De instant pot; je hoort er de laatste tijd steeds vaker over en ik ben zelf ook groot fan van dit handige apparaat. De naam Instant Pot is eigenlijk een merknaam, maar het wordt tegenwoordig meestal gebruikt om elke multicooker aan te duiden. Technisch dus niet juist, maar het merk wat ik zelf gebruik is ook van Instant Pot dus ik gebruik die term ook.

Wat is een Instant Pot?

Een Instant Pot is een apparaat met meerdere functies. Ook wel een multicooker genaamd. Het fijne is dat je er ontzettend veel mee kunt doen, terwijl je maar een enkel apparaat nodig hebt. Het heeft onder andere de volgende functies in zich:

  • Slowcooker
  • snelkookpan
  • rijstkoken
  • stoompan
  • yoghurtmaker

Maar dat is niet het enige wat je ermee kunt doen. De functie welke ik ook vaak gebruik is de sautée functie wat het apparaat effectief veranderd in een soort koekenpan. Je kunt dus alles eerst aanbakken voor je het verder met slowcooker of met de snelkookpan-functie verwerkt.

Ben je klaar met koken dan zit er ook nog een handige warmhoud-functie op dus het eten blijft warm. Er zit een timer op zodat je het op bepaalde tijden kunt instellen.

De Instant Pot is dus ideaal voor het bereiden van stoofschotels, soepen, bonen, rijst en ga zo nog maar even door. Ik vind het zo’n handig apparaat dat ik er een aparte recept categorie voor heb gemaakt. Hier vind je alle recepten die ik gemaakt heb met de instantpot. Maar uiteraard kun je er ook alle recepten van de slowcooker categorie mee maken

Waar moet je op letten bij het kiezen van een Instant Pot?

Ben je overtuigd dat een instant pot voor jou het apparaat is? Waar moet je dan op letten bij het uitkiezen? Er zijn vele modellen dus welke kies je uit? Ik geef je een aantal tips die je keuze kunnen bepalen.

Formaat. De belangrijkste keuze is het formaat van de Instant Pot. Ik heb een kleine omdat ik in mijn eentje ben, maar dan nog zou je kunnen kiezen voor een groot formaat. Het is namelijk ook super handig om te meal preppen. Ik heb de 3L. Daar kun je trouwens ook prima maaltijden in bereiden die je vervolgens invriest. Maar woon je met vier mensen in een huis dan is een grotere waarschijnlijk een beter idee.

Functies: Even afhankelijk van welk merk je kiest kunnen sommige functies wel of niet aanwezig zijn. Bedenk dus van tevoren welke functies je absoluut wilt hebben en welke een nice to have zijn. Ik gebruik zelf de snelkook, slowcooker en sautée functie het meest.

Drukinstellingen: Sommige Instant Pots hebben meerdere drukinstellingen, zoals lage druk en hoge druk. Dit kan handig zijn omdat het ook bepaald hoe lang een gerecht nodig heeft in de pan. En niet elk gerecht heeft dezelfde druk nodig.

Veiligheidskenmerken: Controleer of de Instant Pot over de nodige veiligheidskenmerken beschikt, zoals drukregelaars, automatische uitschakeling en een dekselvergrendelingssysteem. Veiligheid is belangrijk bij het werken met een snelkookpan.

Gebruiksgemak: Let op het gebruiksgemak en de bediening van de Instant Pot. Zijn de bedieningsknoppen gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken? Is het display duidelijk leesbaar? Zorg ervoor dat de Instant Pot gebruiksvriendelijk is voor jou.

Prijs: uiteindelijk is de prijs natuurlijk ook heel bepalend. Er zijn vaak aanbiedingen. Ik kocht mijn instant pot bij Amazon voor de helft van de prijs tijdens een of andere actie. Ook acties zoals bijvoorbeeld Black Friday kunnen handig zijn en schelen vaak enorm veel geld.

Beoordelingen: Zoals met alle beoordelingen kun je vele met een korreltje zout nemen, maar ik check ze wel altijd even. Als je alleen maar 1 ster reviews tegen komt dan kan dat een teken zijn. Wat ook handig is, zijn sommige facebook groepen specifiek voor instant pot gebruikers. Behalve tips kom je daar ook recepten tegen.

Wat kun je niet bereiden in de Instant Pot?

Ondanks het feit dat de instant pot echt mega handig is, zijn er natuurlijk ook dingen die je er beter niet in kunt bereiden. Het heeft dus wel een paar beperkingen. Leek me handig om die ook aan je mee te geven zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Knapperige gerechten of krokante gerechten. De Instant Pot werkt met vochtige warmte en druk, dus zaken als gefrituurde kip of andere knapperige elementen zijn lastig te bereiden in een Instant Pot. Is misschien ook niet perse waar je het voor wilt gebruiken maar handig om te weten.

Dat gezegd hebbende; tijdens het onderzoeken van de Instant Pot voor dit artikel kwam ik er dus achter dat je tegenwoordig een instant pot hebt die óók fungeert als Airfryer. Waar je dus ook wel krokante dingen mee kan maken! Dat apparaat vind je hier.

Stel je voor; kun je al je apparaten de deur uit doen. Maar goed, deze heb ik dus nog niet getest dus hoe het fungeert kan ik je niet vertellen. Maar het klinkt veelbelovend!

Instant pot plus airfryer

Eten wat snel uit elkaar valt. Vis valt vrij snel uit elkaar. Bereid je het in de Instant Pot dan kan dat niet helemaal goed werken. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld een gedeelte van een gerecht met de snelkookpan bereiden, die uitzetten en aan het eind – met de sautée functie – de vis toevoegen. Dat werkt prima.

Veel zuivel. Room en melk kunnen gaan schiften of gaan overkoken in de Instant Pot. Voeg die dus pas aan het einde van het kookproces toe.

Dikke sauzen. Sauzen zoals bechamel of kaassaus kunnen soms problemen geven doordat de saus aan de bodem gaat kleven en te dik wordt. Ook hier geldt weer dat je dat eventueel achteraf kunt toevoegen indien nodig. Of niet in de Instant Pot maken.

Conclusie

Een Instant Pot is dus echt een mega handig apparaat. Ik ben er nog steeds super blij mee, ook al gebruik ik het niet elke dag. Maar ik ga de komende tijd nog eens wat andere dingen met het apparaat uitproberen. Ben bijvoorbeeld heel benieuwd of je er ook een taart in kunt bakken. Geen idee, maar ga het zeker proberen.

Ook de stoomfunctie heb ik nog niet gebruikt dus dat staat ook op de planning. Nog zoveel om te ontdekken.

Delen is fijn!