Deze heerlijke beef stroganoff maak je makkelijk en snel in de instant pot, maar kun je natuurlijk ook maken in een gewone pan. Ik geef je hier beide methoden!

beef stroganoff instant pot

Beef stroganoff uit de instant pot

Deze heerlijke beef stroganoff maakte ik in dat handige apparaat maar je kunt het ook prima in een gewone pan bereiden. Sinds ik een instant pot heb vind ik het leuk om af en toe nieuwe recepten daarvoor uit te proberen. Het fijne is vooral dat je ook minder afwas hebt. Je kunt ermee (aan) bakken en je kunt het als – in dit geval – snelkookpan gebruiken. Ideaal dus.

Je moet er wel bij blijven, dus het is niet zoals bij een slowcooker dat je er alles in doet en er dan geen omkijken meer naar hebt. Maar het voordeel is wel dat de smaken in korte tijd toch lekker intens worden door het gebruik van de snelkookpan. Ik gebruikte overigens rundergehakt voor de beef stroganoff. Voor rundvlees heb je echt wel meer tijd nodig. Dat zal ik een andere keer uitproberen en dan hier aanvullen.

instant pot beef stroganoff

In een gewone pan

Wil je de beef stroganoff maken maar je hebt geen instant pot? Niet getreurd. Het is ook heel makkelijk om dit te maken in een gewone pan en de stappen zijn ook niet echt heel anders. Je laat het alleen wat langer pruttelen zodat de smaken de tijd hebben om te ontwikkelen.

Ik gebruikte in dit recept overigens geen rode wijn. Dat kan wel en zal zeker lekker zijn, maar ik koos ervoor om het niet te doen.

Om de beef stroganoff te bereiden in een gewone pan neem je een stoofpan. Hier verhit je olie in en je bakt op dezelfde manier als hieronder alle ingrediënten aan. Als alles in de pan zit (behalve de arrowroot en de amandelmelk), zet je het vuur laag en je laat het rustig voor een minuut of 20 a 30 pruttelen. Let wel op dat je misschien meer vocht nodig hebt. In een pan verdampt het vocht wat in de instant pot niet het geval is.

Beef stroganoff

Serveren

Serveer de beef stroganoff naar wens met gewone rijst of bloemkoolrijst. De bloemkool kun je even kort bakken zodat het ook warm is. Koud kan wel, maar dat vind ik met een warm gerecht persoonlijk minder lekker.

Check hier alle recepten met de instantpot.

Beef stroganoff

Beef stroganoff instant pot

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenGezonde keuken

Heerlijke beef stroganoff die je eenvoudig maakt in de instantpot
clock
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie of kokosolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 100 gr shiitake paddenstoelen
  • 1 puntpaprika klein gesneden
  • 250 gr gehakt half-om-half
  • 150 ml bouillon
  • 1,5 el mosterd
  • 1 tl rozemarijn gedroogd
  • 1 tl tijm gedroogd
  • peper en zout
  • 60 ml amandelmelk
  • 1,5 el arrowroot
  • 2 el tomatenpuree
  • verse peterselie voor erover
  • 400 gr bloemkoolrijst

  • Zet de instantpot aan op sautĂ© en voeg de olijfolie toe. Voeg de ui toe en laat even bakken tot glazig. Voeg nu de shiitake, de paprika en de knoflook toe en bak dit even mee voor een minuut of 5. Voeg de gehakt toe en bak dit rul.
  • Als het gehakt niet meer rood is voeg je de bouillon toe, de mosterd en de kruiden. Cancel de sautĂ©e stand en zet op de hoge stand voor de snelkookstand (pressure cook)
  • Stel in op 5 minuten.
  • Na de 5 minuten laat je het even staan voor je de stoom laat ontsnappen. Doe de instant pot weer open zodra alle stoom ontsnapt is en het slot eraf is.
  • Roer de amandelmelk los met de arrowroot en voeg dit toe aan de pan, evenals de tomatenpuree. Zet de stand weer op sautĂ©e en verwarm voor een paar minuten tot de saus dikker wordt.
  • Serveer met bloemkoolrijst en verse peterselie.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 610kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 30g | Vet: 41g | Verzadigd vet: 12g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 22g | Transvet: 2g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 729mg | Kalium: 1560mg | Vezels: 9g | Suiker: 13g | Vitamine A: 2146IU | Vitamine C: 183mg | Calcium: 155mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.