Granola bars van Rens Kroes
Ben je op zoek naar een makkelijk en lekkere snack die bovendien perfect is om mee te nemen voor onderweg? Dan zit je met deze fijne granola bars absoluut goed!
Granola bars
Deze lekkere granola bars komen uit het boek van Rens Kroes. “Powerfood: Van Friesland naar New York” Ik vind het sowieso een heerlijk boek en deze granola bars zijn wel echt favoriet geworden. Ze zijn makkelijk om te maken en zo’n klein blokje vult echt goed. Dat maakt het meteen de ideale snack voor onderweg.
De granola bars zijn bovendien glutenvrij. Aangenomen dat je wel zorgt dat je glutenvrije havervlokken gebruikt om ze te maken. Ondanks het feit dat havervlokken van nature glutenvrij zijn kan het zijn dat ze in een fabriek zijn gemaakt waar gluten worden verwerkt. Als ze echt glutenvrij zijn dan staat het er meestal op. Even op letten dus.
Amper bakken
Het grappige is dat je – om deze granola bars te maken – amper een oven nodig hebt. Het enige wat je bakt zijn de havervlokken. Die rooster je voor een minuut of 15 in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn en daarna is het vooral een kwestie van alles bij elkaar doen in de keukenmachine en tot een plakkerig geheel draaien.
Draai het overigens niet te fijn. Je wilt wel nog een beetje structuur hebben. Voor deze homemade granola bars gebruik je vervolgens ook nog notenpasta. Deze kun je het makkelijkste verwerken door het even kort te verwarmen zodat het goed mengt met de rest van de ingrediënten. Hiervoor meng je de notenpasta met de ahornsiroop en je verhit dit op laag vuur tot het soepel is en een geheel vormt. Dit roer je vervolgens door de rest van de ingredienten.
Ovenschaal
Vervolgens bekleed je een vierkante ovenschaal met bakpapier en je stort je granola mengsel hierin. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel zodat het allemaal mooi stevig is. Dit is wel een belangrijke stap want hoe stevig je repen zijn des te makkelijker je ze mee kan nemen. Het is een ideaal gezond tussendoortje en super handig om mee te nemen. Mits je natuurlijk wel zorgt dat het goed aan elkaar blijft zitten.
Ooit maakte ik eens granola bars en vergat die toch wel belangrijke stap. Met als gevolg dat ik meer een granola voor op de yoghurt had dan een stevige reep.
Dadels
Voor het zoet gebruik je dadels. Het liefst gebruik je hiervoor medjool dadels. Die zijn lekker zacht en sticky zodat ook dit weer meehelpt met het plakken van je eindresultaat. Na het aandrukken zet je de granola bars voor ongeveer 2 uur in de koeling om goed op te stijven.
Eenmaal goed afgekoeld worden ze mooi stevig en kun je de granola bars in repen snijden en meenemen voor onderweg. Ze blijven – afgedekt in een luchtdichte doos – zeker een week goed. Maar invriezen kan ook als je ze langer wilt gebruiken. Je snijdt van het vierkante stuk ongeveer 12 blokjes. Eén blokje is best behoorlijk machtig dus je hebt er niet veel van nodig.
Zijn granola bars gezond?
Dit is wellicht een van de meest gestelde vragen. Ja en nee. Uiteindelijk zit ook in deze granola bars behoorlijk wat suikers. De dadels en de ahornsiroop maken de reep lekker zoet. Niet te maar toch wel aan de zoete kant. Dat betekent ook dat het eten van een zoete reep effect kan hebben op je bloedsuiker. Door de hoeveelheid vezels die erin zitten zou het geen probleem moeten opleveren en past af en toe een blokje van deze granola bars prima in een afwisselend menu.
Granola bars van Rens
Benodigdheden
- vierkant bakblik 20 x 20 cm
Ingrediënten
- 85 gr gemengde ongezouten noten
- 190 gr dadels medjool dadels zijn het lekkerste
- 120 gr havervlokken
- 70 gr notenpasta
- 2 el ahornsiroop
- 65 gr gemengde zaden chia, hennep, zonnebloem, pompoen, lijnzaad
- 50 gr gemengd gedroogd fruit zoals cranberries, rozijnen, abrikozen en/of gojibessen
- beetje zeezout
- 1/2 tl kaneelpoeder
- 1/4 tl gemberpoeder
- 2 el kokosolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe de havervlokken in een ovenschaal en rooster deze even een minuutje of 15 tot ze goudbruin zijn en laat dan afkoelen.
- Doe ondertussen de noten en de dadels in een keukenmachine en draai tot een plakkerige massa.
