Deze quinoa granola maak je – de naam zegt het al – met quinoa maar ook met havervlokken, koekkruiden en zonnebloem- en pompoenpitten. Een heerlijk begin van je dag!

Quinoa granola | simoneskitchen.nl

Quinoa granola

Hoe lekker ziet dit bordje met quinoa granola er wel niet uit? Ik hou ervan. Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om zelf granola te maken komen er allerlei variaties op het thema voorbij. Zo maak ik graag een gewone granola, maar ook een paleo granola staat hier vaak op het menu. Wat ik er in doe is een beetje afhankelijk van wat ik nog heb liggen en waar ik zin in heb.

Deze quinoa granola zag ik voorbij komen in het boek van Donna Hay Fresh & Light (ik weet niet of het nog verkrijgbaar is. Ik zag wel de Engelse variant langskomen. Die is nog wel te koop) en het zag er zo lekker uit dat ik het wilde proberen.

Quinoa granola | simoneskitchen.nl

Gekookt of ongekookt

De eerste keer dat ik dit recept voor quinoa granola maakte volgde ik de instructies van Donna volledig. En hoewel het eigenlijk niet heel duidelijk wordt vermeld in het recept had ik eruit geconcludeerd dat je het ongekookt maakt. En dat gaat zeker wel, maar het is wel behoorlijk aan de crunchy kant. Misschien had ik het langer moeten laten roosteren.

De volgende keer maakte ik het echter met gekookte quinoa en dat beviel me een stuk beter. Als je de quinoa kookt, kook het dan wel korter dan normaal. Ongeveer de helft van de tijd is voldoende. Het gaart dan verder in de oven tijdens het roosteren.

Gepofte quinoa

Een andere lekkere optie voor deze quinoa granola is om de quinoa eerst te poffen. Dit kun je doen met quinoa die je eerst moet wassen of met quinoa die zo de pan in kan. In het eerste geval laat je het goed uitlekken en een beetje drogen. Vervolgens verhit je een steelpan of koekenpan met een beetje olie en je roostert zo de quinoa tot deze gaat poffen. Beetje vergelijkbaar met popcorn maar dan een stuk kleiner. Handig om een deksel te gebruiken al schieten ze niet zo de pan uit als met mais.

De quinoa kun je dan vervolgens verder verwerken in de quinoa granola. Je kunt trouwens ook gepofte quinoa zo kopen, maar die is wat lastiger te vinden. Plus het is niet ingewikkeld om het zelf te maken.

Quinoa granola | simoneskitchen.nl

Glutenvrij

Quinoa is van nature glutenvrij maar wil je zeker weten dat je granola ook glutenvrij is, zorg dan dat je checkt of je glutenvrije havervlokken koopt. Die willen nog wel eens toch iets van gluten bevatten. Afhankelijk van waar ze verwerkt zijn. Goed op letten dus als het belangrijk voor je is.

In dit recept meng je de quinoa dus met havervlokken, maple syrup, olie, koekkruiden en de pitten. Je kunt er eventueel ook nog andere dingen aan toevoegen zoals noten, chia of lijnzaad en dergelijke. Na het roosteren zou je er nog gedroogd fruit door kunnen doen.

Afkoelen

Laat de quinoa granola na het bakken goed afkoelen en doe het daarna pas over in een luchtdichte pot. Het blijft op die manier minimaal een paar weken goed en knapperig.

quinoa granola
Print recept Pin recept Bewaar als favoriet
5 van 1 stem

Quinoa granola

Een lekker knapperige granola met extra eiwit door de quinoa.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 8 porties

Ingrediënten

  • 275 gr quinoa gekookt voor de helft van de normale tijd
  • 135 gr havervlokken
  • 1 tl koekkruiden
  • 60 ml maple syrup
  • 2 el olijfolie
  • 55 gr zonnebloempitten
  • 35 gr pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180Ëš C.
  • Doe alle ingrediĂ«nten bij elkaar in een ruime kom en roer alles goed door tot er klontjes ontstaan. Dat gebeurde bij mij niet echt dus misschien iets meer olie of iets meer maple syrup erin.
  • Spread het in een dunne laag uit op een bakplaat met bakpapier bedekt
  • Zet in de voorverwarmde oven en bak het ongeveer 25 minuten of tot goudbruin. Schep het halverwege een keer om zodat ook de andere kant bruin wordt.
  • Laat volledig afkoelen en doe dan over in een luchtdicht blik. Je kunt het dan 1-2 weken bewaren.

Notities

Je kunt voor dit recept gekookte of ongekookte quinoa gebruiken. De ongekookte wil nog wel eens iets te crunchy uitpakken. Hou je daar niet van, gebruik dan de gekookte variant. Spreid het goed uit zodat het niet allemaal aan elkaar gaat plakken.
Gang: Ontbijt
Keuken: Hollandse keuken
Trefwoord: quinoa
Dieetsoort: glutenvrij

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 194kcal, Koolhydraten: 25g, Eiwit: 7g, Vet: 8g, Verzadigd vet: 1g, Natrium: 4mg, Kalium: 156mg, Vezels: 4g, Suiker: 5g, Calcium: 30mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!