Knapperige paleo havermout uit de oven

Paleo havermout
Best grappig hoe je sommige termen gebruikt voor eten terwijl het in werkelijkheid iets heel anders is. Neem nu deze paleo havermout. Wat natuurlijk totaal geen havermout is, want havermout is niet paleo.
Maar bij gebrek aan een beter woord noem ik het gewoon paleo havermout. Het is een heerlijk ovengerechtje met knapperige nootjes bovenop en kruidige appeltjes erin verstopt.
Zonder ei
Bovendien is het ook nog eens een vegan ontbijt. In de paleo manier van eten wordt natuurlijk al vrij veel ei gebruikt, dus ik ben de laatste tijd op zoek naar paleo ontbijtrecepten zonder ei. Ik zal daar binnenkort even een setje van maken op een rijtje. Daar is best veel vraag naar. Van de week deelde ik al mijn tien favoriete paleo ontbijtrecepten en binnenkort komt daar een versie van zonder ei. Kun je je daar vast op verheugen.
Verwarmend
Met de regen van de laatste tijd is dit een heerlijk verwarmend gerecht. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd om te maken aangezien het in de oven moet en wat tijd nodig heeft om bruin en knapperig te worden, maar dan heb je ook wel wat.
Ik serveer de paleo havermout vervolgens graag met wat kokosyoghurt, maar je kunt er ook heel goed een dessert van maken door het te serveren met wat kokos-bananenijs.
Door de noten is het ook een behoorlijk stevig ontbijt en vult dus goed. Je kunt het goed bewaren in de koeling al zal het wel een stuk minder knapperig worden. In dat geval even opwarmen in de oven doet wonderen.
Knapperig ontbijt uit de oven
Ingrediënten
- 75 gr kokosflakes
- 50 gr hazelnoten
- 70 gr amandelen
- 100 gr cashewnoten
- 4 medjool dadels zonder pit
- 2,5 tl kaneel
- 2 tl vanille
- 2 el sinaasappelsap
- snufje zout
- 250 ml amandelmelk
- 1 appel in stukjes
- 2 el chiazaad
- 5 el water
Instructies
- Maak eerst het chiazaad ‘ei’ door de 2 el te mengen met 5 el water en zit dit minimaal 10 minuten aan de kant terwijl je de rest klaar maakt.
- Verwarm de oven op 180˚C.
- Meng de kokosflakes, noten en de dadels in de keukenmachine en draai tot het ongeveer lijkt op formaat van havermout.
- Meng dit met de specerijen, sinaasappelsap en de amandelmelk. Roer je chiazaad er ook door en als laatste de blokjes appel.
- Doe over in een ovenschaaltje en bak in de oven tot het goudbruin is voor 30-40 minuten, afhankelijk van het formaat van je ovenschaal.
- Serveer met vers fruit en kokosyoghurt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.