Kersensalade

Kersen… Die mooie donkerrode glanzende vrucht. De kers en ik hebben altijd een haat-liefde verhouding gehad. Als kind vond ik er niks aan. Je moest altijd uitkijken dat je niet ergens knoeide want kersenvlekken zijn berucht. En ik knoei veel. En vaak. Dus kersen en kersenvlekken had ik altijd en overal (net als bramenvlekken, aardbeienvlekken, frambozenvlekken en nog veel meer minder fruitige vlekken!) En die pitten… Al die jaren geleden geloof ik niet dat ik ooit van een ontpitter had gehoord. Zullen er waarschijnlijk wel geweest zijn, maar het was niet iets waar het gewone klootjesvolk kennis van had.

kersensalade

Goedbeschouwd zijn er een groot aantal vruchten met lastige pitten. Ik hou niet zo van pitten. (tenzij het pompoenpitten, pijnboompitten en dergelijke zijn) Op de irritatieschaal ligt mango-pit vrij hoog, net als de kersenpit. De avocado pit daarentegen is dan weer prachtig mooi rond afgewerkt en makkelijk te verwijderen. Maar mandarijnenpitjes, sinaasappelpitjes… Vind het allemaal maar lastig. En die kersen ontpitters zijn leuk natuurlijk maar moet je niet een witte muur in de buurt hebben! Het spettert… Niet zo erg als granaatappelpitjes, maar toch… Erg genoeg voor de nodige kersenvlekken. Nou ben ik al zo oud geworden en zit ik nog onder de kersenpit vlekken. Het moest verboden worden!

20130607 MH2A1815

Maar ondanks de vlekken en ondanks de pitten zijn ze natuurlijk wel lekker. Een beetje vroeg nog in het seizoen, maar deze waren heerlijk zoet en sappig. Ik had er weer eens teveel gekocht dus behalve de kersen clafoutis die ik al gepland had moest er nog iets gebeuren… Dus dacht ik dat een salade wel eens een verrassende combi kon zijn. Misschien niet alledaags maar zeer zeker de moeite waard. Ik denk dat het nog lekkerder is met witte kersen, maar die zijn er nog niet dus nog even wachten. In de tussentijd kun je hier vast mee oefenen.

Kersensalade

Kersensalade met feta en waterkers

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 75 gr pasta elke vorm pasta is prima maar ik vind kleine pasta het lekkerste voor salade
  • 20 gr feta verkruimeld
  • 50-75 gr cherries ontpit
  • watercress 1 handvol
  • 25 gr pistache nootjes ongezouten
  • 1/2 el balsamico azijn
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • peper
  • verse bieslook

  • Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking, giet af, spoel af met koud water en laat afkoelen.
  • Verwijder de pitten uit de kersen. Verkruimel de feta en hak de pistache nootjes kleiner (indien gewenst)
  • Voeg balsamico, olijfolie, zout en peper bij elkaar en roer goed door om een dressing te maken.
  • Doe wat waterkers in een schaal, doe hierop de pasta en voeg de rest van de ingredienten er aan toe. Besprenkel met de dressing.
  • Je kunt ook al van tevoren iets van de dressing door de macaroni doen. Het kan de smaken dan beter opnemen.
  • Snij de bieslook fijn en sprenkel over de top heen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

En ja, ik moest natuurlijk even een kleine collage delen van Humphrey, de luiste kat… Of nou ja, ze slapen allemaal eigenlijk heel erg veel zoals alle kittens. Maar Humphrey is echt kampioen in het bekken trekken en in allerlei vreemde poses slapen… Hier een kleine compilatie!

humphrey sleeping

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.