Een lekkere combinatie van smaken in deze pompoen focaccia met walnoten en kaas
Voorbereidingstijd: 50 minutenmin
Bereidingstijd: 30 minutenmin
Totale tijd: 1 uuruur20 minutenmin
Porties: 12personen
Ingrediënten
200mllauwwarm water30˚ C
30grbruine suiker
1pakjedroge gist7 gr
500gr00 bloem
45grbotergesmolten
500grverse pompoen of flespompoenvoor 220 gr pompoenpuree
1tlzout
1/4tlgemalen nootmuskaat
50grgeraspte Gruyere of andere harde kaas
60grgehakte pecannoten of walnoten
Instructies
Verwarm de oven voor op 200˚ C.
Maak de pompoen schoon en snij in grote stukken. Laat de schil er nog op zitten. Deze is makkelijker te verwijderen als de pompoen schoon is. Voor de biologische oranje pompoen kun je het vel gewoon eten.
In een kom hussel je de pompoen met olijfolie, zout en peper tot alle stukken bedekt zijn. Leg op een bakplaat met bakpapier en rooster in de oven tot ze zacht zijn, ongeveer 30-40 minuten. Zorg dat de stukken niet te dicht op elkaar zitten dan worden ze minder goed geroosterd. Laat de pompoen afkoelen en verwijder de schil (of pureer deze mee)
Pureer met een vork of in de blender. Je hebt 220 gr pompoen puree nodig.
Combineer water, gist en suiker in een grote kom. Laat dit 5 minuutjes staan. Voeg 135 gr van de bloem toe en de gesmolten boter en mix tot het goed gemengd is. Dek af en laat dit 30 minuten rijzen.
Voeg de pompoenpuree, zout en nootmuskaat toe aan het gerezen bloemmengsel en roer tot alles goed gemengd is. Voeg 300 gr bloem toe en de helft van de kaas. Roer dit door en kneed het licht tot je een elastisch en beetje plakkerig deeg hebt. Vorm het deeg in een bal en bestrijk met olijfolie. Leg in een kom en dek af en laat dit 1 uur rijzen of tot het in formaat is verdubbeld. Om te checken of het goed is druk je twee vingers in het deeg en als de vingers erin blijven staan is je deeg goed.
Bedek een bakplaat met bakpapier en strooi er wat bloem overheen. Vorm de focaccia in een rechthoek met je handen (het kan zijn dat je wat bloem nodig hebt) van ongeveer 30 x 35 cm. Bestrijk met wat olijfolie en strooi de rest van de kaas en de walnoten over de bovenkant heen. Druk ze lichtjes aan om ze in het deeg te duwen. Dek af en laat dit weer voor 15-20 minuten rijzen.
In de tussentijd verwarm je de oven voor op 200˚ C en bak je de focaccia voor 30 minuten of tot het brood gaar is en bruin aan de bovenkant. Het kan zijn dat je het halverwege af moet dekken met folie als het te snel bruint.