appel-amandelcake

Appel-amandelcake

Een heerlijke en makkelijke appel-amandelcake op basis van amandelmeel en olijfolie. Superlekker!

Glutenvrij bakken

Van de week realiseerde ik me ineens dat ik alweer 10 nummers van Paleo magazine heb gemaakt. Dat zijn in totaal 550 paleo recepten. Bizar als je erover nadenkt nietwaar? En het grootste gedeelte daarvan staat nog niet eens online. Daar ben ik nog heel druk mee bezig maar voor alles er is… zijn we denk ik nog wel een jaartje of wat verder.

In het begin toen ik voor het eerst een glutenvrij gebak maakte vond ik het maar gedoe. En de smaak was wel ok, maar haalde het toch niet bij een glutenbaksel. Inmiddels zijn we vele, vele glutenvrije bakgerechten verder en vind ik het meestal makkelijker dan bakken met gluten. Haha…

Neem nu deze appel-amandelcake. Het is heel eenvoudig om te maken en ja moet natuurlijk wel even in de oven staan op een wat lagere temperatuur dan je misschien gewend bent, maar de smaak is echt heerlijk.

Grappig ook dat in deze appel-amandelcake olijfolie wordt gebruikt in plaats van de – bijna standaard – kokosolie. Die kun je overigens ook gebruiken als je dat liever hebt.

De cake is wel nog wat zacht als je hem uit de oven haalt. Dus laat even goed afkoelen voor je hem aansnijdt.

Door het gebrek aan gluten is er wat minder verbinding bij het bakken. Gluten “lijmen” als het ware de verschillende componenten in een baksel aan elkaar. Gebruik je die niet dan is de binding altijd wat minder. In dit geval is de binding ontstaan door gebruik van eieren.

Stel dat je de appel-amandelcake vegan zou willen maken, dan kan dat ook. In dat geval vervang je de eieren door twee vegan “eieren”. Hiervoor neem je twee eetlepels gemalen lijnzaad, doe hier 6 eetlepels water bij en laat dit ongeveer 5 minuten staan of tot je ziet dat het gaat geleren.

Je voegt het vervolgens toe op de plek waar je de eieren hieronder zou toevoegen en verwerkt de cake verder zoals hieronder. De honing vervang je door ahornsiroop en je hebt een vegan appel-amandelcake.

Wel goed om te weten is dat de cake dan nog beter moet worden afgekoeld voor je hem aan gaat snijden. En even een disclaimer: ik heb hem niet zelf vegan uitgeprobeerd dus don’t shoot me als het niet lukt. Ik denk dat het goed moet komen gebaseerd op wat ik hierboven vertel!

Ook heel lekker is deze appel-wortelcake

appel amandelcake

Amandel-appelcake

Nog geen review
GangKoek
Keukenpaleo

Een heerlijke traktatie om te maken!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 1 uur

10 personen

Ingrediënten

  • 125 ml milde olijfolie
  • 140 gr honing
  • 2 eieren
  • 130 gr appelcompote zonder suiker
  • 150 gr amandelmeel
  • 35 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 1 tl koekkruiden
  • 1 appel

  • Verwarm de oven op 160˚C en bekleed een springvorm van 20 cm met bakpapier. Zet apart.
  • In een mengkom of in de kom van een mixer doe je de olie en de honing bij elkaar. Klop dit voor ongeveer 30 seconden. Het komt niet echt bij elkaar maar dat komt goed als de eieren erbij doet.
  • Breek de eieren een voor een in de kom en klop even kort door. Doe de appelcompote erbij en klop nog eens kort. Voeg dan het amandelmeel toe, kokosmeel, bakpoeder, snufje zout en de koekkruiden. Roer dit met een spatel erdoor.
  • Stort het beslag in je klaarstaande vorm. Snij met een scherp mes drie plakken uit het midden van de appel. Haal eventuele pitjes eruit en druk de appelschijven in het beslag. Eet de rest van de appel op.
  • Zet de cake in de voorverwarmde oven en laat rustig voor 50 minuten garen of tot goudbruin en gaar. Gaat het te hard en wordt het te bruin dek dan af met aluminiumfolie en laat nog even doorgaren.
  • Laat volledig afkoelen voor je de cake aan gaat snijden. Hij wordt tijdens het afkoelen nog steviger.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 289kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 5g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 5g | Cholesterol: 33mg | Natrium: 15mg | Kalium: 78mg | Vezels: 3g | Suiker: 15g | Vitamine A: 57IU | Vitamine C: 1mg | Calcium: 42mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.