Simone's Kitchen

Sesamzaadjes

Sesame seeds

De sesam die we in de keuken gebruiken is het zaad van een kruidachtige plant die, hoe kan het ook anders, sesamplant wordt genoemd. Al in de Oudheid werd deze plant op grote schaal in Afrika verbouwd vanwege de olie die gewonnen werd uit de sesamzaadjes

Sesamzaadjes worden zowel gepeld als ongepeld verkocht en je hebt ze in een witte en een zwarte variant. Mensen die op de universiteit voor sesamzaad hebben gezeten, geven aan dat er een verschil in smaak zit tussen zwart en wit, maar ik proef dit eerlijk gezegd niet zo.

Sesame seeds

Sesamzaad geeft aan veel gerechten die vaak typische, Arabische smaak. Dit komt omdat in de Arabische keuken vaak Tahin (ook wel Tahini) gebruikt word; de pasta waarin gemalen en geroosterd sesamzaad het hoofdingrediënt is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hummus. Met name het geroosterde sesamzaad heeft een sterke nootachtige smaak en worden daarom dus regelmatig gebruikt als smaakvol versiersel in zoete gerechten, koekjes en broodwaren.
In de Aziatische keuken komt de smaak van sesam veelal van het gebruik van sesamolie af, maar ook in deze keuken zie je het gebruik van sesamzaad terugkomen. Voorbeelden hiervan zijn: de tonijn gerold in een jasje van sesamzaad, in een frisse salade of heel delicaat wat sesamzaadjes over noodles om hier een nootachtige smaak mee te geven.

Sesamzaadjes zijn het lekkerst wanneer je ze voor gebruik even kort roostert in de droge koekenpan.

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

1 comment

  1. Mooie foto’s weer en heel leuk, die informatie!
    Bedankt! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.