Simone's Kitchen

Op de snijplank… oregano

Alles oer oregano | simoneskitchen.nl

Vandaag wil ik het iets uitgebreider hebben over weer zo’n kruid met een hele typische smaak; oregano.
Oregano geeft die kenmerkende mediterrane smaak aan veel Italiaanse, Griekse en Spaanse gerechten.

Je kunt deze smaakvolle rakker ook nog wel terugvinden onder de noemer: wilde marjolein.
Maar vergis je niet: oregano is geen marjolein (of majoraan). Die laatste is iets zoeter en minder sterk van smaak dan oregano.
De oregano is zeg maar wat pikanter en wilder van smaak. Vandaar de naam wilde marjolein.
En de blaadjes van oregano zijn ook wat groter en donkerder van kleur dan majoraan.
Naast wilde marjolein heeft oregano nog een andere bijnaam, maar daarover later meer.

Dat oregano ons aan de mediterrane keuken doet denken is niet zo verwonderlijk want deze plant groeit en bloeit nog steeds in het wild in Zuid Europa.
En hoewel dit kruidje zich prima op zijn gemak voelt in de landen rond de Middellandse zee, kun je hem hier ook goed in de tuin hebben.
Zet een plantje in je tuin op een redelijk beschutte plek (verstandig om hem in een pot te zetten) en je kunt hem laten groeien tot een flinke plant waar je regelmatig je eigen verse blaadjes van kunt plukken.

 

Liefde, geluk en gezondheid in één plantje

Wat weetjes over oregano:

  • Volgens de Griekse mythologie heeft Aphrodite, de Godin van de Liefde, oregano naar de wereld gebracht. De geur van oregano is het symbool voor geluk.
  • Oregano werd in het oude Griekenland gebruikt in ziekenhuizen omdat het een ontsmettende werking zou hebben. Tegenwoordig wordt er door Britse wetenschappers intensief onderzoek verricht naar het gebruik van oregano om de ziekenhuisbacterie MRSA te bestrijden. Het gaat hier dan wel om één type oregano die alleen in de Himalaya groeit.
  • Een andere bijnaam voor oregano is palingkruid. Deze bijnaam heeft het plantje te danken aan het gebruik in het bekende gerecht paling in ‘t groen. Er moet wel gezegd worden dat veel chefs ook de naam palingkruid toekennen aan onder andere: salie, gembermunt en zelfs citroenmelisse. Dus let goed op, welk kruid je echt moet hebben wanneer een recept over palingkruid spreekt.
  • Je kunt oregano vers, maar ook gedroogd in gerechten gebruiken. Wanneer je verse oregano gebruikt, wel eerst even afspoelen en dan de blaadjes snijden of kneuzen om de smaak goed vrij te maken.

Oregano: veelzijdige smaakmaker

Zoals verwacht van een mediterraan kruid wordt oregano veel gebruikt in de Italiaanse, Griekse en Spaanse keuken.
Als kruidenmix combineert het goed met salie, tijm en rozemarijn.
Oregano werkt goed samen in gerechten met tomaten, witte bonen, soepen en wildgerechten.
Natuurlijk is het een uitstekende smaakmaker op pizza’s en in pastasauzen, maar ook een paar verse blaadjes oregano door je salade werken prima.
Alle soorten vlees worden lekkerder wanneer je ze met wat oregano klaar maakt en daarom zit dit plantje ook vaak in worst, gehakt en pasteitjes.
Wanneer je een groentesapje wat pittiger wil maken is oregano ook een uitkomst.

Alles bij elkaar is oregano zo apart en uitgesproken van smaak dat het de moeite waard is om er wat vaker leuke dingen mee te doen in de keuken. Alvast wat inspiratie nodig? Check dan onze recepten met oregano op de site.

Delen is fijn!

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.