Pittige watermeloensalade met pompoenpitten

Watermeloensalade met pompoenpitten | simoneskitchen.nlHoeveel bewerkt voedsel eet jij?

Van de week keek ik voor de tweede keer de documentaire Fed up, waarin weer eens pijnlijk duidelijk wordt hoeveel invloed de voedingsindustrie heeft op heel veel van de gezondheidsproblemen die er zijn. De docu is natuurlijk gemaakt in de US en gaat vooral over de situatie daar, maar ik denk dat het in Nederland niet echt heel anders is.

Loop een rondje door een gemiddelde supermarkt en probeer maar eens om er producten uit te halen waar géén suiker aan is toegevoegd. Die zijn er niet veel kan ik je vertellen. En dan heb ik het natuurlijk niet over de verse producten zoals groente en fruit, maar over de bewerkte voedingsmiddelen.

Alhoewel je soms ook een stuk vlees kunt tegenkomen met toegevoegde glucosesiroop of suiker of vergelijkbaar iets. Dat zijn dan wel vaak de meer bewerkte producten zoals een slavink of een cordon bleu, maar toch…

Pittige pompoenpitten | simoneskitchen.nl

Geen suiker

Als ik aan mensen vertel dat 1 van de regels van de whole30 is dat je 30 dagen geen suiker eet, dan krijg ik vaak de opmerking ‘Hoe doe je dat dan? Want het zit overal in!’ Ja dat klopt natuurlijk maar als je alles zelf maakt heb je dat geheel zelf in de hand. Een andere methode is er niet.

Al die pakjes en zakjes en blikjes en flesjes? Daar wordt je niet gezonder van. Michael Pollan zei het ook al ‘als iedereen weer gaat koken dan is er al zoveel winst behaald!’ En dan kun je gerust eens een stuk taart eten. Mits die lekker zelf gemaakt is en niet bij de supermarkt vandaan komt. Al dat convenience food zorgt ervoor dat we te veel, te makkelijk en te snel grijpen naar allerlei rommel.

Of je nu paleo, vegan of koolhydraatarm of wat dan ook voor levensstijl aanhoudt, dat maakt in de basis niet zoveel uit. Zelf koken en werken met veel groente en fruit en echte producten. Dat is waar het om gaat.

Planning

Met een beetje planning kun je prima zelf alles maken zonder dat je elke dag uren in de keuken hoeft te staan. Daar heb ik ook echt niet elke dag zin in. Sterker nog; ik denk dat het merendeel van de gerechten die wij maken binnen 30 minuten op tafel staan. En 30 minuten is echt niet veel. Als je dat niet over hebt voor je gezondheid, dan moet je je wellicht eens achter je oren krabben.

Watermeloensalade

Neem nu deze watermeloensalade. Het maken van de pompoenpitten voor erover kost even tijd omdat ze de oven in moeten, maar terwijl die roosteren kun je de watermeloen al snijden en de komkommer choppen. Als lunch is het aan de lichte kant deze salade maar het is perfect als onderdeel van bijvoorbeeld een barbecue avond of voeg er wat proteïne naar keus aan toe en je hebt een lekkere lunch.

Watermeloensalade met pittige pompoenpitten

Ingredienten:

Pittige pompoenpitten

  • 100 gr pompoenpitten
  • 1 tl olijfolie
  • 1/2 tl zeezout
  • 1/2 tl gerookte paprika poeder
  • 1/4 tl cayenne peper
  • sap van 1 limoen

Voor de watermeloen salade

  • 1/4 watermeloen, schoongemaakt en in blokjes. Zonder zaadjes is het beste hier
  • 1/4 komkommer, in stukjes
  • 60 ml olijfolie, extra virgin
  • 1 tl chili poeder
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl cayenne peper
  • 1 medium limoen, rasp en sap
  • 2 el verse munt blaadjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180˚C. Meng de pompoenpitten in een kom met de olijfolie, zout, gerookte paprika, cayenne en limoensap. Meng het door.
  2. Neem een bakplaat en bekleed met bakpapier. Spreid de pompoenpitten uit in een enkele laag en bak voor 12 minuten in de oven.
  3. Laat ze iets afkoelen terwijl je de rest van de salade maakt. Je hebt niet alle pitten nodig voor dit recept dus bewaar de rest in een afgesloten pot om over andere gerechten te strooien. Wij gebruikten het dezelfde avond nog om over een pokebowl te strooien. Lekker!
  4. Combineer de watermeloen blokjes, komkommer, olijfolie, chili, zout, limoenrasp en sap in een kom en meng het door elkaar. Proef en voeg peper en zout toe naar smaak.
  5. Garneer met verse munt blaadjes en de geroosterde pompoenpitten. Serveer meteen!

Meer weten over suiker? Check dan deze post?

Jouw “suikerdraak” verslaan?

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Pingback: Snelle garnalenspiesjes met citroen-peper voor op de barbecue | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.