Quinoa granola
Deze quinoa granola maak je – de naam zegt het al – met quinoa maar ook met havervlokken, koekkruiden en zonnebloem- en pompoenpitten. Een heerlijk begin van je dag!
Quinoa granola
Hoe lekker ziet dit bordje met quinoa granola er wel niet uit? Ik hou ervan. Sinds ik heb ontdekt hoe makkelijk het is om zelf granola te maken komen er allerlei variaties op het thema voorbij. Zo maak ik graag een gewone granola, maar ook een paleo granola staat hier vaak op het menu. Wat ik er in doe is een beetje afhankelijk van wat ik nog heb liggen en waar ik zin in heb.
Deze quinoa granola zag ik voorbij komen in het boek van Donna Hay Fresh & Light (ik weet niet of het nog verkrijgbaar is. Ik zag wel de Engelse variant langskomen. Die is nog wel te koop) en het zag er zo lekker uit dat ik het wilde proberen.
Gekookt of ongekookt
De eerste keer dat ik dit recept voor quinoa granola maakte volgde ik de instructies van Donna volledig. En hoewel het eigenlijk niet heel duidelijk wordt vermeld in het recept had ik eruit geconcludeerd dat je het ongekookt maakt. En dat gaat zeker wel, maar het is wel behoorlijk aan de crunchy kant. Misschien had ik het langer moeten laten roosteren.
De volgende keer maakte ik het echter met gekookte quinoa en dat beviel me een stuk beter. Als je de quinoa kookt, kook het dan wel korter dan normaal. Ongeveer de helft van de tijd is voldoende. Het gaart dan verder in de oven tijdens het roosteren.
Gepofte quinoa
Een andere lekkere optie voor deze quinoa granola is om de quinoa eerst te poffen. Dit kun je doen met quinoa die je eerst moet wassen of met quinoa die zo de pan in kan. In het eerste geval laat je het goed uitlekken en een beetje drogen. Vervolgens verhit je een steelpan of koekenpan met een beetje olie en je roostert zo de quinoa tot deze gaat poffen. Beetje vergelijkbaar met popcorn maar dan een stuk kleiner. Handig om een deksel te gebruiken al schieten ze niet zo de pan uit als met mais.
De quinoa kun je dan vervolgens verder verwerken in de quinoa granola. Je kunt trouwens ook gepofte quinoa zo kopen, maar die is wat lastiger te vinden. Plus het is niet ingewikkeld om het zelf te maken.
Glutenvrij
Quinoa is van nature glutenvrij maar wil je zeker weten dat je granola ook glutenvrij is, zorg dan dat je checkt of je glutenvrije havervlokken koopt. Die willen nog wel eens toch iets van gluten bevatten. Afhankelijk van waar ze verwerkt zijn. Goed op letten dus als het belangrijk voor je is.
In dit recept meng je de quinoa dus met havervlokken, maple syrup, olie, koekkruiden en de pitten. Je kunt er eventueel ook nog andere dingen aan toevoegen zoals noten, chia of lijnzaad en dergelijke. Na het roosteren zou je er nog gedroogd fruit door kunnen doen.
Afkoelen
Laat de quinoa granola na het bakken goed afkoelen en doe het daarna pas over in een luchtdichte pot. Het blijft op die manier minimaal een paar weken goed en knapperig.
Quinoa granola
Ingrediënten
- 275 gr quinoa gekookt voor de helft van de normale tijd
- 135 gr havervlokken
- 1 tl koekkruiden
- 60 ml maple syrup
- 2 el olijfolie
- 55 gr zonnebloempitten
- 35 gr pompoenpitten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚ C.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in een ruime kom en roer alles goed door tot er klontjes ontstaan. Dat gebeurde bij mij niet echt dus misschien iets meer olie of iets meer maple syrup erin.
- Spread het in een dunne laag uit op een bakplaat met bakpapier bedekt
- Zet in de voorverwarmde oven en bak het ongeveer 25 minuten of tot goudbruin. Schep het halverwege een keer om zodat ook de andere kant bruin wordt.
- Laat volledig afkoelen en doe dan over in een luchtdicht blik. Je kunt het dan 1-2 weken bewaren.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Wat is een Whole30? En de resultaten!
Pingback: 5 x perfect yogurt breakfast | StyleMyDay
Hoi Simone, wat een prachtige foto’s ! Ik heb het boek deze week ook gekocht en deze granola was mij ook opgevallen. Nu ik hier lees dat het effectief lekker is, ga ik deze zeker ook eens maken. Grtjs, Peggy
Lekker! Die sla ik op voor als ik weer suiker (en dus maple syrup) kan eten volgende maand 🙂 Ik heb al een poosje geen quinoa meer gehad trouwens, omdat ik het echt een herfst/winter dingetje vind. Maar om het op deze manier te maken stond ook al een poosje op m’n lijstje, dus het moet er maar eens van komen.
Het is dat we net gegeten hebben, anders kreeg ik weer honger door die mooie foto’s van je!
Dank, dank…:) Mijn idee om mee te doen met de suiker challenge is geheel in het water gevallen. Maar Ik Ben vast van plan om het wel binnenkort op te pakken want mijn eetpatroon is weer helemaal fout aan het gaan. Zucht..
Wat een leuk recept! Ik heb nog wat quinoa in huis en hier nog nooit granola van gemaakt. Klinkt erg lekker, ga ik eens proberen!
Is erg lekker. Het is hier alweer bijna op dus binnenkort maar weer een extra portie maken…:)
Oh ja die goede oude nog niet gehypte quinoatijd. Ik weet nog dat ze het toen alleen bij de grote winkel verkochten. Nu zie je het echt overal. Ik vind het wel erg lekker zo als granola en maak het ook wel vaker. Maar inderdaad hopelijk snel Nederlandse quinoa!
We gaan er voor duimen! En ja zolang geleden is het helemaal nog niet die niet gehypte tijd… (als jij het nog weet dan kan het nooit heel lang geleden zijn… Haha)
Ik ben maar weer gestopt met quinoa… Omdat het zo’n rage is geworden is het voor de (arme) boeren daar niet meer te betalen…. Dat krijg je dan weer met rages he?
Ik geloof wel dat er Nederlandse quinoa te verkrijgen is. Het groeit best makkelijk. Ik echt daar wel op.
Ja dat klopt. Ze zijn bezig om te kijken of het hier ook verbouwd kan worden want het is natuurlijk van de zotte dat de mensen in Pure straks niks meer eten hebben… Rare toestand altijd weer… Toch raar hoe die rages dan ontstaan!