Simone's Kitchen

Zelf cruesli maken

cruesli zelf maken | simoneskitchen.nl

Zelf eenvoudig cruesli maken

Als je eenmaal voor het eerst zelf cruesli hebt gemaakt wil je nooit anders meer. Het is eenvoudig om te doen, goedkoper plus je kunt er in doen wat je zelf het allerlekkerste vindt.

Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het gewoon nog een keer; sommige dingen zijn zo eenvoudig om zelf te maken dat je je af moet vragen waarom je ze nog in de winkel koopt. Is het gemak? Prijs? Uh…?

Mixen en matchen

Om te beginnen is het handig om een soort basis recept aan te houden. Het is zo eenvoudig dat je het natuurlijk naar je eigen hand kunt zetten. Ik heb een aantal verschillende recepten voor zelf cruesli maken op de site staan. Zo is er een paleo granola en een quinoa granola en nog een paar andere variaties.

Dit recept voor een basis cruesli is dus slechts het begin. Wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

Bakje zelfgemaakte cruesli

Gedroogd fruit

Ik vind krenten, rozijnen, cranberries, gojibessen, gedroogde abrikozen, vijgen enzovoort heerlijk in mijn homemade cruesli maar die doe je pas ná het bakken in de mix. Waarom? Als je het gedroogde fruit meteen in je crueslimix doet gaat het kapot in de oven en het wordt een grote plakkerige bende. Niet doen dus.

Om de cruesli te maken is je basis havermout, gemengde noten, sesam, zonnebloempitten en dit meng je met zonnebloemolie (of kokosolie) en honing. Ik doe hier relatief veel honing in, wil je de cruesli minder zoet maken voeg dan minder toe.

Wil je het vegan maken vervang de honing dan door ahornsiroop. De zonnebloempitten kun je ook afwisselen of aanvullen met pompoenpitten. Ik wil er ook nog wel eens wat lijnzaad aan toevoegen. Overigens kun je dat ook nog na het bakken doen.

Je ziet dat het zelf maken van cruesli heel eenvoudig is. Het enige waar je even goed op moet letten is dat je het tijdens het bakken af en toe even goed omschept. Hou het ook in de gaten want het kan soms ineens heel hard gaan en je wilt natuurlijk geen verbrande cruesli.

Voor je het overschept in een voorraadpot zorg je er voor dat het echt heel goed is afgekoeld. Doe je het nog half warm in de pot dan krijg je geen knapperig resultaat!

cruesli zelf maken
Print recept Pin recept
3.5 van 2 stemmen

Zelf cruesli maken

Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 30 min
Porties: 1 portie

Benodigdheden

  • Bakplaat

Ingrediënten

  • 450 gr havermout
  • 175 gr gemengde noten ongezouten
  • 50 gr sesam zaadjes
  • 50 gr zonnebloem pitten
  • 125 ml zonnebloem olie
  • 100 ml heldere vloeibare honing

Instructies

  • Hak een aantal van de noten wat kleiner als je dat wilt. Verwarm de oven voor op 190 C en maak een grote bakplaat klaar. Liefst eentje met een opstaand randje anders wordt het nogal een bende. Meng alles samen in een grote kom en spreid het vervolgens uit in een dunne laag over de bakplaat. Rooster het in de oven voor 20-25 minuten of tot het goudbruin is. Zorg ervoor dat je het een aantal keren omschept.
  • Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking voor een maand. Na het roosteren kun je er diverse gedroogde fruitsoorten in verwerken. leef je uit!
Gang: Bijgerecht

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

4 comments

  1. Wanneer je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je gewoon geen gekochte muesli meer. De zelfgemaakte is gewoon zoveel lekkerder. Dit recept neem ik zeker mee, want variatie moet er wel zijn!

  2. Cruesli is inderdaad zo simpel om zelf te maken, en als je het één keer hebt gegeten wil je gewoon geen gekocht cruesli meer. Ik ga deze zeker eens proberen!

  3. Pingback: Zelf granola met noten maken | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.