Quinoa granola
Ik geef toe dat ik soms wat traag ben. Rages en ‘hippe’ dingen gaan vaak volledig aan mij voorbij, tot ik me dan opeens afvraag waarom ik iedereen over quinoa hoor praten (om maar een voorbeeld te noemen) Quinoa at ik namelijk – echt – allang voor het hip werd. Ik had het ergens in een winkel gevonden en het leek me wel leuk. Meegenomen dus en het beviel dus is het nooit meer uit de keuken weggeweest. In die tijd moest je je nog het ongans zoeken om quinoa te vinden. Tegenwoordig is het of op wegens overconsumptie of het is schreeuwend duur, maar je kunt het wel overal vinden. Dat dan weer wel. Gut ben ik toch eigenlijk zonder dat ik het in de gaten heb misschien wel een trend setter… 😉
Ik blijf het echter wel stug kie-no-a noemen. En nee geen keenwa dus voor mij. Kan me niet schelen hoe ik het zou moeten uitspreken. Ik vind het zo gewoon het leukst klinken. Punt. Maar we hadden het over mijn traagheid en niet over mijn (gebrek aan) uitspraak kunsten. Want ik wilde ook al een tijdje quinoa cruesli of zoals dat tegenwoordig dan heet, granola, maken. Het kwam er echter steeds maar niet van, tot ik op een regenachtige zondag door Fresh en Light van Donna aan het bladeren was en daar – je raadt het al – quinoa granola tegenkwam. Zag er lekker uit, maar alles wat in dat boek staat ziet er lekker uit dus daar is dan weer geen hogere wiskunde voor nodig.
Gemaakt dus en het leek me tevens een goede gelegenheid om binnenkort een post te schrijven over fotograferen van wit op wit. Die komt er dus aan. Voorbeeld foto’s zijn gemaakt met de granola als voorbeeld dus.
Wat vind ik ervan? Ja lekker. Beetje crunchier als de ‘gewone’ granola die ik wel eens maak en ik weet niet of dat komt doordat ik er ietsje meer maple syrup door had moeten doen. Hoe dan ook. Het is lekker en ik voorzie alweer diverse andere toepassingen. Ik heb ook nog een pak rode quinoa liggen. Die ga ik binnenkort eens proberen op deze manier
Quinoa granola
Ingrediënten
- 275 gr quinoa gekookt
- 135 gr havervlokken
- 1 tl koekkruiden
- 60 ml maple syrup
- 2 el olijfolie
- 55 gr zonnebloempitten
- 35 gr pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom en roer alles goed door tot er klontjes ontstaan. Dat gebeurde bij mij niet echt dus misschien iets meer olie of iets meer maple syrup erin.
- Spread het in een dunne laag uit op een bakplaat met bakpapier bedekt
- Zet in de voorverwarmde oven en bak het ongeveer 25 minuten of tot goudbruin. Schep het halverwege een keer om zodat ook de andere kant bruin wordt.
- Laat volledig afkoelen en doe dan over in een luchtdicht blik. Je kunt het dan 1-2 weken bewaren.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik ben maar weer gestopt met quinoa… Omdat het zo’n rage is geworden is het voor de (arme) boeren daar niet meer te betalen…. Dat krijg je dan weer met rages he?
Ik geloof wel dat er Nederlandse quinoa te verkrijgen is. Het groeit best makkelijk. Ik echt daar wel op.
Ja dat klopt. Ze zijn bezig om te kijken of het hier ook verbouwd kan worden want het is natuurlijk van de zotte dat de mensen in Pure straks niks meer eten hebben… Rare toestand altijd weer… Toch raar hoe die rages dan ontstaan!
Oh ja die goede oude nog niet gehypte quinoatijd. Ik weet nog dat ze het toen alleen bij de grote winkel verkochten. Nu zie je het echt overal. Ik vind het wel erg lekker zo als granola en maak het ook wel vaker. Maar inderdaad hopelijk snel Nederlandse quinoa!
We gaan er voor duimen! En ja zolang geleden is het helemaal nog niet die niet gehypte tijd… (als jij het nog weet dan kan het nooit heel lang geleden zijn… Haha)
Wat een leuk recept! Ik heb nog wat quinoa in huis en hier nog nooit granola van gemaakt. Klinkt erg lekker, ga ik eens proberen!
Is erg lekker. Het is hier alweer bijna op dus binnenkort maar weer een extra portie maken…:)
Lekker! Die sla ik op voor als ik weer suiker (en dus maple syrup) kan eten volgende maand 🙂 Ik heb al een poosje geen quinoa meer gehad trouwens, omdat ik het echt een herfst/winter dingetje vind. Maar om het op deze manier te maken stond ook al een poosje op m’n lijstje, dus het moet er maar eens van komen.
Het is dat we net gegeten hebben, anders kreeg ik weer honger door die mooie foto’s van je!
Dank, dank…:) Mijn idee om mee te doen met de suiker challenge is geheel in het water gevallen. Maar Ik Ben vast van plan om het wel binnenkort op te pakken want mijn eetpatroon is weer helemaal fout aan het gaan. Zucht..
Hoi Simone, wat een prachtige foto’s ! Ik heb het boek deze week ook gekocht en deze granola was mij ook opgevallen. Nu ik hier lees dat het effectief lekker is, ga ik deze zeker ook eens maken. Grtjs, Peggy
Pingback: 5 x perfect yogurt breakfast | StyleMyDay
Pingback: Wat is een Whole30? En de resultaten!