Sesamzaad is een heerlijke toevoeging aan heel veel gerechten. Er wordt olie van gemaakt, sesampasta (beter bekend als tahini) en het is geweldig om over oosterse gerechten te strooien.

Alles over sesamzaad

Alles over sesamzaad

De sesam die we in de keuken gebruiken is het zaad van een kruidachtige plant die, hoe kan het ook anders, sesamplant wordt genoemd. De plant is een eenjarige plant die tussen de 50 cm en een meter hoog wordt. De zaadjes groeien in kleine peultjes aan de plant. Als ze rijp zijn barsten ze open (de uitdrukking sesam open u schijnt hiervandaan te komen!)

Al in de Oudheid werd deze plant op grote schaal in Afrika verbouwd vanwege de olie die gewonnen werd uit de sesamzaadjes. De plant komt dan ook oorspronkelijk uit Afrika en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig komt de meeste productie uit India.

Sesamzaadjes worden zowel gepeld als ongepeld verkocht en je hebt ze in een witte en een zwarte variant (en alle kleuren ertussenin). Mensen die er voor geleerd hebben, geven aan dat er een verschil in smaak zit tussen zwart en wit, maar ik proef dit eerlijk gezegd niet zo. De witte variant wordt het meest gebruikt.

De zwarte variant wordt ongepeld gebruikt, van de witte heb je gepelde en ongepelde. Bovendien kun je vaak ook nog geroosterde en ongeroosterde sesamzaadjes kopen.

sesamzaad in een klein bakje

Sesamzaad geeft aan veel gerechten die vaak typische, Arabische smaak. Dit komt omdat in de Arabische keuken vaak tahin (ook wel tahini) gebruikt word; de pasta waarin gemalen en geroosterd sesamzaad het hoofdingrediënt is.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan: hummus. Met name het geroosterde sesamzaad heeft een sterke nootachtige smaak en worden daarom dus regelmatig gebruikt als smaakvol versiersel in zoete gerechten, koekjes en brood. Ik vind het persoonlijk ook heerlijk om te gebruiken door de granola.

Aziatische keuken

In de Aziatische keuken komt de smaak van sesam veelal van het gebruik van sesamolie af, maar ook in deze keuken zie je het gebruik van sesamzaad terugkomen. Voorbeelden hiervan zijn: de tonijn gerold in een jasje van sesamzaad, in een frisse salade of heel delicaat wat sesamzaadjes over noodles om hier een nootachtige smaak mee te geven.

Sesamzaadjes zijn het lekkerst wanneer je ze voor gebruik even kort roostert in een droge koekenpan.

Gezondheidsvoordelen

Behalve dat je sesamzaad kunt gebruiken om mee te koken en te bakken heeft het ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo zijn de zaadjes rijk aan verschillende mineralen, waaronder koper, mangaan, calcium, magnesium, fosfor, ijzer en zink. Dat ze rijk zijn aan olie had je wellicht al begrepen vanwege het feit dat er ook een sesamolie van gemaakt wordt. De olie bevat vitamine E en lignanen die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Bovendien verlagen sesamzaden het cholesterol in het bloed.

Het fijne van sesamolie is dat het een olie is die niet snel oxideert. Dit in tegenstelling tot veel plantaardige olie-soorten.

Recepten met sesamzaad:

Bron: o.a Ahealthylife

Delen is fijn!