- Verwarm de notenpasta met de ahornsiroop in een kleine steelpan en voeg dit bij de dadelmassa en doe de rest van de ingredienten ook in de kom erbij. Kneed alles goed door, tot je een samenhangende massa hebt.
- Spreid het mengsel uit over een bakplaat of lage schaal en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Dit is wel belangrijk anders vallen de repen uit elkaar.
- Zet de schaal minstens twee uur in de koelkast en snij ze met een scherp mes in blokjes of repen.
- Bewaar in de koelkast in een luchtdicht verpakte trommel en je kunt ze tot twee weken eten.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ziet er lekker uit, zal ik zeker eens maken.
Ter info: er staat een tikfoutje in de tekst: “Wanneer je via die link iets bestelD ontvang ik hiervoor een kleine commissie.” Moet zijn: “als je iets bestelT”… 😉
Ik zal het aanpassen 😉
Bedoel je hazelnoten zoals Nutella als je notenpasta schrijft in het recept?
Hé Bram. Nee notenpasta lijkt meer op pindakaas. Je vindt het meestal bij de reform artikelen. Je hebt cashewpasta, amandelpasta en gemengde noten.
Pingback: 3x stop de troep
Hoe lang moeten ze in de oven? Vast geen 4 uur?
He Sybrandt. Eh nee, ze moeten helemaal niet in de oven. In de koelkast wel vier uur… 🙂 Even het recept lezen… 🙂
Pingback: Bakkersinfo | Granola biedt mogelijkheden voor de bakkerij!
Weet iemand hoeveel calorieën er in een reep zitten ongeveer?
Waarom mag je het alleen 2 weken bewaren???
Je mag ze van mij zo lang bewaren als je zelf wilt.. 🙂 Alleen worden ze dan minder lekker waarschijnlijk (zo lang heb ik er niet mee gedaan namelijk, maar dat staat in het recept)
Heb wel idd met lepel aangedrukt en nacht in de koelkast gedaan. Maar ander soort dadels gebruikt, zou het daar aan kunnen liggen? Zal volgende keer meer kokosolie en wat extra honing erbij doen. Ik vond het wel lekker, ik had zoeter verwacht, maar gelukkig was het niet zo. Alleen iedere keer als ik de koelkast open doe zie ik het liggen dus het is al ver op haha
Ik denk dat het dan aan de dadels ligt. Probeer het volgende keer eens met de medjool dadels (hebben ze oa bij de albert heijn. Die liggen altijd bij het vers fruit) want die zijn veel plakkeriger. En ja lekker is het he!
Ik heb het meteen gemaakt, het is heerlijk!! Maarrrr 1 probleem, het valt uit elkaar. Ik heb het vanmorgen door mijn yoghurt gegeten, dat was ook lekker, maar wat heb ik verkeerd gedaan? Kan ik iets extra toevoegen waardoor het 1 geheel blijft?
Niet hard genoeg aangedrukt? Heb je ze in de koelkast bewaard? Mijne bleven wel in elkaar dus ik weet niet precies waar het dan fout gaat. Ik merk wel dat ze wat “losser” worden als ze warm worden. Rens geeft in het boek aan dat ze makkelijk in de vriezer bewaard kunnen worden en dan ’s morgens eruit halen en meenemen. Door de yoghurt is ook wel lekker maar niet de bedoeling. Haha…
Hoe heb je ze aangedrukt?
Welke dadels heb je gebruikt? Medjool dadels zijn heel plakkerig en blijven goed bij elkaar. Gewone dadels iets minder. Je zou ook een extra eetlepel kokosolie erbij kunnen doen misschien.
Welkom terug in nat Nederland, vreselijk hoe die regen gauw gaat vervelen grrrr.
Jaaa op dit recept was ik aan het wachten!
Ja het duurde even he… Haha… En inderdaad klagen over het weer: kan het nog wat Nederlandser worden? 🙂
Inderdaad het gras is altijd groener aan de overkant. Wij Nederlands zijn dan ook heel goed om te klagen over het weer.
Ben heel benieuwd naar het vervolg over Jordanië.
Ik kende deze granola bars nog niet maar het ziet er lekker uit. Ik ga ze binnenkort een keertje maken.
Vandaag komt deel 2 over Jordanië online en meer zit ook al in de planning! 🙂
Ik heb ze een tijdje geleden gemaakt, zo lekker! Aanrader!
Ja ik vond dit misschien wel de allerlekkerste granola repen die ik tot nu toe heb gemaakt. En lekker makkelijk om op voorraad te hebben
Lekker zijn die granola bars! Ook weer eens maken 🙂
Ja en deze zijn echt super Lekker!