Simone's Kitchen

Harissakip met quinoa

Een makkelijk en pittig gerecht dat je snel op tafel zet voor doordeweeks. Harissakip met quinoa, paddenstoelen en courgette. Het gerecht staat binnen een half uur op tafel.

Harissakip met quinoa

Harissakip met quinoa

Quinoa is typisch zo’n ingredient wat ik eigenlijk te weinig gebruik. Het zit vol met eiwit en is geen graan maar een zaad. Daardoor is het ook meteen glutenvrij. Het komt van oorsprong uit Zuid-Amerika maar is inmiddels zo ingeburgerd dat je het ook in Nederland prima kunt vinden in de winkels. En het wordt zelfs hier verbouwd inmiddels. Quinoa van Nederlandse bodem dus.

Over de uitspraak is nog wel eens verwarring. Zo zegt de kienwa, de ander kie-no-wa en laatst hoorde ik een wel heel bijzondere kienoja. Hahaha… Uiteindelijk maakt het niet uit hoe je het noemt. Who cares zeg ik dan.

Lekker makkelijk

Deze harissakip is een ideaal gerecht voor doordeweeks vind ik. Ik gebruikte hier courgette en champignons als groente maar je kunt dit echt zo gek maken als je zelf wilt. Denk eens aan toevoegen van Chinese kool bijvoorbeeld of andere soorten paddenstoelen. Voor de harissa gebruik ik mijn eigen harissa recept, maar je kunt dat tegenwoordig ook overal prima in de winkel kopen.

harissakip met quinoa

Lekker pittig

Wil je dit gerecht voor harissakip nog wat pittiger maken? Doe dan ook een beetje van de harissa door de quinoa zelf. Dat geeft het nog meer bite en brengt het geheel goed samen. Je kunt de harissa overigens voor een koreaanse twist ook vervangen door gochujang. Net weer anders van smaak maar ook heerlijk hierbij.

Harissakip met quinoa
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Harissa kip met quinoa

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr kipfilet
  • 2 tl harissa
  • 1/2 tl gerookt paprika poeder
  • 150 gr quinoa
  • 1 courgette in blokjes gesneden
  • 100 gr kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 2-3 takjes tijm blaadjes alleen
  • 2 blaadjes salie fijn gesneden
  • 2 el gehakte bieslook
  • 2 el zonnebloempitjes geroosterd
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Instructies

  • Wrijf de kipfilets in met harissa en strooi er een beetje van de gerookte paprika poeder overheen. let op dat je hier niet teveel van gebruikt want de rooksmaak is snel overheersend.
  • Verhit een grilpan of koekenpan en bak je kipfilet. Let op want de harissa spat nog wel eens.
  • Breng water aan de kook en voeg 1 bouilonblokje eraan toe. Zodra het kookt voeg je de quinoa toe en laat dit koken voor ongeveer 15 minuten of volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit een koekenpan en bak de courgette eerst. Zodra deze een beetje zacht begint te worden voeg je de paddestoelen en de tijm toe en als laatste de salie.
  • Rooster je zonnebloempitjes in een andere (droge) pan
  • Zodra de quinoa gaar is, laat je die uitlekken en voeg je de gebakken courgette en paddestoelen toe. Check of er genoeg zout en peper in zit en voeg toe indien nodig. Roer de zonnebloempitjes erdoor.
  • Snij je kipfilet in plakjes en leg over de quinoa. Bestrooi met bieslook.
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoord: quinoa

Voedingswaarde

Calorieën: 512kcal, Koolhydraten: 57g, Eiwit: 42g, Vet: 13g, Verzadigd vet: 2g, Transvet: 1g, Cholesterol: 80mg, Natrium: 228mg, Kalium: 1463mg, Vezels: 8g, Suiker: 4g, Vitamine A: 461IU, Vitamine C: 23mg, Calcium: 82mg, Ijzer: 5mg

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.