ovenschotel. Qua groenten voeg ik graag wat sperziebonen of diepvrieserwten toe aan de vulling. Eventuele verse kruiden kunnen worden vervangen door uienpoeder of knoflookpoeder, hoewel ik de voorkeur geef aan verse.

Restjes kip cobbler kunnen in een luchtdichte verpakking worden bewaard en zijn de volgende dag nog lekkerder.

De cheddar kan ook vervangen worden door parmezaanse kaas. Ik vind parmezaanse kaas niet zo mooi bruin worden als cheddar of gouda, maar je kunt het zeker toevoegen aan het koekjesmengsel of erover strooien.

Ovenschotel met kip

Volledige maaltijd

Het is een vrij complete maaltijd omdat het eiwitten, koolhydraten en vet bevat. Als je wilt kun je er ook een lekkere salade bij serveren.

Oven schoonmaken

Nu we het toch over ovengerechten hebben; hoe vaak maak jij de oven eigenlijk schoon? Ik geef toe dat ik dat veel te weinig doe, terwijl de oven schoonmaken eigenlijk elke drie maanden zou moeten gebeuren. Ik ga daar mijn leven in beteren heb ik besloten. Een vriendin heeft me laatst geholpen om de ovens in de studio schoon te bikken. We gebruikten daarvoor overigens HG. Dat vind ik een van de beste schoonmaakmiddelen voor heel veel verschillende klusjes in huis!

Vragen

Hoe weet ik of mijn ovenschotel met kip gaar is?

Omdat alle ingrediënten van de kip ovenschotel al voorgekookt zijn, kun je er zeker van zijn dat het gaar is en lekker heet als de vulling begint te bubbelen en de biscuits op de bovenkant goudbruin zijn.

Hoe voorkom ik dat de koek aan de bovenkant zompig wordt?

Als je genoeg zetmeel in de vulling gebruikt, zou het niet te nat moeten worden. Laat het niet te lang staan voordat je het in de oven zet. Het kan zijn dat de kip ovenschotel die over is gebleven wat zompiger is omdat de vulling meer tijd heeft gehad om in de koekjes te trekken.

Ovenschotel met kip

Ovenschotel met kip

Nog geen review
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

√ Heerlijk ovengerecht met kip √ Makkelijk om te maken √ Anders dan anders √Hartige cobbler √ Vol met kip en groente √
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 1 uur 10 minuten

4 personen

Materiaal

  • 1 ovenschaal

Ingrediënten

  • 3 el boter
  • 250 gr champignons in plakjes
  • 1 winterpeen in blokjes
  • 200 gr broccoli in roosjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook gehakt
  • 40 gr bloem
  • 500 ml bouillon
  • 150 gr creme fraiche
  • 300 gr kip gekookt en geplukt
  • 3 el bieslook gehakt
  • 3 el peterselie gehakt

Topping

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1/2 tl suiker
  • 150 ml karnemelk
  • 60 gr gesmolten boter
  • 3 takjes tijm blaadjes alleen gebruiken
  • peper en zout
  • 100 gr geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚C
  • Neem een ruime koekenpan en smelt hierin de boter. Voeg de ui toe en bak deze glazig. Voeg knoflook en paddenstoelen toe en bak even mee.
  • Ondertussen breng je een steelpan met water aan de kook en je kookt hierin de broccoli en de wortel beetgaar. Giet af en zet apart.
  • Voeg nu de bloem toe aan de pan met ui en knoflook en roer dit even goed door. Bak voor ongeveer 2 minuten mee.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat het rustig pruttelen tot het ingedikt is. Voeg de creme fraiche toe, de verse kruiden, de gekookte kip en de gekookte groentes. Breng op smaak met peper en zout.

Topping maken

  • Meng het zelfrijzend bakmeel met de suiker. Meng de karnemelk en de gesmolten boter in een ander kommetje en roer dit nu door je zelfrijzend bakmeel. Voeg gehakte tijm en de geraspte kaas toe en roer tot je een plakkerig deeg hebt.
  • Doe je kip-groente mengsel over in een ovenschaal. Gebruik een ijsschep om bollen te maken van je deeg en leg die op je kipmengsel. Laat wat ruimte over tussen de bollen. Ze zetten nog uit.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30-35 minuten of tot goudbruin en gaar.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 832kcal | Koolhydraten: 49g | Eiwit: 33g | Vet: 57g | Verzadigd vet: 31g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 183mg | Natrium: 937mg | Kalium: 847mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 4845IU | Vitamine C: 57mg | Calcium: 322mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.