Een paleo granola gebruikt over het algemeen geen havermout of zaken als zonnebloemolie. Met dit eenvoudige recept maak je zelf snel je eigen voorraad.

Paleo granola

Zelf paleo granola maken

Dit is typisch zo’n recept wat je heel makkelijk aan kunt passen naar je eigen wensen. Granola maken is per definitie natuurlijk al heel eenvoudig en paleo granola is daarop geen uitzondering. Het enige verschil is dat je hier geen havermout of andere granen in gebruikt. Het is dus eigenlijk een noten granola.

Variatie

Ik maak graag en vaak paleo granola en eigenlijk maak ik zelden tot nooit een versie die exact hetzelfde is als de vorige. Meestal gebruik ik kokosolie om te roosteren, maar soms ook olijfolie. De ene keer is het meer zaden zoals zonnebloem en pompoen, de andere keer is het vooral noten.

Eenmaal geroosterd kun je het aanvullen met dingen als gedroogd fruit bijvoorbeeld. Ik vind rozijntjes er lekker door, maar ook stukjes gedroogde mango (mits zonder suiker) en natuurlijk als ik het eenmaal door de kokosyoghurt doe dan kan er nog vers fruit door.

Paleo granola

Gedroogd fruit

Iemand vroeg laatst aan me waarom er geen gedroogd fruit in de oven mag. Nou ja dat mag natuurlijk wel, maar dat is meestal geen goed idee, omdat het fruit snel verbrand in de oven en het een grote plakboel wordt. Bovendien voegt het niks toe, dus dat kan makkelijker achteraf toegevoegd worden. Onthoud ook dat gedroogd fruit vaak veel suikers bevat dus als je die wilt verminderen, dan kun je ze beter weglaten uit je granola.

De honing toevoegen is overigens ook optioneel. Wil je geen zoetstoffen in je granola dan kun je alleen wat olie toevoegen. Het is zelfs mogelijk om het droog te roosteren zonder olie. Ik vind het extra knapperig worden met olie, dus dat gebruik ik altijd wel. Maar kan dus prima zonder eventueel.

Uitspreiden

Wel belangrijk voor je paleo granola is om het goed uit te spreiden op de bakplaat. Gebruik dus als het nodig is liever twee bakplaten en bak het in gedeeltes. Is de laag te dik dan wordt het niet goudbruin en krokant.

Paleo granola

Deze trailmix kun je natuurlijk ook gewoon als granola gebruiken. Of probeer eens een gewone cruesli te maken. Of een gewone granola of een speculaas granola. Of wil je een noten granola maken zonder olie?

Paleo granola

Paleo granola

4 van 2 stemmen
GangOntbijt
Keukenpaleo

Deze paleo granola maakt ongeveer 12 porties. Afhankelijk van hoeveel je gebruikt per portie uiteraard.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 25 minuten
totaal 25 minuten

12 porties

Ingrediënten

  • 2 el chiazaad
  • 2 el lijnzaad
  • 75 gr zonnebloempitten
  • 75 gr pompoenpitten
  • 400 gr gemengde noten
  • 2 tl cacao
  • 2 tl kaneel
  • 50 ml kokosolie gesmolten
  • 25 ml honing optioneel

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Meng alle noten en zaden met elkaar en giet in gedeeltes de olie erbij. Het hoeft niet moddervet te worden dus roer het goed door en als alle ingredienten met een dun laagje olie zijn bedekt is het goed. Het kan zijn dat je dus niet alle olie nodig hebt. Of misschien heb je iets meer nodig.
  • Verdeel ook de honing erdoor en spreid je mix uit over een bakplaat. Heb je dikke honing dan kun je die tegelijk met de kokosolie verwarmen. Dan vermengt het zich wat beter met de granola.
  • Rooster het in de oven voor 20 minuten. Schep na 10 minuten even goed door.
  • Laat het volledig afkoelen voor je het overdoet in een luchtdichte pot.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 288kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 7g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 5g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 11g | Transvet: 0.01g | Natrium: 4mg | Kalium: 234mg | Vezels: 5g | Suiker: 7g | Vitamine A: 7IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 56mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.