Granola bars van Rens Kroes

Powerbars van Rens Kroes | simoneskitchen.nl

Ja hoor, ze is er weer! Gisteren terug gekomen uit heet Jordanie, hop weer in de regen in Nederland. En het is grappig hoe dat werkt he. Terwijl we lagen te smelten aan het zwembad bij 40 graden in de schaduw (echt!) kwamen we tot de conclusie dat regen toch wel heel erg fijn klonk. Lekker koud en nat… En dan ben je terug in Nederland en dan sta je in de stromende regen en dan lijken die 40 graden niet alleen ineens heel ver weg, maar ook nog eens heel erg aantrekkelijk weer. Hahaha… Hoezo ‘het gras is altijd groener aan de overkant??’ Maar even serieus; 40 graden is niet te doen. Vind ik tenminste.

Powerbars van Rens Kroes | simoneskitchen.nl

Kun je wel aan mij overlaten om in Jordanie te belanden als er net een soort van hittegolf aan de gang is. Het ging ook prompt heel erg onweren en bliksemen de laatste avond voor we weggingen. Anyway, over Jordanie krijgen jullie nog wel het een en ander om de oren want ik was onder de indruk. Prachtig land met hele fijne mensen. Affijn, dat heeft natuurlijk totaal niks te

Granola bars van Rens Kroes | simoneskitchen.nl

maken met de lekkernij die we hier nu aan de hand hebben. Ik had al eens eerder een soort powerbars of granola bars of gezond tussendoortje gemaakt, maar ik moet zeggen; deze zijn echt het allerlekkerste

 

Ze komen uit het nieuwe boek van Rens Kroes: Powerfood 2

Een aanrader als je het aan mij vraagt! Ze zijn flink machtig dus zo’n blokje is meer dan genoeg voor een lekker en vullend tussendoortje. Zonder suiker en enige andere toevoeging dus voor iedereen geschikt.

Granola bars van Rens

Ingredients:

  • 85 gr gemengde ongezouten noten
  • 190 gr dadels (medjool dadels zijn het lekkerste)
  • 120 gr havervlokken
  • 70 gr notenpasta
  • 2 el ahornsiroop
  • 65 gr gemengde zaden (chia, hennep, zonnebloem, pompoen, lijnzaad)
  • 50 gr gemengd gedroogd fruit, zoals cranberries, rozijnen, abrikozen en/of gojibessen
  • beetje zeezout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 2 el kokosolie

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de havervlokken in een ovenschaal en rooster deze even een minuutje of 15 tot ze goudbruin zijn en laat dan afkoelen.
  2. Doe ondertussen de noten en de dadels in een keukenmachine en draai tot een plakkerige massa.
  3. Verwarm de notenpasta met de ahornsiroop in een kleine steelpan en voeg dit bij de dadelmassa en doe de rest van de ingredienten ook in de kom erbij. Kneed alles goed door, tot je een samenhangende massa hebt.
  4. Spreid het mengsel uit over een bakplaat of lage schaal en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Dit is wel belangrijk anders vallen de repen uit elkaar.
  5. Zet de schaal minstens twee uur in de koelkast en snij ze met een scherp mes in blokjes of repen.
  6. Bewaar in de koelkast in een luchtdicht verpakte trommel en je kunt ze tot twee weken eten.

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

18 comments

  1. Lekker zijn die granola bars! Ook weer eens maken 🙂

  2. Ik heb ze een tijdje geleden gemaakt, zo lekker! Aanrader!

  3. Inderdaad het gras is altijd groener aan de overkant. Wij Nederlands zijn dan ook heel goed om te klagen over het weer.
    Ben heel benieuwd naar het vervolg over Jordanië.

    Ik kende deze granola bars nog niet maar het ziet er lekker uit. Ik ga ze binnenkort een keertje maken.

  4. Welkom terug in nat Nederland, vreselijk hoe die regen gauw gaat vervelen grrrr. 
    Jaaa op dit recept was ik aan het wachten! 

  5. Ik heb het meteen gemaakt, het is heerlijk!! Maarrrr 1 probleem, het valt uit elkaar. Ik heb het vanmorgen door mijn yoghurt gegeten, dat was ook lekker, maar wat heb ik verkeerd gedaan?  Kan ik iets extra toevoegen waardoor het 1 geheel blijft?

    • Simone van den Berg

      Niet hard genoeg aangedrukt? Heb je ze in de koelkast bewaard? Mijne bleven wel in elkaar dus ik weet niet precies waar het dan fout gaat. Ik merk wel dat ze wat “losser” worden als ze warm worden. Rens geeft in het boek aan dat ze makkelijk in de vriezer bewaard kunnen worden en dan ‘s morgens eruit halen en meenemen. Door de yoghurt is ook wel lekker maar niet de bedoeling. Haha…
      Hoe heb je ze aangedrukt?

      Welke dadels heb je gebruikt? Medjool dadels zijn heel plakkerig en blijven goed bij elkaar. Gewone dadels iets minder. Je zou ook een extra eetlepel kokosolie erbij kunnen doen misschien.

  6. Heb wel idd met lepel aangedrukt en nacht in de koelkast gedaan. Maar ander soort dadels gebruikt, zou het daar aan kunnen liggen? Zal volgende keer meer kokosolie en wat extra honing erbij doen. Ik vond het wel lekker, ik had zoeter verwacht, maar gelukkig was het niet zo. Alleen iedere keer als ik de koelkast open doe zie ik het liggen dus het is al ver op haha

    • Simone van den Berg

      Ik denk dat het dan aan de dadels ligt. Probeer het volgende keer eens met de medjool dadels (hebben ze oa bij de albert heijn. Die liggen altijd bij het vers fruit) want die zijn veel plakkeriger. En ja lekker is het he!

  7. Waarom mag je het alleen 2 weken bewaren???

  8. Weet iemand hoeveel calorieën er in een reep zitten ongeveer?

  9. Pingback: Bakkersinfo | Granola biedt mogelijkheden voor de bakkerij!

  10. Hoe lang moeten ze in de oven? Vast geen 4 uur?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *