Ben je op zoek naar een makkelijk en lekkere snack die bovendien perfect is om mee te nemen voor onderweg? Dan zit je met deze fijne granola bars absoluut goed!

Granola bars

Granola bars

Deze lekkere granola bars komen uit het boek van Rens Kroes. “Powerfood: Van Friesland naar New York” Ik vind het sowieso een heerlijk boek en deze granola bars zijn wel echt favoriet geworden. Ze zijn makkelijk om te maken en zo’n klein blokje vult echt goed. Dat maakt het meteen de ideale snack voor onderweg.

De granola bars zijn bovendien glutenvrij. Aangenomen dat je wel zorgt dat je glutenvrije havervlokken gebruikt om ze te maken. Ondanks het feit dat havervlokken van nature glutenvrij zijn kan het zijn dat ze in een fabriek zijn gemaakt waar gluten worden verwerkt. Als ze echt glutenvrij zijn dan staat het er meestal op. Even op letten dus.

Granola bars

Amper bakken

Het grappige is dat je – om deze granola bars te maken – amper een oven nodig hebt. Het enige wat je bakt zijn de havervlokken. Die rooster je voor een minuut of 15 in de oven totdat ze mooi goudbruin zijn en daarna is het vooral een kwestie van alles bij elkaar doen in de keukenmachine en tot een plakkerig geheel draaien.

Draai het overigens niet te fijn. Je wilt wel nog een beetje structuur hebben. Voor deze homemade granola bars gebruik je vervolgens ook nog notenpasta. Deze kun je het makkelijkste verwerken door het even kort te verwarmen zodat het goed mengt met de rest van de ingrediënten. Hiervoor meng je de notenpasta met de ahornsiroop en je verhit dit op laag vuur tot het soepel is en een geheel vormt. Dit roer je vervolgens door de rest van de ingredienten.

Granola bars van Rens kroes

Ovenschaal

Vervolgens bekleed je een vierkante ovenschaal met bakpapier en je stort je granola mengsel hierin. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel zodat het allemaal mooi stevig is. Dit is wel een belangrijke stap want hoe stevig je repen zijn des te makkelijker je ze mee kan nemen. Het is een ideaal gezond tussendoortje en super handig om mee te nemen. Mits je natuurlijk wel zorgt dat het goed aan elkaar blijft zitten.

Ooit maakte ik eens granola bars en vergat die toch wel belangrijke stap. Met als gevolg dat ik meer een granola voor op de yoghurt had dan een stevige reep.

Dadels

Voor het zoet gebruik je dadels. Het liefst gebruik je hiervoor medjool dadels. Die zijn lekker zacht en sticky zodat ook dit weer meehelpt met het plakken van je eindresultaat. Na het aandrukken zet je de granola bars voor ongeveer 2 uur in de koeling om goed op te stijven.

Granola bars stapeltje

Eenmaal goed afgekoeld worden ze mooi stevig en kun je de granola bars in repen snijden en meenemen voor onderweg. Ze blijven – afgedekt in een luchtdichte doos – zeker een week goed. Maar invriezen kan ook als je ze langer wilt gebruiken. Je snijdt van het vierkante stuk ongeveer 12 blokjes. Eén blokje is best behoorlijk machtig dus je hebt er niet veel van nodig.

Zijn granola bars gezond?

Dit is wellicht een van de meest gestelde vragen. Ja en nee. Uiteindelijk zit ook in deze granola bars behoorlijk wat suikers. De dadels en de ahornsiroop maken de reep lekker zoet. Niet te maar toch wel aan de zoete kant. Dat betekent ook dat het eten van een zoete reep effect kan hebben op je bloedsuiker. Door de hoeveelheid vezels die erin zitten zou het geen probleem moeten opleveren en past af en toe een blokje van deze granola bars prima in een afwisselend menu.

Granola bars
Print recept Pin recept
3.79 van 14 stemmen

Granola bars van Rens

Deze lekkere granola bars zijn perfect om mee te nemen voor onderweg en een snelle energie pick me up
Voorbereidingstijd: 20 min
Koeling: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 min
Dieetsoort glutenvrij
Porties: 12 repen

Benodigdheden

  • vierkant bakblik 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 85 gr gemengde ongezouten noten
  • 190 gr dadels medjool dadels zijn het lekkerste
  • 120 gr havervlokken
  • 70 gr notenpasta
  • 2 el ahornsiroop
  • 65 gr gemengde zaden chia, hennep, zonnebloem, pompoen, lijnzaad
  • 50 gr gemengd gedroogd fruit zoals cranberries, rozijnen, abrikozen en/of gojibessen
  • beetje zeezout
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 2 el kokosolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200˚ C. Doe de havervlokken in een ovenschaal en rooster deze even een minuutje of 15 tot ze goudbruin zijn en laat dan afkoelen.
  • Doe ondertussen de noten en de dadels in een keukenmachine en draai tot een plakkerige massa.
  • Verwarm de notenpasta met de ahornsiroop in een kleine steelpan en voeg dit bij de dadelmassa en doe de rest van de ingredienten ook in de kom erbij. Kneed alles goed door, tot je een samenhangende massa hebt.
  • Spreid het mengsel uit over een bakplaat of lage schaal en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Dit is wel belangrijk anders vallen de repen uit elkaar.
  • Zet de schaal minstens twee uur in de koelkast en snij ze met een scherp mes in blokjes of repen.
  • Bewaar in de koelkast in een luchtdicht verpakte trommel en je kunt ze tot twee weken eten.
Gang: Snack
Keuken: Gezonde keuken
Trefwoord: havermout, noten, zaden
Dieetsoort: glutenvrij
Auteur: Rens Kroes

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 232kcal, Koolhydraten: 27g, Eiwit: 6g, Vet: 13g, Verzadigd vet: 3g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g, Natrium: 2mg, Kalium: 233mg, Vezels: 4g, Suiker: 15g, Vitamine A: 25IU, Vitamine C: 0.1mg, Calcium: 52mg, Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!